Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Felmentését kérte Harsányi László, az NKA elnöke

Felmentését kérte a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke, Harsányi László, aki a hírt maga erősítette meg kedden. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egyelőre nem kívánt reagálni a történtekre.
Az NKA elnökének távozásáról szóló hírt előzőleg a fidelio.hu kulturális portál tette közzé.

Mint Harsányi László az MTI-nek elmondta, a múlt héten írt egy levelet a kulturális alapot felügyelő nemzeti erőforrás miniszternek, Réthelyi Miklósnak.

"Nem adtam be a lemondásomat, hanem kértem a minisztertől, hogy közös megegyezéssel bontsuk fel a szerződésemet, a kinevezés visszavonásával együtt" - pontosította a honlap értesülését a kulturális alap távozó vezetője, hozzátéve: a tárcától egyelőre nem kapott választ.

A kormány múlt héten döntött arról, hogy a magyar kulturális szféra fő finanszírozójának számító NKA idei költségvetéséből 2 milliárd forintot zárol.

"Azt írtam a miniszternek, hogy a kétmilliárdos zárolást értem, de nem tudom elfogadni. Ez nem jelenti azt, hogy nem hajtom végre addig, amit kell belőle, de úgy látom, kiderültek a lehetőségeink" - fogalmazott távozási szándékának okairól a kulturális alapot 2002 óta vezető Harsányi László.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sajtókapcsolataiért felelős Vitézy Zsófia az MTI megkeresésére közölte: a tárca egyelőre nem kíván reagálni az NKA elnökének levelére.

Az 1947-ben született Harsányi László 1972-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen diplomázott, 1980-ban ugyanott szakközgazdász diplomát és doktori címet szerzett. 1995 óta a Szonda Ipsos igazgatójaként a társadalomtudományi kutatások szervezését és irányítását végezte; 1996-98 között tagja volt az NKA bizottságának, de az intézmény "visszaállamosítása" elleni tiltakozásul tagságáról 1998 végén lemondott.

Harsányi László 2009 áprilisa óta a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója; NKA-elnöki megbízatása 2010 végén járt volna le.

Olvasóink írták

  • 1. szilléri 2010. június 29. 19:20
    „Nem csodálom !
    ,,Keményen bírálta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) működését április elején kiadott jelentésében. Az NKA célja, hogy kiegészítő, pótlólagos forrásokat nyújtson a kulturális élet szervezéséhez, a nemzeti értékék létrehozásához, megőrzéséhez, terjesztéséhez. Az ÁSZ kritikus megállapításainak egy része az úgynevezett miniszteri keret felhasználására vonatkozott: arra a pénzre, amelyről személyesen a kultúráért felelős miniszter, Hiller István dönthetett.

    Az NKA által szétosztható pénz 25 százalékáról közvetlenül a miniszter dönthetett az elmúlt években. Hiller a 2006-2008. évi támogatások 97,5 százalékát egyedi döntéssel hagyta jóvá, és csupán 2,5 százalékára írt ki pályázatot - derül ki az ÁSZ jelentéséből. A számvevőszék összesítő táblázata szerint 2006-ban 333 megkötött szerződésre 1 milliárd 862 millió forintot fizetett ki az NKA miniszteri döntés alapján. 2007-ben 1 milliárd 300 millió forintot osztott így szét Hiller, 2008-ban 1 milliárd 922 millió forintot."
    A 2009-es tény kifizetéseket is meg kéne kapirgálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcsár-ügy: Fél év múlva kezdődhet újra a büntetőper

A leghamarabb fél év múlva kezdődhet újra a Kulcsár-ügy elsőfokú büntetőpere a Fővárosi Bíróságon… Tovább olvasom