Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Félmillió forintnál magasabb a kommunista elit nyugdíja

Több mint kétszázezer embernek magasabb a nyugdíja 150 ezer forintnál, azt azonban nem tudni, hogy közülük pontosan hány főt érintene Wittner Mária 56-os halálraítélt tervezett javaslata, amely szerint harmadolni kellene a kommunista elit nyugdíját.
A majdnem hárommillió (összesen 2 973 207) nyugdíjas közül az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság márciusi adatai szerint 202 617-en kapnak több mint 150 ezer forintot havonta. A háromszázezer forint fölötti sávokban már csak 1439-en vannak, félmillió forintnál pedig csak 13-an kapnak több nyugdíjat.

Azt azonban, hogy közülük hány főt érinthetne a fideszes Wittner Mária, 1956-os halálraítélt által tervezett javaslat, amely harmadolná a kommunista elit nyugdíját, egyelőre nem lehet tudni. Ahogy azt sem, hogy a javaslat melyik poszt alatt húzná meg a határt, tehát, hogy pontosan ki tartozna az értelmezés szerint a kommunista elitbe.

A nyugdíjbiztosítási főigazgatóság információi szerint egyébként az ilyen kiugróan magas, több mint félmillió forintos nyugdíjakat a legtöbb esetben az eredményezte, hogy az ellátás alanya messze az öregségi nyugdíjkorhatár fölött, 70-80 évesen vette csak igénybe öregségi nyugdíját. Tehát az érintettek a korhatáron túl is sokáig dolgoztak, és így több mint 50 éves szolgálati időt is elérhettek. Emiatt az úgynevezett nyugdíjskála már a nyugdíjalap 95-100 százalékában határozza meg az induló nyugdíj összegét, vagyis a nyugdíj "eleve" eléri, megközelíti a beszámított keresetek színvonalát.

Ezt tovább növelheti a korhatár felett minden ledolgozott hónap után járó fél százalékos bónusz, amivel akár meg is duplázható, vagy ennél is nagyobb mértékben növelhető az eredeti nyugdíj.

Wittner Mária felvetése nem először kerül szóba az utóbbi húsz évben. Az Antall-kormány az 1991. évi XII. törvénnyel határozott a kommunista elitet érintő egyes nyugdíjak felülvizsgálatáról és bizonyos kedvezmények megszüntetéséről. A többi között ez a törvény szüntette meg az MSZMP szervei által megállapított nyugdíjak folyósítását.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. dühös 2010. július 08. 11:58
  „Egy dolog biztosan volt nekik! Vastag bőr a pofájukon.
  Nem érdemelték meg, vissza vele!
  A sok vén sz@ros a marxista diplomájával mindenhez értett.

  Ezeket is tanítani kellene az igazi történelmünkkel együtt az iskolában.
  A sok mosott agyú csak a 3,60-as kenyérre emlékszik...”
 • 56. dodó 2010. július 04. 21:14
  „Érdemes lenne megvizsgálni, hogy az ilyen nyugdíjakat élvező honfitársaink hány százaléka Mózeshitű?”
 • 55. jozko 2010. július 04. 15:58
  „Kényes téma a nyugdíjkérdés, de megérne aegy misét...a régmúlt elit és a jelenjólegi "magas nyugdíjasok" esetében is! Ha csak az a magas nyugdíj folyósításának az alapja, hogy a delikvens annó magas összeget "fi zetett", vagy inkább vontak le tőle járulékok címén-hát az édeskevés! A költségvetési pénzből folyósított magas juttatásokból levont bármilyen magas járulékok nem többletbevételt jelentettek a költségvetésnek: a pézt egyik zsebből a másikba tette, értékteremtés nem állt mögötte, a főelvtársak nettója pedig meg volt számítva rendesen...Különbséget kell tenni a termelő munkával szerzett magas jövedelmekhez képest-mert annó még az állami szektorban is voltak nemzetközileg is elismert gazdasági vezetőink és dolgozóink! Úgyhogy a maximalizálás előtt nem ártana egy differenciálás...ha ez nagyságrendjét tekintve megéri egyáltalán! A felelősségre vonások, elszámoltatások egyébként megoldanák ezt a kérdést- akinek nincs félnivalója, ne is féljen. De a tények makacs dolgok! Sok-sok érdemei elismerése mellett csúcsnyugdíjazott, tartalékállományba helyezett felsővezetőnk van--sokkal több, mint a gazdaságilag sokkal fejlettebb országokban-- a gzdaságunk pedig romokban hever. Valakinek /valakiknek/ felelni kell ezért...”
 • 54. Hmmm... 2010. július 04. 14:03
  „Szerintem maximalni kene a nyugdijakat eppen ugy, mint ahogy letezik a minimalber. Az oregkori megelheteshez nem kellenek felmilliok, hiszen a mai aktiv tehetseges es szorgalmas dolgozoknak nem jut ennyi fizetes gyanant.Jol kerestek addig amig pozicioban voltak, mondhatnam annyit, amennyit nem szegyeltek! A fizetesen felul egyebkent is kivetelezett szemelyek voltak, rengeteg allami juttatasban reszesultek, sokszor meg illegalisan is. Ezt szemelyesen tapasztaltam, ami miatt lett is egy kellemetlen konfliktusom az akkori munkaltatommal.”
 • 53. klj_54 2010. július 03. 19:17
  „52. hozzászólás purgator 2010.07.03. 17:41
  Volt olyan ismerősöm aki a tört számoknál akadt el.
  Szegényke párttitkár volt a volánnál:)
  Nem Totya bácsi, mert azt tiszteltük!”
 • 52. purgator 2010. július 03. 17:41
  „45. hozzászólás .suhym. 2010.07.03. 13:40
  "Ezt hogy gondolod?
  Akinek magasabb a nyugdíja, az többet tett bele a közösbe. Magasabb beosztásban volt, magasabb az iskolai végzettsége van, ..."

