Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Felsőoktatási keretszámok: Pokorni közbenjárását kéri a DK, az LMP demonstrálni fog

A DK a kormánytól azt követeli, hogy szüntesse meg a hallgatói szerződéseket, valamint hogy legalább ötvenezer diák tanulhasson állami finanszírozással.
PDSZ: elfogyott a türelem

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint elfogyott a türelem, a hallgatók hétfői megmozdulása "egyértelmű jelzés a hatalom számára, hogy átlépték a tűrőképesség lélektani határát".

Mendrey László, a PDSZ elnöke az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: azok emelték fel a hangjukat, azok tiltakoznak, akik közvetlenül, a bőrükön érzik "a kormányzat szűklátókörű, dilettáns, befelé agresszív, kifelé eredménytelen gazdaságpolitikájának következményeit - a tanítványaink".

Az érdekvédő szerint a hallgatók tiszteletet érdemlő tenni akarása nemcsak önmagukról szól, hanem azokról a tízezrekről is, akik még csak most készülnek a felsőoktatásba, akik elől az "ostoba fiskalitás" elzárja a tudást, a boldogulás útját Magyarországon.

Kiemelte: azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy azok, akik így kiszorulnak az egyetemekről - mert nem tudják megfizetni az oktatási államtitkárság szerint nem létező tandíjat, vagy nem akarnak huszonévesen adósságcsapdába kerülve kilátástalan küzdelmet vívni a megélhetésért - ne találnák meg az útját annak, hogy megfizethető áron (vagy ingyen, mint például Finnországban) versenyképes tudást szerezzenek.

Aki külföldön egzisztenciát teremt, családot alapít, az nem jön haza, csak nyugdíjasnak - jegyezte meg Mendrey László.

Kitért arra is, hogy nekik, pedagógusoknak fokozott a felelősségük abban, hogy minden törvényes eszközt igénybe véve segítsék diákjaikat, küzdelmük sikerre vitelében.

"Súlyos a felelősségünk abban is, hogy ráébresszük végre a hatalom korifeusait, végtelenül elhibázott úton haladnak. Ez az út Európa - nem csak az EU!! - perifériájára vezet. Onnan már csak egy lépés a szakadék" - fogalmazott a PDSZ elnöke.

Az oktatási államtitkárság bízik abban, hogy az ellenállásból megértés lesz

Az oktatási államtitkárság megérti, ha a diákok úgy érzik, "szeretnék valahogy kifejezni, hogy tartanak a változásoktól", de mint a hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményben írták: bíznak abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások értük és nem ellenük vannak. Az államtitkárság szerint míg korábban 50 ezer diák tanulhatott ingyen, mostantól akár 100-120 ezer is megteheti ezt.

Fontosnak nevezték, hogy a hallgatók megértsék a kormány új felsőoktatási stratégiáját, és felismerjék az abban rejlő lehetőségeket. Tudatosítsák, hogy ösztöndíj, részösztöndíj, diákhitel formájában az állam mindenkinek kifizeti a felsőfokú tanulmányait.

Kiemelték: a felsőoktatás megújítása arról szól, hogy hosszú távon jó minőségű, fenntartható rendszer alakuljon ki, hogy ne csak a mostani generációnak, hanem az utánuk jövőknek is legyen hol tanulni.

Az államtitkárság kitért arra is, hogy a korábbi gyakorlat szerint, akik nem kaptak állami ösztöndíjat, azok csak akkor tanulhattak, ha ők vagy szüleik mélyen a zsebükbe nyúltak és félévente befizették a költségtérítés összegét.

Az új rendszerben viszont egyetlen fillér nélkül, bárki megkezdheti tanulmányait, amennyiben eléri a felvételhez szükséges pontszámot. Az állam nem takarékoskodni akar, hanem a források hatékonyabb, eredményesebb felhasználására törekszik - tették hozzá.

Kifejtették: az állami kamattámogatással folyósított, a képzés teljes költségét fedező Diákhitel 2 konstrukció a támogatás egy speciális formájává válik, mivel a kormány garanciát vállal arra, hogy a végzést követően a közszférában elhelyezkedők hitelét az állam átvállalja, továbbá a gazdasági szereplőket adókedvezmények nyújtásával ugyanerre ösztönzi. Míg korábban 50 ezer diák tanulhatott állami segítséggel az egyetemeken, főiskolákon, mostantól a rendszer lényegében teljesen nyitottá válik, és akár 100-120 ezer diák is tanulhat ingyen - írták.

A finanszírozási rendszer átalakításával a kormány nem a felsőoktatási ágazatra fordított összeg csökkentését, hanem a források hatékonyabb, felelősségteljesebb felhasználását akarja elérni.

