Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Felmentést kapnak egyes közintézmények az energiaszolgáltatás kikapcsolása alól

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében egyes közfeladatokat ellátó állami és önkormányzati intézmények felmentést kaphatnak a fűtési szezonra az energiaszolgáltatások fizetési hátralék miatti kikapcsolása alól.
A képviselők 294 igen szavazattal, 48 nem ellenében döntöttek az erről szóló fideszes javaslat elfogadásáról.

A villamos energiáról szóló törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a kormány rendeletben határozza meg azoknak az állami vagy önkormányzati feladatot ellátó szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, egészségügyi és közoktatási intézményeknek a körét, amelyek kezdeményezhetik, hogy fizetési késedelem estén se lehessen kikapcsolni az áram-, a gáz- illetve a távhőszolgáltatásból.

A moratórium legfeljebb az adott év október 15. és az azt követő év április 15. közötti időszakra terjedhet ki. A közintézmény fenntartója a moratórium ideje alatt keletkezett tartozásokért egyszerű kezesként felel.

A törvénymódosítás szerint a moratórium nem érinti a szolgáltatónak azt a jogát, hogy követelését bírósági vagy egyéb törvényes úton érvényesítse.

Ismételten akkor kezdeményezhet moratóriumot a kormányrendeletben meghatározott közintézmény, ha korábbi fizetési kötelezettségének már eleget tett.

A törvénymódosítás rendezi az MVM-csoport tulajdonában lévő elektronikus hírközlő hálózati elemek helyzetét is, azzal, hogy előírja: az "átviteli rendszerirányítónak", jelenleg a Mavirnak, rendelkeznie kell a tevékenységéhez szükséges kapacitású elektronikus hírközlő hálózati elemekkel is. Az indoklás szerint a törvénymódosítás rendez egyes kérdéseket azért, hogy elősegítse a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt keretében tervezett Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) létrehozását. Az NTG infrastruktúrájának alapját a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM Zrt.) optikai hálózata biztosíthatja, anélkül, hogy az a kormányzati célú hírközlési szolgáltató, azaz a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tulajdonába kerülne. A hálózati vagyon egységének, egységes fejlesztésének és üzemeltetésének biztosítása érdekében ez az elektronikus hírközlő hálózat az MVM Zrt. illetve az általa alapítandó elektronikus hírközlési leányvállalat tulajdona marad úgy, hogy a Mavirnak biztosítja a szükséges kapacitást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovakat gázolt egy vonat Pilisnél

Három lovat gázolt el eddig ismeretlen körülmények között a vonat Pilis és Monorierdő között hétfő este; az érintett szakaszon egyelőre áll a vasúti forgalom. Tovább olvasom