Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Félpályán tiltakoznak a tejtermelők, állattartók

Két helyszínen összesen körülbelül 80 autóval vonultak fel a demonstrálók, mert szerintük a nagy áruházláncok diszkriminálják a hazai termelőket. Azt szeretnék, hogy az áruházláncok hasznának egy részét osszák el a feldolgozók és a termelők között.
Állattartók és tejtermelők demonstrálnak két áruházlánc Pest megyei raktárbázisánál. A tüntetések egyik helyszíne a Penny Market raktárbázisa Alsónémedinél, a másik pedig a Tesco gyáli raktárbázisa, a két helyszínen összesen körülbelül 80 autóval vonultak fel a demonstrálók. A termelők és állattartók azért tüntetnek, mert szerintük az áruházláncok nem tartják be a magyar törvényeket, például a fizetési határidőt, a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát, és gazdasági erőfölénnyel való visszaélést.

Mint Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese a demonstráció megkezdése előtt a Független Hírügynökségnek elmondta, a tiltakozáshoz csatlakoztak, tejtermelőkön kívül baromfi- és sertéstenyésztők, illetve feldolgozók is. Szerintük az áruházláncok törvénysértően, beszerzési áron alul adnak el különböző termékeket, ellehetetlenítve a magyar termelőket. A termelők nem áremelést akarnak, hanem azt, hogy az áruházláncok hasznának egy részét osszák el a feldolgozók és a termelők között. Az ezzel kapcsolatos megállapodást a termelők szeretnék decemberben megkötni az agrártárca, az áruházláncok és a feldolgozók részvételével. A tárca ezt támogatná, de úgy tűnik, az áruházláncok húzzák az időt, ugyanis most van a jövő évre esedékes szerződéskötések időszaka is.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az alsónémedinél és a gyáli helyszínen is békésen tart a demonstráció. Alsónémedinél körülbelül 30 autó és 60-80 ember zárja le az 5-ös utat félpályán. A gyáli raktárbázisnál körülbelül 50 autóval tart a félpályás demonstráció. Mivel a forgalom gyér, a tüntetés nem zavarja a többi autóst.

Spontán tejosztással tüntetnek a termelők Budaörsön is

Tüntetnek a tejtermelők és az állattartók Budaörsön is, ahol az egyik nagyáruház parkolójánál tejet osztogatnak az arra járóknak. A spontán demonstráció része a Tej-terméktanács által két másik Pest megyei helyszínre szervezett tüntetésnek, amivel a termelők és feldolgozók az áruházláncok üzleti gyakorlata ellen tiltakoznak. A termelők szerint ugyanis a multik ellehetetlenítik őket.

Olvasóink írták

  • 1. benq 2008. november 21. 07:50
    „http://mrahalom.myminicity.com/tra”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A GPS lehet az egyik top karácsonyi ajándék

Idén is sokan kapnak majd MP4 lejátszót és plazma tévét, de egyre többen szeretnének GPS-t és… Tovább olvasom