Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Felmentették Juhászt és Fapált a hűtlen kezelés vádja alól

A Pesti Központi Kerületi Bíróság felmentette a volt honvédelmi minisztert és államtitkárát.
Bűncselekmény hiányában első fokon felmentette a hűtlen kezelés vádja alól Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és egykori közigazgatási államtitkárát, Fapál Lászlót az utóbbi 2006-os lakásvásárlása miatt indult büntetőügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken.

A vád lényege az volt, hogy Fapál László 1985-től 2006. március 31-éig katona volt, 2004 decemberétől pedig - szolgálati viszonyának fenntartása mellett, rendelkezési állományban - a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkáraként dolgozott, és 2006 áprilisában ment nyugdíjba. A vád szerint Juhász Ferenc - a Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztereként - 2006 júniusában megszegte a vagyonkezelési szabályokat, amikor engedélyezte, hogy Fapál László megvegye a neki 2005 májusában határozatlan idejű bérleti szerződéssel juttatott lakást.

A miniszter kötelezettségszegése abban állt a vád szerint, hogy Fapál László katona és állami vezető volt, így nem lehetett volna a HM-rendelet alapján lakáshoz juttatni, csak az állami vezetőkre vonatkozó kormányrendelet alapján. (Ha a kormányrendelet szerint kapott volna lakást, azt nem vehette volna meg, államtitkári tisztségének megszűnése után vissza kellett volna adnia). A vád szerint Fapál László azzal követte el a hűtlen kezelésre felbujtást, hogy 2006 májusában kérelmet írt a miniszterhez, jelölje ki elidegenítésre a lakást.

A bíróság azonban a pénteken kihirdetett határozatában kiemelte: Fapál László lakáshoz jutása a jogszabályoknak megfelelően történt, a miniszternek joga volt elidegenítésre kijelölni a lakást, mivel azt vagyon- és lakásgazdálkodási érdekek támasztották alá. A vádlottak senkit nem utasítottak, fenyegettek vagy befolyásoltak annak érdekében, hogy kedvező előterjesztés készítsenek. A bíróság megjegyezte: nem jelölt meg olyan jogszabályt az ügyészség, amely szerint a HM-rendelet alapján a volt államtitkár nem juthatott volna lakáshoz, amely a minisztert arra kötelezte volna, hogy a kormányrendeletet alkalmazza.

A bíróság hangsúlyozta: Fapál László szolgálati jogviszonya végig fennállt, amíg államtitkár volt, és bár nem hordhatta egyenruháját, fizetését sem katonaként, hanem köztisztviselőként kapta, egyebekben mindazon jog megillette, amely a katonákat. Semmi nem zárta ki tehát, hogy szolgálati jogviszonya alapján jusson lakáshoz és nyugállományú katonaként megvásárolhassa.

Megállapították, hogy 1994-től 2012-ig, Keleti György, Szabó János, Szekeres Imre és Hende Csaba minisztersége alatt is több kettős jogállású államtitkár kapott lakást a HM-rendelet alapján. Bár lehetett volna mindkét jogszabályt alkalmazni, de nem az volt gyakorlat.

A bíróság az ítélet indoklásában kifejtette: a HM arra jogosult osztálya vette fel - több más lakással együtt- lakásgazdálkodási okokból Fapál László lakását az elidegenítési listára 2006 januárjában, de erről akkor – a közelgő kampány miatt – a miniszter "lehúzatta" a vezetői lakásokat. 2006 májusában azonban Juhász Ferenc úgy döntött, mégsem zárkózik el a lakások értékesítésre kijelölése elől, és ekkor írta meg kérelmét Fapál László is.

Időközben az államtitkár nyugdíjba ment, és így a HM-rendelet szerint élete végéig maradhatott volna a lakásban bérlőként, vagyis még húsz-harminc évig a HM-nek kellett volna állnia a lakás költségeit. A hosszú távú költségeket mérlegelve tehát indokolt volt a lakás kijelölése eladásra - állapította meg a bíróság.

Nem arról volt szó tehát a bíróság szerint, hogy a miniszter és az államtitkár adásvételi szerződést kötött volna, a miniszter csak kijelölte eladásra a lakást, több másikkal együtt, ami megjelent a Honvédelmi Értesítőben is. A miniszter tehát csak elindította az értékesítési eljárást, amelynek lehetett volna olyan kimenetele is, hogy Fapál László nem veszi meg az ingatlant.

Azzal kapcsolatban, hogy Fapál László 66 millió forint helyett 27 millióért vette meg a zuglói társasházi lakást, a bíróság felhívta a figyelmet: az árképzéskor a HM-nek tekintettel kellett lennie a katonai szolgálati viszony időtartamára is, vagyis az árképzési szabályok tették lehetővé, hogy ennyiért vásárolja meg a lakást, nem különleges kedvezményt kapott.

A bíróság mindezek alapján felmentette Juhász Ferencet és Fapál Lászlót. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész a vádlottak bűnösségének megállapítása érdekében fellebbezett ellene.

Az ítélethirdetés után Juhász Ferenc arról beszélt újságíróknak, hogy a büntetőügy "koncepciós eljárás", amelyet "a Fidesz, az ügyészség és a kliensmédia összerakott", azzal a céllal, hogy "az ellenérdekelt politikai párt vezetőjét ellehetetlenítsék". "Három és fél éve, ha úgy tetszik, a politika száműzöttje vagyok emiatt a per miatt" – mondta Juhász Ferenc, hozzátéve, ettől kezdve ha az ügyészség bűnösnek mond valakit, lehet, hogy csak azt jelenti, "a Fidesznek politikai ellenfele".

Juhász Ferenc egyéni képviselőjelöltként és az Összefogás országos listáján is indul az áprilisi országgyűlési választáson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a kormány biztosítja az egészségügy működését

A jelenlegi kormány az egészségügyben megtette, ami a biztonságos és hosszú távú működéshez szükséges, például rendezte a béreket - jelentette ki Nagykanizsa fideszes alpolgármestere pénteken, a város kórháza előtt tartott sajtótájékoztatón. Tovább olvasom