Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Félmeztelenül, bilincsben szállítottak egy mozgássérültet

Szabó Máté ombudsman szerint az emberi méltóság és a fogyatékkal élők jogai sérültek, amikor egy mozgássérült elítéltet egy biztonsági öv nélküli rabszállító járműben szállítottak megbilincselve, a fémpadlóra fektetve, félmeztelenül - tájékoztatott az Országgyűlési Biztos Hivatala szerdán.
A mozgássérült panaszos azzal fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, hogy egy olyan rabszállító járművel fuvarozták, amelyben nem volt biztonsági öv, így - mivel a keze meg volt bilincselve - nem tudott kapaszkodni. Tiltakozásként passzív ellenállást tanúsított, levette az ingét és nem hajtotta a kerekesszékét. Állítása szerint a felügyelők utasítására végül a többi fogvatartott erővel tuszkolta be a járműbe, és a fémpadlón fekve, félmeztelenül szállították, az érkezést követően pedig levonszolták a buszról, és látleletet vettek fel a sérüléseiről.

A közlemény szerint az elítélt panasza alapján a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettese vizsgálatot folytatott, de nem állapította meg a rabbal szemben tanúsított embertelen, megalázó bánásmódot.

Az ombudsman azonban úgy véli, hogy a panaszos nem az előállítását akarta meghiúsítani, hanem csak azt, hogy biztonsági öv nélküli járműben szállítsák. Hozzáfűzték: az semmiképpen sem fogadható el, hogy a felügyelők "testi kényszer" alkalmazására szólítsanak fel fogvatartottakat.

A további hasonló esetek megelőzésére az országgyűlési biztos azt az ajánlást tette a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának, hogy a panaszost, illetve a kerekesszékes fogvatartottakat ezentúl kizárólag megfelelő biztonsági övvel felszerelt járművel szállítsák, a rabokat pedig ne utasítsák más fogvatartott passzív ellenállásának megtörésére, velük szemben bármely kényszerintézkedésre.

A hivatal kitért arra, ugyanez a panaszos sérelmezte azt is, hogy bár mozgáskorlátozott, egy szigorú biztonsági csoportba sorolták, aminek az okáról nem tájékoztatták. Szabó Máté megállapította, hogy a tájékoztatás hiánya sértette a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Az ombudsman szerint a visszásság a jogi szabályozásra vezethető vissza, ezért azt javasolta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek, hogy fontolja meg a biztonsági csoportba való besorolással kapcsolatos rendelkezések felülvizsgálatát, különös tekintettel a fogvatartottak megfelelő tájékoztatására.

Olvasóink írták

 • 14. jozko 2010. október 21. 20:52
  „13. achilleus

  oké.”
 • 13. achilleus 2010. október 21. 10:10
  „11. hozzászólás KolompárRómeó 2010.10.20. 21:11
  10. hozzászólás jozko 2010.10.20. 20:56
  Hozzászólásom történész hozzászólása "fényében" értelmezendő.
  Ettől függetlenül senkit sem lenne szabad ok nélkül megalázó helyzetbe hozni, ha van más kivitelezhető megoldás. Nem voltam ott, így a konkrét ügyben nem mernék az állampolgári biztosról semmiféle véleményt nyilvánítani.”
 • 12. szilléri 2010. október 21. 08:25
  „Szabó Mátét tíz év Cserepes sorra ítélném. Utána beszélhetnénk a problémáról.”
 • 11. KolompárRómeó 2010. október 20. 21:11
  „9. hozzászólás achilleus 2010.10.20. 19:59

  Nem gyanúsítottról, vagy olyanról van szó, aki rossz helyen volt rossz időben. Hanem elítéltről. Aki jogerősen töltötte büntetését. Az ilyen kussoljon, örüljön, hogy luk van a végbélrózsáján. És hogy nem kap minden nap a veséjére (holott megérdemelné).”
 • 10. jozko 2010. október 20. 20:56
  „Még katonaidőmből emlékszem valami ilyesmire:

  A parancs elleni kifogás nem jogosít a parancs megtagadására!
  A kifogást a végrehajtás után lehet bejelenteni!

  A parancs önkényes felülbírálata gyakorlatilag parancsmegtagadás!
  Megtagadni-jogkövetkezmények nélül csak nyilvánvalóan háborús bűnök elkövetésére kényszerítő parancsot lehet.
  Azt viszont kötelező!
  A szabályosan végrehajtott parancs következményeiért a parancs kiadója felelős!

