Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Felsőoktatás átalakítása: a diákok nyertesek lesznek, módosul a diákhitel

Selmeczi szerint a jobboldal gyenge pontja, hogy egyszerűen megértesse az emberekkel, hogy az átalakítás hogyan érinti őket. A HÖOK nem tárgyal Baloggal.
MSZP: vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat a kormány!

Mesterházy Attila a felsőoktatási keretszámok visszavonását követelte a szerdai kormányülés résztvevőitől, továbbá kijelentette, hogy kormányra kerülve a mostani kabinet más döntéseit is "első intézkedésükkel" vonják majd vissza.

Az MSZP elnöke keddi debreceni sajtótájékoztatóján kifejtette: a "röghöz kötés" eltörlése mellett minden, a megkövetelt pontszámot elért hallgatónak ingyenessé tennék az első tanévet, ezalatt időt hagyva nekik, hogy bizonyíthassanak.

A szocialisták véleménye szerint azoknak a tanulóknak sem szabadna teljes mértékű költségtérítést fizetniük, akik a második évben kikerülnek az állami finanszírozásból.

A hallgatói befizetések mértékét egy arányszám alapján állapítanák meg, amelyet a rektorokkal és a hallgatókkal egyeztetve a szociális helyzet, a tanulmányi eredmények és a demográfiai trendek figyelembevételével alakítanának ki - fejtette ki Mesterházy Attila az MTI kérdésére.

A politikus szerint a jelenlegi keretszámok "hadüzenetnek" tekinthetők a felsőoktatásba készülő fiataloknak és családjaiknak. "Nem történik más, minthogy radikálisan nő a már bevezetett tandíj és csak felgyorsul a fiatalok elvándorlása" - mondta, hozzáfűzve, hogy a következő években a pedagógusok létszámában is 15 százalékos csökkenéssel kell számolni, ha ebben a formában elfogadják a keretszámokat.

Az elmúlt két évben 45 százalékos, 186 milliárd forintos forráskivonás történt a felsőoktatásból, ilyenre 1947 óta nem volt példa - hangoztatta a szocialista pártelnök.

Mesterházy Attila a versenyképes felsőoktatás megteremtésében modellértékűnek nevezte Debrecent, ahol az egyetem és a magas hozzáadott értékkel dolgozó helyi ipar együttműködése valósult meg. Szerinte a vidéki intézmények egymással és az ipari megrendelőkkel történő szorosabb együttműködése teheti versenyképesebbé a felsőoktatást.

Kathiné Juhász Ildikó, az MSZP megyei elnöke, illetve Bangóné Borbély Ildikó elnökségi tag arra hívta fel a figyelmet, hogy a leszakadó és hátrányos helyzetben lévő Hajdú-Bihar megyében és egész Kelet-Magyarországon a színvonalas oktatás lehet a szegénységbe születő fiatalok egyetlen felemelkedési esélye. Megítélésük szerint a csökkenő állami finanszírozás csak tovább rontja a térség mutatóit a fiatalok elvándorlása és munkanélkülisége terén.

Osztolykán Ágnes: az LMP szolidáris a tüntető diákokkal

Az LMP szolidáris a tüntető diákokkal, akiket arra bíztat, minden legális lehetőséget ragadjanak meg arra, hogy hallassák a hangjukat - mondta keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján Osztolykán Ágnes.

Az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának alelnöke közölte: az eddigi költségvetések alapján az oktatási ágazat volt a kormányzati "ámokfutás" legnagyobb vesztese. Ma újra ki lehet mondani, hogy Magyarországon van tandíj és komoly nehézségekbe ütközik a továbbtanulás - tette hozzá.

A hallgatói megmozdulásokra áttérve azt mondta, a diákok öntudatra ébredtek és látják, hogy az az "esztelen rombolás", ami a felsőoktatásban folyik, senkinek a javát sem szolgálja.

