Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Felméretné az adósok helyzetét az LMP

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Központi Statisztikai Hivatal és a települési önkormányzatok jegyzőinek bevonásával méretné fel a lakáshitelesek helyzetét az LMP - írja az erről szóló, a parlamentnek hétfőn benyújtott törvényjavaslatában Vágó Gábor.
A képviselő javaslata azt célozza, hogy - személyazonosításra alkalmatlan módon - gyűjtsék össze, hogy hányan tartoznak több mint 90 napja a lakáshitelük törlesztőrészleteivel, mekkora a tartozásuk értéke, az ingatlanjaik becsült értéke. A vizsgálat arra is kiterjedne, hogy milyen a hiteladósok háztartásainak összetétele, lakóhelyük területi megoszlása, mekkora köztük a munkanélküliek aránya.

Felmérnék azt is, hogy mennyi a pénzügyi intézmények által végrehajtás alá volt lakóingatlanok és a lakóval együtt elárverezett ingatlanok száma, milyen ezek területi megoszlása, valamint becsült és árverezési értéke.

A vizsgálat kiterjedne az önkormányzatok lakásállományra a szociális-, költségelvű- és piaci bérű önkormányzati lakások megoszlására ás azok kihasználtságára is.

Egyúttal azt is megnéznék, hogy milyen hatást gyakorolt a tartozásállományra és a fizetőképességre a készfizető kezesség program, valamint a kilakoltatási moratórium.

Indoklásként azt írja, hogy az LMP véleménye szerint az elmúlt húsz évben nem volt jól működő kormányzati lakáspolitika, így a kormányzat nem is rendelkezik kellő információval a lakhatási kérdés komplex megoldására. Szavai szerint ez az állításuk a jelenlegi krízishelyzetben még inkább helytálló. Hozzáteszi, ahhoz hogy hatékonyan fel tudják mérni pontosan mekkora is a krízishelyzet, szükség van egy nagyon alapos helyzetfelmérésre és adatgyűjtésre.

Kitér arra is, hogy a kilakoltatási moratórium vagy annak egy részének feloldása ismeretlen számú ember érint, és az érintettek szociális helyzetéről lényegében semmilyen tudása sincs a kormánynak és az Országgyűlésnek. A problémára csak tervezéssel, pontos adatok alapján lehet felelős megoldást kínálni - olvasható a törvényjavaslatban.

Olvasóink írták

 • 5. LukSzusz 2011. március 01. 15:14
  „Addig verik itt egyesek a nyálukat hogy egyszer reggel kinéznek az ablakon és Mesterházyt látják sétálni gimnasztotkában,Ledvai meg forró teát mér aaz oroszul beszélő elvtiknek,Kovács et meg tolmácsol.”
 • 4. szilléri 2011. március 01. 03:51
  „Hajrá LMP ? Hajrá 1222 !!!!!
  ,,Az Aranybulla a megszületését követő későbbi századokban hivatkozási alap volt a rendi szabadság védelmében, a 16. századtól pedig egészen a 20. század közepéig az írott törvénycikkelyeiben vagy csak a szellemében, a magyar történeti alkotmány egyik legfontosabb törvénye, királyi dekrétuma. [1]II. András új berendezkedése, birtokpolitikája, a pénzjövedelmekre építő királyi gazdaságpolitikája, a merániakat előtérbe helyező személyi politikája és a zsidók, szaracénok pénzügyigazgatásban való térnyerése miatt elégedetlenség mutatkozott az országban. "”
 • 3. utazó81 2011. február 28. 20:46
  „Felmérethetné a bankok kapzsiságát is.4.5 milla hitel 15 évre,visszafizetni 12 millát kell.Mi ez ha nem uzsora.”
 • 2. jozko 2011. február 28. 20:39
  „Ezzel vagy durván megsértik a személyiségi jogokat-vagy nem ér semmit az egész!”
 • 1. deszkás 2011. február 28. 20:29
  „Én meg a pártokét. Miből és honnan? Minden állami támogatást megvonnák tőlük. Nem véletlen a pártpénztárnokok mellénye.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas ámokfutó okozott balesetet Tatán

Erősen ittas állapotban elvitte főnöke terepjáróját egy 37 éves tatai férfi és a járművel négy autót… Tovább olvasom