Az államtitkárság szerint mivel a hallgatók és az intézmények egyaránt érdekeltté válnak abban, hogy elhelyezkedésüket segítő, a munkaerőpiacon értékes végzettséget szerezzenek, megszűnik az a jelenség, hogy a hallgatók 40-45 százaléka az előírt 4-5 év alatt nem szerez diplomát.

Az MSZP szolidáris a tiltakozó hallgatókkal

Az MSZP szolidáris a felsőoktatás feldúlása, a kevesebb férőhely és a magasabb tandíj ellen tiltakozó, tüntető hallgatókkal - közölte Mesterházy Attila.

Az ellenzéki pártelnök az MTI-nek hétfőn küldött közleményében arra is kitért, egyetértenek a Magyar Rektori Konferencia állásfoglalásával és kiállnak a felsőoktatási intézmények autonómiája mellett.

A világban mindenütt a kormányok befektetésként tekintenek a felsőoktatásra. Az Orbán-kormány ezzel szemben Európa legmagasabb tandíját vezeti be, és ez az államilag finanszírozott férőhelyek brutális csökkentésével, valamint a hallgatók röghöz kötésével együtt beláthatatlan társadalmi következményekhez vezet - írta Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke szerint a kormány nem tud mit kezdeni a felsőoktatás finanszírozásával, csupán megszorításokra képes, emiatt már idén is 32 ezerrel csökkent a hallgatók száma, a Diákhitel 2-őt pedig mindössze négyezer ezer fiatal vette igénybe.

A szocialisták arra szólítják fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy "vonja vissza a felsőoktatást romboló tervét", és kezdjen egyeztetést az intézmények vezetőivel, a rektori konferenciával, valamint a hallgatói érdekképviseletekkel.

A Jobbik is részt vesz a Hallgatói Hálózat tüntetésén

A Jobbik a felsőoktatási hallgatók mellett áll és bár tiszteletben tartja a hallgatói szervezetek politikai függetlenségét, de Dúró Dóra részt vesz a Hallgatói Hálózat által szervezett hétfői tiltakozáson, az ELTE lágymányosi kampuszán - jelentette be az ellenzéki párt szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

A Jobbik szerint a kormány a felsőoktatás átalakításával hiteltelenné vált, hiszen 2008-ban még a Fidesz és a KDNP szervezett népszavazást a tandíj bevezetése ellen. Dúró Dóra hangsúlyozta: a felsőoktatási hallgatóknak nincsen igényük sem a tandíjra, sem a résztandíjra, sem pedig a fiatalokat "külföldre száműző" kormányzati politikára.

Az ellenzéki párt emellett felszólítja a Fidesz és a KDNP ifjúsági szervezeteit, hogy álljanak az átalakítás ellen tiltakozó fiatalok mellé.

Az LMP részt vesz a Hallgatói Hálózat tünteté

Az LMP szolidáris a diákokkal az őket súlyosan érintő kormányzati lépések miatt és parlamenti frakciója részt vesz a Hallgatói Hálózat által szervezett hétfői tiltakozáson, az ELTE lágymányosi kampuszán - közölte Osztolykán Ágnes és Karácsony Gergely az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, hogy a Fidesz-KDNP kormányzat korábbi ígéreteit megszegve "gőzerővel elindult a felsőoktatás elsorvasztásának útján". A kabinet az állami férőhelyeket minimálisra szűkíti, amivel gyakorlatilag "Bokros Lajos és Gyurcsány Ferenc elképzelései után Orbán Viktor kormánya is be akarja vezetni a tandíjas felsőoktatást" - fogalmaztak.

Hangsúlyozták, hogy a hallgatók kétségbeesése teljesen jogos akkor, amikor a felsőoktatás "leépítését" velük és szüleikkel akarják megfizettetni. Visszautalnak arra is, hogy éppen Orbán Viktor biztosította az országot arról, hogy a tandíj ellensége, azt sosem fogja támogatni.

Most viszont egyértelműen kiderült, hogy a kormányfő "szemrebbenés nélkül hazudott" és "hazugság volt" a Fidesz 2008-as, tandíj elleni népszavazási kezdeményezése - értékelik, rögzítve: az LMP támogat minden, jogszabályi keretek között maradó hallgatói megmozdulást és ellenállást.

IVSZ: a kormány állítsa vissza a keretszámokat

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) felszólítja a kormányt, hogy a műszaki, informatikai és természettudományos területeken emelje vissza a felsőoktatási keretszámokat az eredeti szintre, vagy tegye lehetővé a cégek szerepvállalását a felsőoktatásban.

