Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Felmentették az önkényuralmi jelkép viselésének vádja alól

A Legfelsőbb Bíróság kedden bűncselekmény hiányában felmentette Vajnai Attilát, a Munkáspárt alelnökét az önkényuralmi jelkép viselésének vádja alól. A Legfelsőbb Bíróság a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság döntése alapján határozott így.
Vajnai Attila, a Munkáspárt alelnökeként 2003. február 21-én egy, a fővárosi Jászai Mari téren tartott rendezvényen egy körülbelül 5 cm átmérőjű, kartonpapírból készült ötágú vörös csillagot viselt. Elmondása szerint ezt azért tette, hogy próbaper indulhasson az ügyben. Az önkényuralmi jelkép viselésének vétsége miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2004 márciusában 1 év próbára bocsátotta Vajnai Attilát, ezt az ítéletet a Fővárosi Bíróság 2005 novemberében helybenhagyta. Ezek után fordult Vajnai Attila Strasbourghoz. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 2008 nyarán kelt döntése kimondja, hogy a magyar bíróságok ítélete sérti az emberi jogokról szóló Római Egyezményt, ami 1993 óta a magyar jog integráns része. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kiemelte: mivel a magyar Btk. nem kívánja meg annak bizonyítását, hogy a jelkép használata önkényuralmi propagandának minősül-e, a büntetőjogi tilalom Strasbourg szerint elfogadhatatlanul széles körű. A véleménynyilvánítási szabadság ilyen fokú korlátozására nincs nyomós társadalmi indok. Az Emberi Jogok Európai Bírósága azt is hangsúlyozta, hogy az ötágú vörös csillag "a tisztességesebb társadalomért küzdő munkásmozgalom jelképe is". Strasbourg szerint a magyar bíróságok által alkalmazott büntetőjogi szankció enyhe, de még így sem volt arányos Vajnai Attila cselekedetével.

A strasbourgi döntés nyomán felülvizsgálatot kezdeményezett Vajnai Attila védője és a Legfőbb Ügyészség is. A Legfelsőbb Bíróság kedden született ítéletével bűncselekmény hiányában felmentette Vajnai Attilát az önkényuralmi jelkép viselésének vádja alól és úgy rendelkezett, hogy az elkobzott papír vörös csillagot adják vissza.

Olvasóink írták

 • 4. bjela1980 2009. március 12. 23:40
  „Figyeljetek! Az önmagában csak egy piros színű csillag, lehetne divat is... Nem kell mindig asszociálni mindenre... Úgy öltözködjön mindenki, ahogy az individualitása megkívánja... Akkor lesz jó, ha ez tényleg így lesz, és nem ilyen letünt korokról fogunk itt elmélkedni...Akkor majd tüntetni sem lehet ilyen marhasággal! Egy jelkép lehetne: a békegalamb: a pacifistáké... De már azt is kisajátítja a szadesz...
  Én azt mondtam volna a "munkások" pártján álló elvúrtárs helyében, ha cidriznek, hogy ez nem csillag, hanem egy sematikus bohócsapka,ami ott terül a büszke mellkasán (az nem tilos, sőt tüntessük is ki őket egy két ápolóból álló fogadóbizottsággal!!!).........”
 • 3. walaki 2009. március 11. 09:09
  „pontosabban: ...tüntettek el....”
 • 2. walaki 2009. március 11. 09:08
  „"a tisztességesebb társadalomért küzdő munkásmozgalom jelképe is"

  NSDAP = Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, azaz Nemzetiszocialista Német MUNKÁSPÁRT (közismertebb nevén náci párt...)
  Ezek szerint akkor a papír-horogkereszt viselése is engedélyezett? Vagy a népirtás miatt az nem? Vajon a vörös csillag égisze alatt hány millió embert tüntettek fel a munkásmozgalom eme nemes képviselői?”
 • 1. flexsnake 2009. március 10. 23:03
  „Helyes! És a papírcsillag visszajár!
  Holnaptor mindenhol viselni fogom :) Ha van 3 akkor már jó konyak :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosítaná a Fidesz az Út a munkához programot

A Fidesz ismét benyújtja az Országgyűlésnek az Út a munkához című programhoz készített módosító… Tovább olvasom