Jogos a hallgatók felháborodása - jelentette ki az ellenzéki politikus, aki cinikusnak nevezte Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkársága hétfői közleményét. Ebben azt írták: megértik, ha a diákok úgy érzik, szeretnék valahogy kifejezni, hogy tartanak a változásoktól, de a tárca bízik abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások értük és nem ellenük vannak.

A képviselő végül arra kérte a miniszterelnököt, hogy "állítsák meg ezt az ámokfutást, fejezzék be a hazudozást" és kérjenek bocsánatot a diákoktól. A hallgatóknak pedig azt üzente, hogy folytassák tovább a tüntetéseket és minden legális jogi lehetőséget ragadjanak meg ahhoz, hogy hallathassák a hangjukat és mutassák meg "Hoffmann Rózsának és Orbán Viktornak, hogy valóban nem hagyják".

A HÖOK nem megy el Balog Zoltánhoz egyeztetni

Nem megy el a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az emberi erőforrások minisztere által kezdeményezett kedden délutáni egyeztetésre, azt egy későbbi időpontra halasztaná - közölte Nagy Dávid, a szervezet elnöke az MTI-vel.

Balog Zoltán miniszter kedd reggel hívta megbeszélésre a HÖOK elnökségét. Ezt megelőzően a hallgatói szervezet meghívta a kormányfőt a szerdai, Műegyetemen tartandó tiltakozó rendezvényükre. Orbán Viktor válaszlevelében azt írta: "döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk", és szakmai egyeztetések céljából kérte, keressék bizalommal Balog Zoltánt.

A HÖOK elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott, Balog Zoltánnak címzett levelében megköszönve a tárcavezető "gesztusértékű" invitálását azt írta: a keddi egyeztetésen nem áll módjukban részt venni.

Ennek oka, hogy az oktatásban érintett többi szakmai szervezettel, így a rektori konferenciával, a pedagógus szakszervezetek és a középiskolás diákok képviselőivel minden, a kormányzattal történő tárgyalás előtt egyeztetni kívánnak, és álláspontjuk kialakításához szeretnék figyelembe venni az országszerte tartandó hallgatói fórumok véleményét is - fogalmazott Nagy Dávid.

Hozzátette: ugyanakkor "örömmel állnak" az egyeztetés elé egy későbbi időpontban, hiszen céljuk az oktatás valóban építő jellegű reformjának konszenzusokon nyugvó megteremtése.

Hétfőn az ország több pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a diákok. Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a hallgatók. Este közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritását fejezze ki budapesti és vidéki társaival.

Az oktatási államtitkárság hétfői közleményében azt írta: bízik abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak.

Kedd reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal miskolci épületét "foglalták el" a felsőoktatást érintő változtatások ellen tiltakozó hallgatók. A több mint hetven egyetemista át akar adni egy petíciót Demeter Ervin kormánymegbízottnak, de mivel ő a parlamentben van, a diákok egyelőre várakoznak.

Balog Zoltán megbeszélésre hívta a HÖOK-ot

Megbeszélésre hívta kedden délutánra Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségét.

A minisztériumban tartandó tárgyalásra szóló meghívásról a szaktárca közleményben tájékoztatta kedden az MTI-t.

Hétfőn az ország több pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a diákok. Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a hallgatók. Este közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritását fejezze ki budapesti és vidéki társaival.

Az oktatási államtitkárság hétfői közleményében azt írta: bízik abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak.

Fidesz: a felsőoktatás átalakításának a diákok nyertesei lesznek

A felsőoktatási rendszer átalakításnak a diákok nyertesei és nem a vesztesei lesznek - mondta a Fidesz szóvivője reagálva a hallgatók hétfői tiltakozó akcióira az M1 Ma reggel című műsorában kedden.