  Ember, hol éltél 20 évvel korábban? Vagy nem is éltél, vagy ma élsz mesekönyveken? Most hallasz először 3 elemis, vett marxista egyetemi vörös diplomás főosztályvezető, vállalati igazgató és hasonló pártkatonákról? Többet ismerek személyesen, mert az "irányításuk" alatt dolgoztam. 3 db. 3-4 jegyű számot papíron nehezen tudnak összeadni. Vastag bőr, nyalóképesség és máris jó úton jártak. De követheted felsőbb polcig, nézd meg pl. Lampert Mónikát, aki egy ortodox zsidó férfival kezet akar fogni... Az idiotizmus felső foka és mégis a "szakkormányzati" super-girl szerepében tündökölt. Ébresztő!”
 • 51. ERDÉLY 2010. július 03. 17:36
  „becsei.sándor...tótkomlósi ..és a többi NÉPSZABADSÁGON nevelkedett félretájékoztatottak!
  Egy munkahelyen,egy településen,tanácsnál járás,megye,munkásőrség,KISZ,párt stb . ....
  élet-halál urai voltak munka nélkül a legmagasabb fizetésekért!!!!!
  Nincs a családban szülő, nagyszülő ?,,, kérdezzetek már utána NE CSAK AZ ÜRES DUMA legyen !”
 • 50. rézike 2010. július 03. 16:30
  „.suhym. Szánalmas a magyarázgatásod. Sz.rt se értesz az egészből.
  NINCS PÉNZE AZ ÁLLAMNAK. Érted? Tök mindegy, hogy akkor ki mennyit rakott az általad említett közösbe.
  AZ MÁR NINCS. Azt kell elosztani,ami MOST van.
  Amúgy meg minek is magyarázom, amikor alapjaiban nem érted az egészet.”
 • 49. .suhym. 2010. július 03. 16:06
  „48. hozzászólás rézike 2010.07.03. 15:50

  Nagy ember lehetek akkor:)) Köszönöm!:))))))))))

  Akkor csak neked, csak moss, hogy te is megértsd! O:K.?

  Tegyük fel tanár vagy 3 diplomával, doktori címmel az egyetemen, ahol végzettségednek megfelelő bérezésben részesülsz. Egész életedben csak és kizárólag hivatalosan vettél fel fizetést, amiből mindig levonták az összes járulékot, amit ugyebár becsülettel befizettél. Tanítasz mondjuk 43 évet, ennek következtében a nyugdíjad úgy 200 ezer körül lesz, mivel magas fizetés után fizetted a járulékokat.

  Vegyünk másik példának egy szakit, aki egész életében csak a minimálbér után fizetett mindenféle járulékot, mert csak annyit vallt be., majd szintén 43 év munkaviszony után nyugdíjba megy. Az ő nyugdíja nem fogja még a 100 ezret sem elérni, mivel csak a minimálbér után fizetett!

  Eltelik pár év, és szaki egyszer elkezd kiabálni, hogy neki bizony kevés a nyugdíja, meg micsoda mocskos rendszer, miért van másoknak 200 ezer és attól vegyenek el, neki meg adjanak emelést, mert nem bír megélni!

  Gondolom, te szépen jelentkeznél, hogy a tiedből vegyenek el, nem érdekes, hogy te mennyit raktál a közösbe, de olyan jó szívű vagy, hogy lemondasz a sajátosról, hogy annak, aki fele annyit sem tanult, fele annyi után sem fizette a járulékokat, akkor ugyanúgy részesüljön a közösből, mint te, aki becsületes voltál! Aztán még tapsikolsz is, hogy te mondjuk 60 ezerrel kevesebbet fogsz kapni ezek után, míg az említett szaki meg annyival többet.
  .......................................................................................................................

