Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Félórás figyelmeztető sztrájk volt az Operaházban

Félórás figyelmeztető sztrájkot tartottak az Állami Operaházban a Nürnbergi mesterdalnokok előadása előtt. A főigazgató jogellenesnek tekinti a munkabeszüntetést.
Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató szerint a szakszervezet nem adta meg a sztrájk kezdésének pontos időpontját, és ezzel törvényt sértett. Közölte azt is, hogy folyamatosan egyeztet a szakszervezet elnökével, aki elutasítja a kompromisszumos javaslatokat. Rotter Oszkár viszont a Magyar Rádiónak azt nyilatkozta, hogy az Operaház vezetése semmilyen alap-dokumentum előkészítésében nem dolgozott együtt a szakszervezettel.

Rotter Oszkár, az operaházi dolgozók szakszervezetének elnöke hozzátette, hogy a munkabeszüntetés miatt sem most, sem a jövőben nem marad el előadás. A konfliktus oka, hogy 52 előadást húz ki a következő évadra tervezett műsorrendből az operaház főigazgatója, ezzel is csökkentve a hatalmas adóssággal küzdő intézmény kiadásait.

A társulat tagjai ezt elfogadhatatlannak tartják, szerintük ezzel a lépéssel az operaház elveszítheti a legjobb táncosait és énekeseit. Az operaház kiadásainak visszafogását célzó intézkedéseknek csak az egyike az előadások számának a csökkentése. A modernizációs terv része a dolgozók létszámának a csökkentése is.

A modernizációs tervet az intézmény fenntartója, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma jóváhagyta. Az egész megvalósítására két milliárd forintra lesz szükség, ennek első, időarányos részét már át is utalták az operaháznak. A dolgozókat képviselő szakszervezet és a közalkalmazotti tanács vezetője ugyanakkor az egyeztetés teljes hiányát rótta fel a főigazgatónak.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeretterjesztőink nevét termekkel őrzi a TIT

Székházának bővülését is ünnepelheti a TIT Pannon Egyesülete a magyar tudományos ismeretterjesztés… Tovább olvasom