Selmeczi Gabriella azt mondta: a legfontosabbnak azt tartják, hogy a kormány képviselői a szakemberekkel és a diákok képviselőivel le tudjanak ülni vitázni, érvelni, hogy a hallgatók is megértsék, milyen átalakítás zajlik a felsőoktatásban. Ennek az átalakításnak a nagyobbik kormánypárt szerint a diákok nyertesei lesznek - jegyezte meg.

A kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója, azon belül elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése miatti hallgatói tiltakozó akciókra utalva a szóvivő közölte: a jobboldal gyenge pontja, hogy egyből, egyszerűen megértesse az emberekkel, hogy a folyamatban lévő átalakítás hogyan érinti őket, annak mi az előnye.

Selmeczi Gabriella azt mondta, a szakértői anyagok, előterjesztések kiszivárogatásával, az információk "idő előtti kiadásával" szemben védtelenek, mert ilyen esetekben a kormányzati kommunikáció még nincs arra felkészülve, hogy kivédje, elmagyarázza, megértesse, mit akarnak és az miért jó társadalomnak, és ilyenkor a hétfői tiltakozó akcióhoz hasonló helyzetek állnak elő.

Hétfőn az ország több pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a diákok.
Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a hallgatók. Este közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritását fejezze ki budapesti és vidéki társaival.

Balog Zoltán: módosítások várhatók a diákhitellel kapcsolatban

A diákhitellel összefüggő kisebb módosítások is napirendre kerülnek a kormány szerdai ülésén - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Balog Zoltán az MTI kérdésére, miszerint elképzelhető-e, hogy változások lesznek a jövő évi keretszámokban, úgy válaszolt: nem a keretszámokkal fognak foglalkozni, azokkal már túl sokan foglalkoznak, hanem a diákhitel konstrukción belül várhatók olyan kisebb módosítások, amelyek "komoly meghívást jelentenek azoknak", akik most még úgy gondolják, eladósodnak, ha élnek ezzel a lehetőséggel.

Az állammal szemben hitelt vállalni két százalékért, vagy még kevesebbért, egészen más dolog, mint a bankokkal - mondta a miniszter.

Az is napirendre kerül, hogy a magánszférának milyen kedvezményeket adhatnak majd abban az esetben, ha olyan munkavállalót foglalkoztatnak, aki korábban diákhitelt vett fel - derült ki szavaiból.

Emellett lesznek szakmacsoportok, akik "külön ajánlatot kapnak" majd a kormánytól - jelezte Balog Zoltán, aki előzetesen nem részletezte a tervezett változásokat.

Arról, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem kívánt élni a lehetőséggel és nem ült kedden tárgyalóasztalhoz a miniszterrel, azt mondta: örül neki, hogy korrekt, intelligens választ kapott. Hozzátette: megérti, hogy a hallgatók most szeretnék kipróbálni erejüket.

Az ajánlat továbbra is áll, és a hallgatók sem zárkóztak el egy későbbi időpontban történő egyeztetéstől - jegyezte meg.

Balog Zoltán azt mondta, elismeri, hogy a tervezett változtatások karakteres, erőteljes prezentációjával adósok maradtak. Ugyanakkor - mint mondta -, bízik benne, ha ez megtörténik, mindenki megérti, hogy ezekkel az intézkedésekkel a felsőoktatást anyagilag, színvonalában és a hozzáférést tekintve is úgy megerősítik, ahogy erre az elmúlt 20 évben nem volt példa.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. tucat 2012. december 12. 09:03
  „Azé´ má´ nemcsak a diákokat nem lehet palira venni, alább látható ez is hellyel-közzel.
  A diákok nyertesek lesznek... :D A KDNP-s Rubovszky jut eszembe, aki állítólag azt mondta (ismerősömtől hallottam, nem vállalok felelősséget érte, de már hajlamos vagyok ilyesmit is elhinni), hogy Semjén nem plagizált, hanem lá-to-má-sa volt, s így került a szakdogájába a témavezetője később megjelenő művének egy részlete. Lo-lo-lo-lo-lol! Légszomjam van! :D Az oxigénhiányos agyam pedig ezt, a vallástörténeti kompaktságú fricskát veti ki magából, amely, nem csak a szóvivő személye kapcsán, ide is illik - hová nem mostanában - némiképp:

  ...És újfent hírt hoza nékünk az agg-ifjú Gábriel,
  Pottyantván oda, hol keresztyén szív hevül,
  Hogy nagyjaink példáján végtére higgyük már mi el:
  Munkálódik felettünk az Úr rendületlenül!

