Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Fellép a korrupció ellen a Transparency International

Globális korrupcióellenes kampányt indított a Transparency International (TI), "Ideje felébredni!" címmel - jelentette be a nemzetközi civil szervezet elnöke pénteken Budapesten.
Huguette Labelle a sajtótájékoztatón közölte: arra a következtetésre jutottak, hogy a társadalom tagjaival meg kell értetni a korrupció tűrhetetlenségét és a közös fellépés fontosságát, mert ennek hiányában nem tudják megtenni a szükséges lépéseket.

A Transparency International azt szeretné, ha az emberek megértenék, nem kell a korrupció áldozatává válniuk. A kampány célja, hogy cselekvésre ösztönözzön mindenkit, aki nem akarja tétlenül nézni a visszaéléseket - tette hozzá a szervezet vezetője.

Mint mondta, több mint 90 országban vannak jelen és már működésük első szakaszában elsősorban az állami intézményekre koncentráltak: az igazságszolgáltatásra, a parlamentre és a kormányokra, de ezen kívül az üzleti szektorra is. Úgy gondolják, ezek nagyon fontos szereplői a társadalomnak, s a megfelelő eszközökkel - elsősorban az átláthatósággal - megelőzhető a korrupció.

Tausz Péter, a TI üzleti programjainak a vezetője elmondta: www.idejefelebredni.hu címen kampányoldalt indítottak, itt olyan emberek történetei találhatók, akik szembeszálltak a korrupcióval. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár működtetnek jogsegélyszolgálatot, a közérdekű bejelentők védelme nem megoldott, nincs meg annak intézményi feltétele.

Szerinte az állampolgárok csak akkor lesznek képesek arra, hogy a döntéshozókat változtatásra kényszerítsék, ha tisztában vannak a korrupció káros következményeivel és nem elégednek meg demagóg válaszokkal, ehhez pedig közös fellépésre van szükség. A másik elem az, hogy az emberek maguk is tisztességesen tudjanak eljárni, amihez tisztességes jogszabályi környezetet kell kialakítani.

Tausz Péter közölte: nem szabad beletörődni abba, hogy a társadalom úgy épüljön fel, íratlan szabályok legyenek arra, mi mennyibe kerül. Emellett hangsúlyozta: összefüggés van az ország gazdasági növekedése és a korrupció között, amelynek káros következményei már most is jelentkeznek. Azt mondta, újra kell éleszteni az emberekben a bizalmat, amit a korrupció aláásott. Kiemelte azt is: a korrupció bejelentése nem besúgás, hanem közérdek.

Huguette Labelle magyarországi látogatása során találkozott az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökével is. Tausz Péter elmondta: azért szerették volna, hogy a szervezet vezetője látogatásának legyen egy igazságszolgáltatást érintő fókusza, mert az ország előtt álló igazságszolgáltatási reform a korrupció elleni küzdelem kulcseleme. Ha ez az építőkő nem működik megfelelően, nem lehet a korrupció ellen küzdeni - tette hozzá.

A Transparency International elnöke szerint az átláthatóság mellett az igazságszolgáltatási rendszer a legfontosabb és központi pillére a társadalomnak. Ha az nem tökéletesen független és nem kellően professzionális, akkor a polgárokat és a befektetéseket semmi sem védi meg. Huguette Labelle fontosnak tartja, hogy a bíróságok megfelelő erőforrásokkal rendelkezzenek, a bírók kinevezése világos szabályok szerint történjen, s a bíróságok ne politizálódhassanak át. Ezekre hívta fel a figyelmet a találkozók során a szervezet vezetője, aki fontosnak tartja, hogy az igazságszolgáltatási reform Magyarországon ennek jegyében valósuljon meg.

Földes Ádám, a TI magyarországi szervezetének ügyvezető igazgatója elmondta: az utóbbi másfél évben számos törvénytervezet és -javaslat kapcsán fejtették ki a véleményüket az igazságszolgáltatás egyes intézményeire vonatkozó jogszabályokról, köztük az új alaptörvényről. Számos problémára hívták fel a figyelmet a bíróságok, az Alkotmánybíróság, illetve az országgyűlési biztosok munkájára vonatkozóan.

Szerinte komoly problémát jelent - különösen a sarkalatos törvényeknél -, hogy elmarad a nyilvános vita. Példaként kiemelte: az Alkotmánybíróságról szóló törvényt senki sem véleményezte, valamint készül a bíróságokat érintő törvénytervezet is, amelyről szintén semmit sem lehet tudni, nem biztos, hogy azt véleményeztetni fogják, és valószínű, hogy ennek ellenére "extrém gyorsan" el fogja fogadni a parlament.

Földes Ádám közölte: ma a magyar bíróságok igazságos ítéletet tudnak hozni az ügyek végén. Ha ez veszélybe kerül, minden veszélybe kerül, ami a jogon alapszik - hangsúlyozta, hozzátéve: a törvényalkotási program szerint a bíróságokról szóló törvénytervezet hamarosan nyilvánosságra kerül.

Mint mondta, idejében fel kell hívni a figyelmet arra: fontos, hogy az igazságszolgáltatás megőrizze függetlenségét, más hatalmi ágak ne dönthessenek arról, kiből lesz bíró, mert ha ez megtörténne, annak beláthatatlan következményei lennének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas karambol Tatabánya és Tarján között

Három autó ütközött Tatabánya és Tarján között pénteken, a balesetben három ember súlyosan megsérült. Tovább olvasom