  Háborúban és börtönben-szerintem- nincs demokrácia!
  Egy ellenszegülő fogvatartottal szemben szerintem egyhatáron túl kényszerintézkedéseket kell foganatosítani!
  Akkor is, ha félmeztelenre vetkőzik!

  Achilleus!
  Itt egy elítélt fogoly alakított!
  Értem én az összefüggést, de most a felvállalt ombudsman -szerep nem passzol!”
 • 9. achilleus 2010. október 20. 19:59
  „Részlet egy jelentésből (különösen 7. hozzászóló felvetésére):
  "Az események legjobban egy büntetlen előéletű, törvénytisztelő áldozat szemszögéből foglalhatóak össze, aki a belvárosban éppen rosszkor volt rossz helyen, ezért a rendőrök elfogták, alaposan megverték, megbilincselték és bevitték, az őrizetbe vételt követően megkínozták. Az ügyészség hamis rendőri jelentésekre alapozva, vagy akár bizonyítékok nélkül meggyanúsította, és előzetes letartóztatásba helyezését indítványozta. A bíróság az ügy és a bizonyítékok érdemi vizsgálata nélkül az előzetes letartóztatást elrendelte. A büntetés-végrehajtási intézetben az átvételnél ismételten megkínozták, udvaron térdeltették, a befogadáskor meztelenre vetkőztették, újra megverték. Ebédre konzervet kapott konzervnyitó nélkül, és a véres hajú sérült csak egy hét után fürödhetett. Szeptemberi vesszőfutását követően a hetekre felfüggesztett jogállammal csak a másodfokú bíróságon találkozott újra." - a teljes elérhető innen: http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=154316”
 • 8. bo 2010. október 20. 19:44
  „....... Bűnözött? Hát viselje a következményeit! Vagy így akar integrálódni az egészséges társadalomba? Sikerült! Gratulálok! Panaszkodjanak a Volán utasai nap mint nap, hogy nincs biztonsági öv a buszokon, meg a villamosokon, meg a vonatokon? ...... Nem úgy kellene bizonyítania a társadalom felé, hogy tisztességesen bizonyít a mindennapi életben? És az ilyen férgeket etetik az adófizetők pénzén?! Tisztelt ombudsman! Az ön anyját inzultálná a tetű, akkor is ilyen lojálisan hisztizne érte. A többit csak gondolom, mert ....!:-((
  <moderálva...>”
 • 7. történész 2010. október 20. 19:09
  „Persze ..a nép éhezik ezek meg ott bent hülyére zabálják magukat...minek ez az ombusma ?? lépne már fel a nyugdíjakért, lépne már fel az arrogáns politikai elit embert alázó fellépései ellen..fél ! ?”
 • 6. rouge 2010. október 20. 17:34
  „A buszokon sincs biztonsági öv és még leülni sem lehet mindig. A buszokon utazó mozgássérültek eddig miért nem reklamáltak? Érdekes, csak a bűnözők tudnak nyafogni. Ez a börtöntöltelék maga vetkőzött le. Ha meg feküdt a rabszállítóban, akkor onnan lejjeb már nem igazán eshetett.”
 • 5. deszkás 2010. október 20. 17:26
  „Szabó Máté lehúzhatna K kunfélegyházára ahol megverni készülnek a tüntetőket!!!”
 • 4. KolompárRómeó 2010. október 20. 17:03
  „3. hozzászólás igazságkereső 2010.10.20. 16:56

  Nem "nekik is", hanem "csak nekik". Akikből ezek az amőbák élnek, azok örüljenek, hogy fizethetnek adót, járulékot.”
 • 3. igazságkereső 2010. október 20. 16:56
  „A Tanár úr aljas gyilkosainak is vannak ezek szerint jogai? Micsoda képtelenség!! Nekünk miért nincsenek jogaink a tisztességes megélhetéshez, az eddig ki nem fizetett végkielégítésekhez,miért hallgat az ombudsman ez esetben?”
 • 2. dodó 2010. október 20. 16:48
  „Ezt a Szabó Máté ombudsmant szeretném már egy zárt rabszállítóban látni az M5-ösön Szeged felé száguldani, ahol jól megérdemelt büntetését tölthetné a szívének oly kedves emberek szoros közelségében.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. október 20. 16:34
  „Az ombucman menjen már el kapálni. Inkább minden elítéltnek örök életre szóló mozgássérültséget, mert azt érdemlik meg, nem pedig a jogokat, meg a fogorvost, meg a névre szóló orvosságot.

  A törpöm nem kéne?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durva baleset Kiskunlacházánál - meghalt a mozdonyvezető

Kamion és tehervonat ütközött szerda délelőtt Kiskunlacházánál. Képgaléria! Tovább olvasom