  Hol az oxigénmaszkom?! Lol! Szép halál! :D”
 • 37. zsuzsmo 2012. december 12. 06:01
  „A jobboldal gyenge pontja a hataloméhség, a pénzéhség és a hazugság - kedves kiflisgabikanéni!
  Ja, hogy ez a bal oldal gyenge pontja (is)???
  Sajnos ez van, kellene fent már egy nagytakarítás a Parlamentben, bár nem hiszem, hogy a nagy elődökhöz hasonlóan gondolkodó politikusok valaha is lesznek Magyarországon...
  Miért kell mindent "titokban" előkészíteni? Talán itt kellene javítani, meg azon, hogy a saját fizetésüket és mindenféle pótlékukat amit felvesznek csökkentik radikálisan. Na akkor én sem érezném azt, hogy mindent rajtunk akarnának megspórolni. Paraziták, szó szerint. Mindegyik!”
 • 36. OkosKata 2012. december 12. 05:48
  „Idiótának nézik a lakosságot. Rengeteg embert beveszi a cumit. Most már vérszemet kaptak. Az egyetemisták még nem teljesen hülyültek el balszerencséjükre. Ez nem jött be a fiúknak. Nincs kétségem próbálkoznak tovább. Semmi nem számít csak az ő zsebük tele legyen!”
 • 35. TrombiFrédi 2012. december 11. 20:38
  „Ismét az a süket szöveg, hogy bármit is tesznek az emberek érdekét szolgálja, csak valahogy ez alulról másképp látszik és másképp érződik!!!”
 • 34. allegro 2012. december 11. 20:38
  „26. eldorádó 2012.12.11. 14:59

  Az állami állásról:
  nagyon kíváncsi lennék mikor, milyen alapon fizetik ki a diákhitelt annak, aki a közfszférában dolgozik. Mert ugye hamar lapátolják az embereket az állami állásokból is, csak nem hiszed, hogy az első havi bérrel a felvett diákhitel is kifizetésre kerül? Részleteket sehol nem mondanak róla, csak kábítás.
  Feltételezem: legjobb esetben is csak az aktuális törlesztőrészlet fizetnék.”
 • 33. fotelagy 2012. december 11. 20:17
  „Az mszp nem akarja saját magát viszavonni?”
 • 32. kelemenyke 2012. december 11. 19:30
  „Ugyanaz, mint a Kádár korszakban!!!!
  Akkor is mindig , meg akarták magyarázni, miért is jó az nekünk, ami egyébként car!”
 • 31. pala1964 2012. december 11. 17:39
  „25, tudom nem Téged kell meggyőzni, de fizetni adott esetben a TANDÍJAT megfizető, csakis arra dedikált hitelt kell... szóval a hitelt akkor és csak akkor folyósítják (mármint effektíve az adott oktatási intézménynek), ha az egyetemnek, főiskolának kell fizetnie az általa nyújtott oktatás fejében; tehát a hitelt a tanítás díjaként folyósítják... tanítás díja, azaz TANDÍJ...

  szőkenő sz@rvas pedig letehetné az emelt szintű matekot - bár ránézésre talán a középfokú matekkel is komoly gondjai lennének...

