Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Felső légúti betegségek gyerekeknél

Az orvosnál megjelenő gyermekek többsége légzőszervi megbetegedésben szenved.

Az orvosi rendeléseken megjelenő vagy otthon kezelendő gyermekek döntő többsége légzőszervi megbetegedésben szenved. Anatómiai, alkati és immunológiai tényezők a csecsemőt és a gyermeket a fertőzésekkel szemben fokozottan fogékonnyá teszik.
A csecsemők és kisgyermekek légútjainak átmérője szűk, porcváza puha, a nyálkahártyája laza, több a nyirokszövet, mint a felnőttekében, renyhébbek az élettani reflexek, ezáltal bizonytalan a légutak védekezőmechanizmusa.

Magas lázzal kezdődhet

A légúti betegségeket többnyire vírusok okozzák. Legenyhébb formája a nátha. Különösen csecsemő- és kisdedkorban érdemel figyelmet. Néha akár magas lázzal kezdődhet, mely rendszerint 1–2 nap alatt megszűnik. A csecsemőt az egyszerű nátha is megviselheti. A lenyelt váladék rontja az étvágyat. Gyakori a hurutos hányás, hasmenés. Az orrváladék kezdetben vízszerű, majd beszáradt váladéka orrlégzési nehezítettséget okozhat, középfülgyulladás, garatgyulladás léphet fel szövődményként. Ha a nátha 10–14 nap alatt nem szűnik meg, illetve az orrváladék színe sárgászöld lesz, akkor valószínű a szövődmény fellépése.

Szövődmény gyanúja esetén

Szövődmény gyanúja esetén feltétlenül mutassuk meg a csecsemőt a háziorvosnak. Iskoláskorban már szövődmény nélkül, enyhe tünetekkel zajlik. Meg kell próbálni az orrjáratokat időnként szabaddá tenni. Rendkívül jók a különböző orrszívók orrát fújni nem tudó gyermeknél, emellett még célszerű az életkornak megfelelő orrcsepp használata. Főleg étkezések előtt jó csöppenteni. A cseppentés előtt és utána néhány perc múlva jó használni az orrszívót. Célszerű az orrnyílás körül kipirosodott bőrt egy kis babakrémmel bekenni. Ezeket a tevékenységeket a csecsemők rendszerint nem szeretik. Nem szabad meghátrálnunk, mert nagyobb problémáktól menthetjük meg őket.

Láz esetén folyadékpótlás!

Láz esetén természetesen lázcsillapító adása javasolt, valamint különös gondot kell fordítani a megfelelő folyadékpótlásra. Egyszerű nátha esetén antibiotikum adása biztosan felesleges, fogadjuk el a háziorvos véleményét, ne akarjunk kárt okozni gyermekünknek. Ha néhány napos láztalanság után a gyermek ismét lázas lesz, bakteriális szövődmény gyanúja vetődik fel, ekkor mindenképpen mutassuk meg a gyermeket háziorvosának.

Dr. Muzsay Géza  a házi-gyermekorvosi ellátás megyei szakfelügyelő főorvosa

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi segítségnyújtás: nagy az érdeklődés

A jogi segítségnyújtó szolgálat tavaly ősztől kihelyezett ügyfélfogadást tart Sopronban. A bajban… Tovább olvasom