Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Félmillió dollár büntetés MP3 letöltésért

210 ezer brit font, azaz félmillió dollár kártérítésre kötelezték az EasyInternet nevű Internet-kávézó láncot, mert lehetővé tette, hogy egységeiben a felhasználók zenéket töltsenek le, illetve némi pénzért CD-re írhassák azokat.
Ez az összeg már magában foglalja a 80 ezer fontos közvetlen anyagi kárt és a peres eljárás költségeit is - a pénz egyébként a Brit Fonográf Ipar (British Phonographic Industry - BPI) nevű szervezetet illeti, mely az amerikai RIAA megfelelője a szigetországban.
A Sony Music, az EMI és a Universal Music kiadócégeket is magába tömörítő BPI még hónapokkal ezelőtt indított eljárást az EasyInternet ellen - januárban a bíróság kimondta ez utóbbi cég bűnösségét. A cég tulajdonosa, Stelios Haji-Loannou cáfolja, hogy valaha is törvényt sértettek volna. Arra hivatkozik, hogy tekintetbe vették az úgynevezett fair use-t, mely szerint a hálózaton böngészők számára a zenék letölthetők, ha azokat csak saját használat céljából szedik le az Internetről. Igaz, a CD-írásért pénzt elkérni - ez már egy nehezebb eset a bíróság előtt. Ezt felismervén az egymással szembenálló felek egyezségre jutottak, így a jövőben nem lesz lehetőség a kávézókban lincenc nélküli CD-k írására.
Peter Jamieson, a BPI elnöke örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy az EasyInternet Café kompromisszumképes, ugyanakkor elmondta: a BPI nem tekinthet el attól, hogy komoly mértékben sérültek a szerzői jogok a szolgáltató engedékenységének következtében. Az eredeti követelés egyébként milliós nagyságrend volt, ám a felek közötti egyeztetést követően csökkent 210 ezer angol fontra.
terminál

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iraknak dolgoznának

Szakértők szerint Irak újjáépítése mintegy 400 milliárd dollárba kerül majd. Ebből a részt vevő… Tovább olvasom