  Gonda Úr, ov nem nem eléggé radikális, hanem túlságosan demagóg... és biztosan örülne az ön tanácsainak, olyan tanácstalannak tűnik, amikor a magyarázhatatlant magyarázza, a védhetetlent védi és a hazugságot igazítja...”
 • 30. lukrecia 2012. december 11. 17:31
  „Az mszp all itt is a diakok hata mogott. Mindenaron vissza akarjak kapni a hatalmat , mert keves a lovejuk.
  Ime a bizonyitek;
  ",,Szerveződjetek! Szerveződjetek! Szerveződjetek!" - írja a tüntetésre készülő diákok Facebook-oldalán Török Zsolt. Az MSZP-szóvivője azt javasolja még, hogy ,,helyben kell felkeresni és megkeresni minden Fidesz-KDNP-s politikust", és mivel ,,nem ezt ígérték, számon kell őket kérni". A szocialista politikus úgy véli, hogy a ,,diktatórikus Orbán-rendszer megbénításához el kell foglalni minden városban a kormányhivatalokat, a fideszes polgármesterek irodáit, a földhivatalokat, Budapesten a minisztériumokat és azok vidéki hivatalait is!" Bejegyzését ezzel zárja a szóvivő: ,,Akciók, nem szavak!""
  Mszp a hatalommanias”
 • 29. dave-id 2012. december 11. 15:57
  „26. eldorádó 2012.12.11. 14:59
  "Nem fognak ide tb-t fizetni OVi nyugdíjába"

  Hidd el, neki már nincs szüksége nyugdíjra, összeszedte azt a mennyiségű vagyont, amiből a hatodik ükunokája is vígan fog élni.

  Mellesleg Selmeczi kisasszony már volt minden a párton belül, ebből is látszik, hogy mennyire nem ért semmihez, de nyilván valakinek az ismerőse...”
 • 28. csuszpicsuka 2012. december 11. 15:49
  „"módosul a diákhitel" Ja... szigorodik .”
 • 27. GondaIstván 2012. december 11. 15:07
  „21. tzrtz:
  - "ha nem is lenne tankötelezettség" A tankötelezettséggel én egyetértek, de 15 évről levinném 14-re.
  - "már az általános iskola is fizetős lenne" Lassan e felé tendálunk, mert egyre emelkedik a havi eszközhasználati díj.
  - "a fizikai munka meg sokkal többet ér mint az értelmiségi hülyéskedés" Milyen igaz! Hát bizony én is szívesebben vágok fát, mint hogy egész nap a számítógép billentyűjét verjem. Megyek is.
  - "azért állt ki a szocialisták mellett a 2008-as népszavazásnál, és kampányolt a "nem" szavazatok mellett a tandíj kérdésében." Ez sajnos tárgyi tévedés részedről.
  - "a gyerekei is biztos azért nem mentek felsőoktatásba". Eddig mind mentek, de azért ők is szívesebben pásztorkodnának a Gyimesi-havasokban.

