Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Felnőttebbek a felnőttnél

„Napi hétszáz forintból élni egyetemistaként kicsit necces. De ennél sokkal neccesebb sorsok is vannak, elég csak bekapcsolni a tévét. Nekem egészen jó dolgom van" – mondja Katinka. „Valahol élnem kellett, de nem otthon, mert anyu összeomlott. És itt élhetek" – így Nikolett. Adriennek is el kellett hagynia a családi otthont. Gyermekvédelmi utógondozás keretei közt élnek a lányok, egy szegedi lakásban. Nemrég lettek nagykorúak.
Adrienn, Katinka, Nikolett. Saját alkotású idill a szoba falán. Fotó: Frank Yvette
Önállóbbak az önállónál is – s tán felnőttebbek a felnőttnél? Trajer Katinka Rozália, Eszes Nikolett és Budai Adrienn nemrég töltötte be tizennyolcadik évét, s többszörösen tizennyolc esztendő élettapasztalat áll mögöttük.

Önállóvá értek

A szegedi lakást, melyben ötösben, két másik társukkal élnek együtt, a megyei területi gyermekvédelmi szakszolgálat bérli. Az utógondozás: átmenet a gyermekvédelem öble, s az önálló élet nyílt tengere közt. Katinka elsőéves egyetemista – néhány napja számára is elkezdődött a tanév –; Nikolett fölvételije idén nem sikerült, reklámszervező szakmenedzseri képzésre jár, mely plusz kreditpontokat jelent majd az újabb próbálkozásnál; Adrienn munkát keres. Miből és mennyiből élnek? Katinka 26 ezer forint utógondozói ellátást kap, s az elhunyt édesapja után járó, 30 ezer forint árvaellátást is.

– Sok minden van, amit egy tizennyolc évesnek még elintéznek a szülei. Nekünk mindent magunknak kell; ha valamit mi nem intézünk, akkor az úgy is marad – mondják a lányok. Ez azonban csak a mondat egyik fele. A másik fele úgy szól: Nagy Lászlóné Kati néni – ő az utógondozójuk a gyermekvédelemnél – rengeteget segít nekik. Olyanokat megcsinál, amit ők aligha tudtak volna megoldani. – A nyáron sokáig nem dőlt el, hogy fölvettek-e az egyetemre, vagy sem. És akit nem vettek föl, annak kevesebb pénz jár. Kati néni elintézte, hogy visszamenőleg is megkapjam a pénzt – mondja Katinka.

Különböző sorsok

Másutt is akadnak, akik egy-egy létfontosságú helyzetben pótolják a szülői támogatást; mint mikor egy kilincslenyomáson múlik: sok, egyforma, de más-máshová vezető ajtó közül melyik nyílik, s egyáltalán, kinyílik-e valamelyik, vagy zárva marad, mert hozzá csak felnőttnek van kulcsa. A kunszentmártoni Eszes Nikolett édesapja nem élt a családdal, édesanyja pedig – a nagymama halála után – összeroppant, kórházba került, nem tudott gondoskodni róla. – Én akkor még gimnáziumba jártam, kellett volna a segítség anyától, ki mástól. Anyukám azonban beteg volt, nem tudott segíteni. Hová menjek? Bementem a családsegítőbe, ahonnan anya támogatást kapott utánam, ott ismertem egy embert. Ő mondta, a gyermekvédelem a megoldás. Kunszentmárton Szolnok megyéhez tartozik, hivatalosan máshová kellett volna kerülnöm, de mert Szegeden volt már három éve a barátom, azt is elintézték, hogy ide kerülhessek.

Budai Adrienn nagyon nem jött ki édesanyjával, illetőleg édesanyja vele, így került gyermekvédelmi gondozásba. A lányok közül ő tartja a legtöbb kapcsolatot rokonaival.

Lehet-e valamit profitálni a szülők nélküli nevelkedésből? Ad-e valamit az embernek – ha már elvenni mindenképpen elvesz? – Ad. Hamar felnőttem, hamar meg kellett tanulnom felnőtt fejjel gondolkoznom. Ma már könnyen elintézek egy hivatali ügyet, miközben barátnőmmel ott megy az anyukája. Míg más megakad, úristen, most mit csináljak, mi könnyebben vesszük az akadályt – mondja egyikük, a többiek helyeselnek.

Idézetek a szekrényen

A konyhaszekrény falán számos idézet. Katinka ötszáz idézetet tud fejből, ezekből írt ki a szekrényfalra néhány tucatot. Jól jönnek, ha az embernek erősítenie kell magát, és tudatosítani akarja magában, milyen életelvek szerint él. A szülőkkel rendelkező gyerekek kajáért járnak ki a konyhába – az öt lány idézetekért. A testi táplálékon túlmenően lelki táplálékért is.
– Szerinted milyen életelvek szerint kell élni? – fordulunk Nikoletthez.
Sokat megélt bölcs mosoly a felelet mellé: – Ó, nagyon sok minden szerint kell élni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cséren és Peresztegen is újraindulnak

Cséren és Peresztegen is újraindul az őszi, helyhatósági választáson a jelenlegi faluvezető. Bár a… Tovább olvasom