Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Feloldották a légi blokádot

Izrael közép-európai idő szerint csütörtökön 17 órakor elkezdte a Libanon ellen bevezetett blokád feloldását: megnyitották a bejrúti nemzetközi repülőteret a légi forgalom előtt, a tengeri zárlatot azonban az izraeli kormányfő szóvivőjének bejelentése szerint továbbra is fenntartják addig, amíg a tervezett nemzetközi haditengerészeti erő felvonul a parti vizekre.
„ A légi blokádot feloldottuk. Az ENSZ-szel egyeztetve a tengeri zárlat továbbra is érvényben marad a nemzetközi haditengerészeti erő érkezéséig” – jelentette be csütörtökön Miri Eisen, Ehud Olmert izraeli kormányfő szóvivője.
A libanoni kormány kérte az ENSZ-től, hogy nyújtson segítséget felségvizei ellenőrzésében. Rövidesen olasz, francia és görög hadihajók érkeznek a libanoni partokhoz, hogy ott járőrözzenek, amíg – a várakozások szerint két hét múlva – német hajók fel nem váltják őket.
„ Ami (öt órakor) elkezdődött, több fokozatból álló folyamat, órákig vagy egy napig is eltart (amíg befejeződik)” – mondta Miri Eisen.
A tengeri zárlat fenntartása az utolsó pillanatban bekövetkezett változást jelent Izrael előző napi bejelentéséhez képest. Szerdán ugyanis Izrael közölte, hogy csütörtökön közép-európai idő szerint 17 órakor megkezdi a július 13-án életbe léptetett zárlat felszámolását a tengeren és a levegőben is, miután biztosítékot kapott, hogy egy nemzetközi haderő ellenőrzi a Libanonba vezető tengeri és légi utakat, hogy ezeken keresztül ne juthassanak el fegyverszállítmányok a Hezbollahhoz.
Izrael csütörtökön azt is közölte: fenntartja magának a jogot, hogy megtámadja azokat a konvojokat, amelyek fegyvert szállítanak a libanoni–szíriai határon át a Hezbollah libanoni síita szervezet számára. Izrael fenntartja a jogot az önvédelemre, és ügyelni fog arra, hogy betartsák a szíriai–libanoni határon a fegyverembargót – mondta el a kormányfő szóvivője.
A libanoni légi forgalom helyreállítását egy személyszállító repülőgép érkezése jelezte. A Middle East Airlines Párizsból érkező járata négy perccel öt óra után landolt a bejrúti nemzetközi repülőtéren. A pilóták a pilótafülke egyik ablakában egy nagy libanoni zászlót lobogtattak. Szemtanúk beszámolói szerint a bejrútiak kitörő örömmel fogadták, amikor a gép átrepült a város felett. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hastánccal is gyógyít

Huszonhét évvel ezelőtt Csíkszeredán született, gyerekkorában szüleivel átjöttek Magyarországra. Az… Tovább olvasom