  22. pala1964
  - "minél többen, minél tovább tanuljanak". Természetesen abban az értelemben én is egyetértek ezzel, ahogy az Unió hirdeti: élethossziglan való tanulás programja.
  - "szóval ov szerinted nem komplett?" A politikusokat nehéz szeretni. Szerintem azért volt egy-két jó felvillanása, de alapvetően nekem nem eléggé radikális. Álmomban néha adok neki tanácsot.
  - "már hozzá szokhattak a színvonaladhoz". Hát ez az ő keresztjük.”
 • 26. eldorádó 2012. december 11. 14:59
  „Álszent fidesz. Eddig is fizetős volt a felsőoktatás (lakbér, vizsgadíjak, jegyzetek, stb). Ha a
  Diákhitel2 "kiváltja" a tandíjt: hogyan tudja egy fiatal ma eldönteni, hogy 3-6 év múlva melyik diploma lesz a piacképes ? Kap-e állami állást, ahol kifizetik helyette a diákhitelt (ő meg kapja az közalkalmazotti éhbért)? Mi lesz a tehetséggel - mindenki nem lehet mérnök!?
  Orbán ahogy öregszik, annál szenilisebb - elfelejti, honnan jött (fel). Csak a nyugdíjas szavazóiban bízik már, megveszi őket: most pl.10%-kal mérsékli is az áram- és gázdíjat. Rövidlátó, mert
  a fiatalok felveszik a DH2-t, lediplomáznak és emigrálnak örökre+1 évig. Nem fognak ide tb-t fizetni OVi nyugdíjába.”
 • 25. lebowski71 2012. december 11. 14:25
  „Oszt mi lesz a propaganda magyarázat? Nem is tandíj mert nem is akkor kell fizetni amikor tanul, hanem utána 10 évig. Ez lesz a szupi indoklás? Köszi! Ezt hajtogatja a Rózsi ezt hajtogatja OV. Valami új?”
 • 24. Royale 2012. december 11. 14:25
  „Ha így folytatja a Fidesz, akkor történeti tettet hajt végre. 2/3-ból 2%! :) Meg is érdemlik <moderálva>”
 • 23. queenmargareth1 2012. december 11. 14:21
  „Selmeczi szerint a jobboldal gyenge pontja, hogy egyszerűen megértesse az emberekkel, hogy az átalakítás hogyan érinti őket.
  A nagyképűség találkozott ezek szerint az értetlen diákok eszével, ezek a diákok!Hisz 18-19 évesek, még hülyék!:(
  <moderálva>.”
 • 22. pala1964 2012. december 11. 14:07
  „16, nem arra kérdeztél, amit mondtak... még egyszer (bocs 5-ös a fogadatlan prókátorkodásért):

  nyertesek akkor LENNÉNEK, ha ... nem az ország, hanem az egyes látens diák szintjén lett ez megfogalmazva
  szóval AKKOR lenne MÉG JOBB a helyzetük...

  minél többen, minél tovább tanuljanak - ez általános érvénnyel bizony IGAZ... nyilván azt senki ép ésszel nem tartja üdvözítőnek, ha egyesek évtizednyi idő alatt végzik el(?) a saját szakjukat a felsőoktatásban...

  ...amúgy ov nyilatkozta ki -és nem emiatt, de tényleg hülyeség volt ez is-, hogy minden második érettségizett ifjú menjen egyetemre, főiskolára (nyilván az infrastruktúra párhuzamos fejlesztésének igénye, a teendők átgondolása nem zavarta már akkor sem)... szóval ov szerinted nem komplett?:)

  (és ha a fentieket nehéz felfognod, kérdezd meg valamelyik végzett fiad, biztosan türelmesebben és részletesebben elmagyarázza neked, már hozzá szokhattak a színvonaladhoz)”
 • 21. tzrtz 2012. december 11. 13:49
  „16. Nem , valóban az lenne a legjobb, ha nem is lenne tankötelezettség, és már az általános iskola is fizetős lenne. A fizikai munka meg sokkal többet ér mint az értelmiségi hülyéskedés. Gonda úr is azért állt ki a szocialisták mellett a 2008-as népszavazásnál, és kampányolt a "nem" szavazatok mellett a tandíj kérdésében. A gyerekei is biztos azért nem mentek felsőoktatásba, és lettek kivétel nélkül kőművesek és asztalosok meg hegesztők. Mert ugye így van, nem?”
 • 20. X_Y 2012. december 11. 13:39
  „16.GondaIstván 2012.12.11. 12:33

  Te tényleg ekkora <moderálva> vagy? Úgy tűnik a hozzászólásaidból hogy igen...Nem baj, remélem eltűnsz te is a történelem süllyesztőjébe a gazdáiddal együtt...”
 • 19. toth.andras.akos 2012. december 11. 13:38
  „Ennek a kormánynak mennie kell. Pont.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egri főiskolások nyílt levele a hevesi képviselőknek

A levélben az új keretszámok 2011-es szintre történő visszaállítását, a hallgatói szerződés… Tovább olvasom