Az érdekképviseleti szervezet hétfőn juttatott el közleményt az MTI-hez. Laufer Tamás, a szövetség elnöke szerint a teljes hazai export közel 20 százalékát produkáló magyar szoftverexport "kivéreztetését" eredményezheti a kormány felsőoktatási keretszámokról szóló múlt heti döntése. A meghatározóan magyar szellemi teljesítményre épülő piac már ma is súlyos szakemberhiánnyal küzd, ha ez a tendencia tovább folytatódik, a magyar vállalatok behozhatatlan versenyhátrányba kerülnek - hangsúlyozta a szervezet elnöke.

A közleményben olvasható, az információs és kommunikációs technológiai szektorban foglalkoztatottak aránya alapján Magyarország a harmadik helyen áll az Európai Unióban, ezt a pozíciót azonban erősen veszélyeztetik az új keretszámok.

Mint írták, a folyamatosan növekvő szoftverexport miatt ez a szektor az egyetlen az összes hazai iparág között, amely a válság éveiben is folyamatosan növekedni tudott. Hozzátették: megfelelő fejlesztéspolitikai- és exportprogram esetén a jelenlegi 180 milliárd forintos magyar szoftverexportpiac 5 év alatt megduplázható lenne, azonban ha a szakemberek száma tovább csökken, Magyarország ezt a lehetőséget egészen biztosan nem tudná kiaknázni.

A szervezet álláspontja szerint akár az eddigiektől eltérő módon és konstrukcióban, de a szakemberképzés mennyiségi és minőségi színvonalát a jövőben is fontos biztosítani. Erre várnának javaslatot a kormánytól - fűzték hozzá.

A kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy a kabinet szerdán egy felsőoktatási koncepciót fogadott el, aminek keretében elfogadta a jövő tanévre érvényes felsőoktatási keretszámokat. Giró-Szász András tájékoztatóján a felsőoktatási keretszámokról részleteket nem mondott, az MTI kérdésére annyit árult el, hogy a jövő évi keretszámok fő számai megegyeznek a sajtóban megjelent előterjesztésben foglaltakkal.

A korábban az MTI birtokába került előterjesztés szerint informatikai képzésben 800, műszaki területen 1200, természettudományi területen 800 lesz a teljes állami ösztöndíjas keretszám.

Felsőoktatási keretszámok: Pokorni közbenjárását kéri a DK

A parlament oktatási bizottságát vezető fideszes Pokorni Zoltán közbenjárását kéri a Demokratikus Koalíció (DK) a felsőoktatási keretszámok csökkentésének megakadályozásához.

Molnár Csaba, a DK alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: arra kérik Pokorni Zoltánt, vesse latba a befolyását a Fidesz vezetésében, és tegyen meg mindent az államilag támogatott képzési helyek számának csökkentése ellen.

A DK a kormánytól azt követeli, hogy szüntesse meg az ösztöndíjas hallgatók röghöz kötését, azaz a hallgatói szerződéseket, valamint, hogy legalább ötvenezer diák tanulhasson állami finanszírozással.

A politikus elmondta: pártja továbbra is tandíjpárti, de véleményük szerint a Gyurcsány-kormány által 2008-ban bevezetett tandíj és a jelenlegi tervek között "minőségi a különbség". Példaként hozta, hogy az állam reálértéken akkor csaknem kétszer annyit költött felsőoktatásra, mint amennyit jövőre fog, hogy a tandíj összege egységesen hatezer forint lett volna, míg most ennek többszörösébe is kerülhet egy-egy szemeszter, illetve hogy a fizetős és az ösztöndíjas képzést átjárhatóvá tették volna.

Molnár Csaba arról is beszélt, hogy ha valóban 10 500-ra csökken a száz százalékban államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek száma, akkor az állam 2013-ban évtizedek óta a legkevesebb hallgató tanulását fogja támogatni.

Véleménye szerint ez sokakat elriaszt majd a továbbtanulástól, és az eddiginél is több fiatal megy majd külföldre.

Olvasóink írták

  • 3. DobóI 2012. december 10. 15:31
    „DK demonstrál? Akinek a főnökük másolt diploma munkával "rendelkezik", és 5 évig csak irtatta a oktatást anti-Magyar Bálint és lelassult Hiller által?”
  • 2. alfa258 2012. december 10. 15:21
    „Az a támogatott létszám gyanúm szerint a közigazgatási egyetem hallgatóira lesz érvényes. Akik tudvalevő milyen céllal lesznek támogatva............”
  • 1. tucat 2012. december 10. 14:27
    „Comment: no comment.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az Orbán-kormány a családok védelmét tűzte célul

"A szocialisták felelőtlen politizálásukkal devizahitelesek tömegeit taszították adósságcsapdába" Tovább olvasom