Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Félmilliárdos büntetés a Soros cégnek

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 489 millió forintra megbüntette Soros György cégét az OTP részvények ellen indított októberi akciója miatt - írja csütörtöki közleményében a PSZÁF.
A dokumentum szerint a Soros Fund Management LLC megszegte piacbefolyásolás tilalmát, aminek következtében a bankpapírok árfolyama csaknem 15 százalékot esett néhány perc alatt.

Az indoklás szerint a Soros cég 390.000 darab OTP részvényt kért kölcsön egy londoni székhelyű befektetési cégtől, majd a kölcsönkért részvényeket az árfolyamesésre játszva eladta. Ez a közlemény szerint alkalmas volt arra, hogy a napi átlagárnál alacsonyabb záróárat állításon be. A Soros Fund Management LLC ráadásul a kölcsönkért 390.000 darab részvényre 2008. október 9-én felvett pozícióját egy ellenirányú ügyletkötéssel másnap le is zárta.

A PSZÁF szerint azzal, hogy a zárószakaszt megelőzően, illetve a zárószakaszra időzített koncentrált nagymennyiségű "piacidegen" eladás alkalmas a piaci szereplők számára félrevezető jelzés adására, illetve félrevezető azon befektetők számára, akik befektetési döntéseiket a záróárra tekintettel hozzák meg, a Soros Fund Management LLC megszegte a piacbefolyásolás tilalmát.

A PSZÁF októberben indított piacfelügyeleti eljárást az OTP október 9-ei tőzsdei kereskedése kapcsán. A bank részvényei a zárás előtt nem sokkal akkorát estek, hogy a PSZÁF megvizsgálta, nem történt-e piacbefolyásolás vagy árfolyam manipuláció. Október 9-én a tőzsdei nap záró szakaszához közel, délután fél öt után öt perccel az OTP részvényeinek a Budapesti Értéktőzsdén való kereskedését felfüggesztették. Az OTP részvények ára az ezt megelőző szakaszban 4500-4900 forintos sávban mozgott, azonban a fél öt utáni időpontban az aznapi forgalom 10 százalékának megfelelő, 3855 forintos árfolyamon történt eladási ajánlat. Az ajánlat megkötése miatt az OTP részvények árfolyama 14,33 százalékot esett, ami megsértette az árfolyamváltozás limitjét.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, figyelembe véve a kötés nagyságát, időpontját és az előző időszakhoz képest jelentősen eltérő árát, jogszabályi kötelezettségeinek megfelelően, haladéktalanul piacfelügyeleti vizsgálatot indított. A piacfelügyeleti eljárás azt vizsgálta, hogy a kérdéses részvényeladási megbízásokkal kapcsolatosan megvalósultak-e a tőkepiacról szóló törvényben meghatározott piacbefolyásolás, árfolyam manipulálás elemei.

Olvasóink írták

 • 8. flexsnake 2009. március 27. 13:01
  „Na hát ez hatalmas bűn, szerintem tessék csak utazni a világban, ez egy bevett trükk. Egyébként hosszútávon meg versenyt teremt. Persze ahhoz elég erősnek kellene lenni, de csak farokvakargatás megy itt.”
 • 7. flexsnake 2009. március 27. 13:01
  „Na hát ez hatalmas bűn, szerintem tessék csak utazni a világban, ez egy bevett trükk. Egyébként hosszútávon meg versenyt teremt. Persze ahhoz elég erősnek kellene lenni, de csak farokvakargatás megy itt.”
 • 6. StatusQuo 2009. március 27. 12:47
  „Viktorunk tanitója nemzetünk büszkesége....”
 • 5. comet 2009. március 27. 10:04
  „nem kell betojni a nagy nevek előtt, de a hazai mágusokat is lehetne mogyorózni.”
 • 4. paranoid 2009. március 27. 07:19
  „Sorost a GYF helyére !”
 • 3. csanyiv 2009. március 27. 03:52
  „KamuNeni az OTP olyan szinten nincs tönkremenve, hogy saját Közgyűlésének felhatalmazásával hónapok óta folyamatosan és masszívan veszi a sajátrészvényeket a piacon. Egy tönk szélén álló banknál kábé ez (a közkézhányad kiszívása a piacról) lenne az utolsó dolog amire költenének.
  Ezzel a lépéssel éppen a kisrészvényesek bepánikoltatása volt Sorosék célja, ami nagyjából sikerült is októberben (és sajnos vannak jó ügyvédeik, hogy kiássák őket még ebből a büntiből is!).”
 • 2. bambinaXX 2009. március 27. 02:35
  „nem baj, futja majd a kapott 3milliárdból!?”
 • 1. KamuNeni 2009. március 26. 22:33
  „Hatha ilyen szarul vannak a bankok is vezetve akkor 100 szazalek hogy valaki megfogja jatszani a Futures marketen. Miert ne Soros??? Miert nem lehetne a magyar bankot neki megjatszani? Semmi rossz benne. Az OTP tonkre van menve, az orszag tonkre van menve miert ne csinaljon valaki hasznot rajtuk?? Vagy az a szaros OTP azt hiszi a vilagpiac is csak egyoldaluan mukodik mint az emberek atvagasa?? Talan ideje gazdasag vezetetest tanulniuk/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha a gazdaság rendben van, rendben a szociális juttatások is

Ha a magyar gazdaság rendben van, akkor majd rendben lesznek a szociális juttatások, a szolidaritás… Tovább olvasom