  A fentieknek a Biszku ügyhöz semmi közük, hanem a 45. hozzászólásomhoz! Kérem nem keverni, mert előbbi más eset!”
 • 48. rézike 2010. július 03. 15:50
  „klj_54 : Igen, sajnos én is tudom. ( mármint, hogy visszamenőleg nem lehet... )
  Sajnos az ilyen " .suhym. " - féle gondolkodás ( 45 ) az, ami miatt (is) összeomolhat a gazdaságunk.”
 • 47. .suhym. 2010. július 03. 14:31
  „46. hozzászólás .suhym. 2010.07.03. 14:06

  Félreértések elkerülése végett, egy ember megölése is hatalmas bűn!!!”
 • 46. .suhym. 2010. július 03. 14:06
  „Aki 34-40 évet kapált, az tsz-ben dolgozott és munkaegységre kapta a bérét.
  Azért azt, hogy akkoriban ezek az emberek annyit kerestek, amennyit, és azután az összeg után lett megállapítva nyugdíjuk, talán mégse a mai hatalmon kérjük számon!
  ...............................................................................................

  Biszku Béla gyilkos, szó szerint. Rosszabb volt, mint Kádár, még őt is bemószerolta Moszkvában. Biszkut a többi hasonló emberrel együtt már 90-ben felelősségre kellett volna vonni. Pesti László fogalmazta meg nagyon jól a tegnapi Civil kaszinóban: elmaradt a magyar Nürnbergi per.
  Ha igaz amit a médiumok írnak, hogy Biszkunak 600 ezer a nyugdíja, az azért vérlázító, annak fényében, hogy a holokausztban résztvevőt még 60 év elteltével is felelősségre vonják, azért mert anno egyetlen zsidó embert megölt. Hány ember haláláért is felelős Biszku?”
 • 45. .suhym. 2010. július 03. 13:49
  „6. hozzászólás magyarok 2010.07.02. 19:29

  Ezt hogy gondolod?
  Akinek magasabb a nyugdíja, az többet tett bele a közösbe. Magasabb beosztásban volt, magasabb az iskolai végzettsége van, többet keresett R-Go több nyugdíjjárulékot is fizetett.
  Azért az érdekes lenne, ha valakitől elvennének k azért, mert becsülettel mindent megfizetett, a másik meg csak minimálbért vallott be, azután fizette a nyugdíjjárulékot, akkor most lubickolhatna, mert aki becsülettel megfizette a járulékokat attól elvennének, hogy neki több legyen?”
 • 44. szatyi 2010. július 03. 11:48
  „"Inkább csak voltak a munkahelyükön,de nem dolgoztak--szerintem."

  Ez nem csak arra az időre jellemző! Most is találhatsz ilyen "munkavállalót" -sajnos!”
 • 43. klj_54 2010. július 03. 10:42
  „40. hozzászólás rézike 2010.07.03. 08:27
  A nyugdíja csak előre lehet módosítani, mert ha visszamenőleges hatállyal teszed (törvényi, jogalkotói tilalom) az valóban felkelést okoz.
  Azért nem forradalmat, mert pár dolog hibádzik hozzá.”
 • 42. web 2010. július 03. 09:45
  „Hogy eltengődnek belőle. Még utóbb kiderül az étkeztetési támogatásra is jogosultak.
  Ezekhez nem tud betévedni senki,
  Lásd a lap hasábjain a másik cikket, ´egy pohár vízért.
  "Tehát az érintettek a korhatáron túl is sokáig dolgoztak, és így több mint 50 éves szolgálati időt is elérhettek"
  Inkább csak voltak a munkahelyükön,de nem dolgoztak--szerintem. Hogyne, hisz 80 évesen már csak bírja a munkát!”
 • 41. becsei.sandor 2010. július 03. 09:14
  „40-komment után ,amennyiben nem sunyi zugfirkászokból áll a szerkesztőség,illene pár soros
  viszontválaszt közzétenni.”
 • 40. rézike 2010. július 03. 08:27
  „20 éve nincs ember, aki felvállalná a nyugdíjak revízióját. Nemcsak 3 millió nyugdíjas, de azok hozzátartozói is meglincselnék.

  És hogy még uszítsalak benneteket:
  http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/72878/1/belfold/Megeri_a_koztarsasagi_elnoki_biznisz?place=srss”
 • 39. szatyi 2010. július 03. 07:46
  „"Közöttük tudósok, közgazdászok, pénzügyesek, tisztességes ország vezetésre képes emberek százezrei!"

  Én is őket szerettem volna látni ´89-´90-ben! De mindenki csak lapított és azt nézte, hogy neki -személyesen- hova kell símulni, hogy meglegyen az egzisztenciája.”
 • 38. unknown 2010. július 03. 06:56
  „Prdon, helyesen: MSZP alapító tagként...”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lúgot itattak a kismamával

Belső vizsgálat indult a HM Állami Egészségügyi Központban a személyi fegyelmi felelősség… Tovább olvasom