Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Felrobbanthatták volna Harry herceget

Simán sikerült becsempésznie egy álbombát A The Sun újságírójának a herceg iskolai körletébe.

Akár "fel is robbanthatta volna" Harry herceget, Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő kisebbik fiát a legnagyobb brit bulvárlap tudósítója, aki minden nehézség nélkül becsempészett egy álbombát a sandhursti katonai akadémián tanuló Harry körletébe.
A The Sun nem először mutat be hasonló trükköt, bizonyítván, hogy a legszigorúbb terrorkészültség közepette is mennyire sebezhető például a brit királyi család.

Harry herceg
A lap emberének az újság csütörtöki első oldalas sztorija szerint ezúttal semmi más dolga nem volt, mint az, hogy kérjen egy látogatási időpontot az első számú brit katonai akadémia szakkönyvtárától. A riporter az e-mailben elküldött kérvényben egyetemi hallgatónak adta ki magát - az egyetemet azonban nem nevezte meg, és ezt nem is kérdezte senki -, és azzal indokolta a látogatási engedély kérését, hogy az első öbölháború hátterét szeretné kutatni egyetemi tanulmányai részeként.

Az engedély - annak ellenére, hogy az újságíró csak egy postafiókot adott meg teljes cím helyett - néhány napon belül meg is érkezett. A tudósító bérelt kocsival hajtott az akadémia főbejáratához, szándékosan rossz rendszámot adott meg - ez sem tűnt fel senkinek -, a megkövetelt fényképes személyazonosító helyett csak egy hitelkártyával igazolta kilétét - és az őrség útjára engedte. A kapuőrök a kocsit sem kutatták át, sőt azt sem ellenőrizték, hogy valódi-e a látogatási engedély, pedig ehhez csak a könyvtárat kellett volna felhívniuk, ami egyébként előírás.

A lap által csak "Vizsgálónak" nevezett riporter ezután - civil ruhában - oda ment, ahová akart, kezében az általa összerakott, félig átlátszó műanyag edényben lévő álbombával, amely egy ébresztőórából, egy 9 voltos Duracell telepből és a "robbanószerből" - ártalmatlan kék gyurmából - állt.

A sandhursti katonai akadémia
A The Sun egy friss példányával letakart "pokolgéppel" a tudósító megfordult Harry körletében, sőt sikerült a herceg közvetlen közelébe is jutnia, amint azt az egyik rejtett kamerás felvétel igazolja.

A lap rövid időn belül másodszor demonstrálta, hogy - jóllehet Nagy-Britannia folyamatosan magas szintű terrorkészültségben áll - mennyire átjárható a királyi család legmagasabb rangú tagjainak személyi védelme is. Áprilisban, két nappal Károly trónörökös és ifjúkori kedvese, Kamilla (azóta cornwalli hercegnő) windsori esküvője előtt a The Sun "terrorosztaga" a windsori királyi kastélyba csempészett be egy álbombát egy furgon belsejében, minden különösebb akadály nélkül.

Ráadásul a windsori kastély már tavalyelőtt is súlyos biztonsági botrány helyszíne volt, amikor Vilmos herceg, Károly idősebbik fia 21. születésnapjának kerti ünnepségére hatolt be egy amatőr színész, Oszama bin Laden terrorvezérnek öltözve. A színész senkitől sem akadályoztatva felszaladt a színpadon éppen konferáló Vilmoshoz, csókot nyomott az arcára, közölte, hogy ő Oszama bin Laden, majd beállt a büfé előtti sorba. Innen vezették el a jókora késéssel ébredő biztonságiak.

A csütörtökön napvilágra került újabb eset után John Reid brit védelmi miniszter személyesen ígért szigorú vizsgálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben is K&H-futás

atlétika

A tavaly megkedvelt K&H olimpiai futónapok idén ismét öt nagyvárost… Tovább olvasom