Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Feloszlik a József Attila Színház társulata

Megszűnhet önálló intézményként működni a József Attila Színház, amelynek társulatát feloszlatják; a teátrum dolgozóival csütörtökön Méhes László igazgató ismertette Csomós Miklós főpolgármester-helyettes erről szóló levelét.
A főváros vezetése arra kérte fel az igazgatót, hogy a következő évadtól ne hosszabbítsa meg a munkavállalók és egyéb foglalkoztatottak szerződését - közölte a színház az MTI-vel.

Mint írták, ez azt jelenti, hogy az idén 55 éves József Attila Színház nyáron megszűnhet önálló intézményként működni és a társulatot feloszlatják. Az épületre hamarosan hasznosítási pályázatot ír ki a tulajdonos önkormányzat.

"Tarlós István főpolgármester egy hónappal ezelőtt hivatalában fogadta Méhes László igazgatót és a társulatot képviselő Esztergályos Cecíliát. A megbeszélésen világossá tette, hogy a főváros vezetése nem tervezi a színház bezárását, és a társulat a jövőben is a jelenlegi magas színvonalon működhet tovább" - idézte fel az előzményeket a színház kommünikéje.

Kitértek arra, hogy Méhes László ugyanezen a találkozón felajánlotta: ha garanciát kap a színház megmaradására, kész lemondani tavaly nyáron egyhangú közgyűlési támogatással elnyert igazgatói megbízatásáról, hogy a következő évadtól már olyan vezető állhasson a teátrum élén, aki minden szempontból bírja a városvezetés bizalmát és támogatását. "A főpolgármester ezt elfogadva szólt arról is, hogy szívesen látná a leköszönő direktort főrendezőként az új színházigazgató oldalán" - emlékeztetett a József Attila Színház.

"Csomós Miklós főpolgármester-helyettes levele és szóbeli tájékoztatása egy ettől teljesen különböző városvezetői szándékot tükröz. Eszerint igazgatói pályázat helyett színházi célra történő hasznosítási pályázatot írnak ki, amelynek keretében +magántőke bevonásával egyéb funkciók is szóba jöhetnek+. Ebből a döntésből az következik, hogy a József Attila Színház jelenlegi formájában, önálló alkotóközösségként megszűnik, a társulatot feloszlatják" - fejtették ki a közleményben.

Méhes László a csütörtöki rendkívüli társulati ülésen elmondta: továbbra sem világos, miért döntött a színház megszüntetése mellett a városvezetés, hiszen - mint kiemelte - a teátrum nézőszáma és bevételei Budapesten egyedülállóan folyamatosan emelkedtek az elmúlt fél évben, az előző évekből örökölt adósságok nagy részét az új színházvezetés visszafizette, és garanciát vállalt a fennmaradó tartozás kiegyenlítésére is.

Az igazgató bejelentette, hogy a társulati tagok iránti szolidaritásból júliustól ő maga is lemond posztjáról, ezzel végkielégítéséről is, és a jövőben sem kíván részese lenni a színház épületében működő bármilyen vállalkozásnak.

A direktor megköszönte a színház művészeinek, műszaki és adminisztratív munkatársainak a sok éves munkát, és arra kérte a társulatot, hogy az évadból hátralévő négy hónapban maximális szakmai teljesítményt nyújtva köszönjenek el a közönségtől.

Olvasóink írták

 • 3. szilléri 2011. február 25. 09:55
  „Évente többen kapnak szini diplomát, mint ács állványozó szakmunkás bizonyítványt.

  Komolyra fordítva. A ,,kis" Színházaknak annyi, mivel a ,,játék automaták" Nemzeti Színház, MÜPA- elviszik a támogatások aránytalanul nagy részét.

  ,,buzulunk, buzulunk a múlti kulturális mocsárba "”
 • 2. rozator 2011. február 24. 17:48
  „Koltay Gábor viszont várja a felkéréseket következő "nagy" filmjére!”
 • 1. queenmargareth 2011. február 24. 17:28
  „gratulálok. A fidesz már teljesen lerombolja a kultúrát.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy uszoda szaunája

Kigyulladt a szauna egy XII. kerületi sportlétesítményben csütörtökön kora délután - közölte a… Tovább olvasom