Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Felszámolják a felsőoktatási helyek felét?

Tizenkét egyetem marad Magyarországon a mostani 29 helyett egy, az [origo] birtokába került koncepció szerint, amelyről az oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett.
Az oktatási államtitkárság nem kommentálja az origo.hu hírét, miszerint 29 helyett 16 állami fenntartású felsőoktatási intézmény maradhat. A hírportál szerint felszámolnák a felsőoktatási helyek csaknem felét vagy korlátoznák a diákok számát - írta a hirado.hu.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján egy a felsőoktatás átalakítását firtató felvetésre megjegyezte, tervezetek tömegével találkozik, és "inkább az ötletbörze kategóriájába" tartozónak véli a napvilágot látott elképzeléseket. Ha a kormánynak lesz elfogadott álláspontja, akkor a frakció el fogja mondani a véleményét - fűzte hozzá.

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnöke az állami fenntartású felsőoktatási intézmények számának csökkentéséről szóló hírrel kapcsolatban azt mondta, nem kíván személyes véleményt nyilvánítani az ügyben, előbb meg kell ismernie rektortársai álláspontját.

Korábban írtuk:

Tizenkét egyetem marad Magyarországon a mostani 29 helyett egy, az [origo] birtokába került koncepció szerint, amelyről az oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett.

Az [origo] információi szerint felszámolnák a felsőoktatási helyek közel felét, néhány szakon, például a jogász- és közgazdászképzésben pedig korlátoznák a diákok számát, több felsőoktatási intézmény támogatásából teljesen kivonulna az állam a koncepció szerint.

Az oktatási államtitkár az  [origo] információi szerint a múlt héten már egyeztetésre hívta annak a 12 egyetemnek a rektorát, amelyek a portál birtokába jutott koncepció szerint megmaradnának. Részt vett a találkozón a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi, a Debreceni, a Miskolci és a Szegedi Tudományegyetem, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE, a SOTE, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetője.

A további részletekért kattintson ide! >>

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. cyt 2011. május 05. 14:28
  „Hat el vagyok kepedve, mennyi "idiota ertelmezes" talalhato itt egy helyen. Annyi badarsag olvashato a hozzaszolasokban, hogy az elkepeszto. A tankotelezettseggel, az allami finanszirozassal, az egyetemeken tanulok szamaval, stb. kapcsolatban minden ertelmetlenseg megtalalhato a forumon. Eloszor is a cim KERDESE mar "csusztatas" -- mint sok dm-es dolog, de ezt mar megszoktuk. Masodszor, igenis tenni kell valamit azert, hogy ertelmes mennyisegu es minosegu diplomas keruljon ki az egyetemekrol. Most (1) tul sok az EGYETEMEK szama, (2) az egyetemek tele vannak "ertelmetlen" divatszakokkal (amit persze valami a kozelmultban indukalta), (3) nincs elegendo es megfelelo tanar az iskolakban, vagyis az igazi regi egyetemi oktatas a kozelmultban hatterbe szorult (vajon miert es kik miatt?), (4) egyre alacsonyabb az atlagos tudasszintje a "golyaknak", stb. Nekem is az a velemenyem, hogy az EGYETEMEK jelenlegi szamat csokkenteni kell. Ez azonban nem jelenti egyben az okatatsi intezmenyek bezarasat, csak "atminositeset" -- persze 1-2 nyugodtan be is zarhato. Ahogyan regen is volt Foiskola az Egyetemek mellett, ugy ezutan is lehet felsofoku kepzes "mestersegesen szakmanak titulalt temakban", de azert nem kell minden felsofoku kepzest egyeteminek nevezni. Szoval megint szuletett egy "vacak" dm cikk, amihez mindenki hozzatette azt, ami az egyenisegenek a lenyege.”
 • 44. macs 2011. május 05. 11:38
  „39. fody2005,
  igen, vannak olyan szakok, ahol túljelentkezés van, de ha valaki oda be akar kerülni, annka számolnia kell ezzel a ténnyel. Tehát kő keményen fel kell készülnie a felvételire. Sajnos sok esetben, akinek nincs megfelelő nayagi háttere, pl. legalább két nyelvvizsga, felvételire felkészítő tanár, hiába akar, bizony lemarad.
  A környezetemben azt tapasztaltam, hogy a minnél magasabb végzettsége van valakinek, annál könnyebben tud váltani, ha az élet megkívánja.
  Van mérnök ismerősöm, aki céget alapított és bizony hamar kiderült, hogy nem elég az a tudás, amit az egyetemen megszerzett.
  Jó csökkentsük a diplomások számát, de hol lesz munkahelye a gyerekeknek?”
 • 43. Carlo 2011. május 05. 10:37
  „államosítsunk vissza, szüntessünk egyetemet , szürkeállomány, legfeljebb a marhákra vonatkozik”
 • 42. allwin 2011. május 05. 10:35
  „Mivel gyárak, munka-és termelőhelyek nem létesülnek, ergo hiába tanul szakmát a gyerek,
  ezért vegyük el a többi lehetőséget is a gyerekeinktől.”
 • 41. la-za 2011. május 05. 08:07
  „Xene!

  A tankötelesség lejjebb vitelével semmi gond nincsen. 10 évvel ezelőtt is 16 volt a tankötelesség határa, mégsem volt több munkanélküli....

  Amúgy egy érdekes adat 2011-ből: 90.000 érettségiző és 140.000 felsőoktatási férőhely.... no comment.”
 • 40. csendesen 2011. május 05. 06:45
  „Drága KamuNeni! Néha egy-egy ékezet az is jó volna.”
 • 39. N.P. 2011. május 05. 05:48
  „Azért néhány dolgot nem árt tudatosítani:
  1, Arányait tekintve (a rossz képzési struktúra ellenére...) a diplomások elhelyezkedési lehetőségei még mindig jobbak, mint a képzetlenebb társaiké.
  2, A felsőoktatás ilyen drasztikus átalakítása csak akkor ér valamit, ha a teljes oktatási struktúrához hozzányúlunk. 5 év múlva az általános iskolák harmadában nem lesz fizika-kémia szakos tanár! Kitől fog tanulni a jövő műszaki értelmisége?
  3, Ha nem dolgoznak ki jól működő ösztöndíjrendszert akkora lesz a kontraszelekció, hogy beledöglünk.”
 • 38. Wacky 2011. május 05. 03:02
  „20. xene@freemail.hu 2011.05.04. 19:44

  Nagyon jól látod a helyzetet!! Becsülöm!! :)”
 • 37. fody2005 2011. május 05. 02:51
  „21. macs
  "szerinted, akinek humán érdelkődése, beállítottsága van, az önként és dalolva meg majd fizika szakra vagy mérnöki karra?"
  Ebben igazat adok. De nem erről az oldaláról beszélek a dolognak, hanem arról, amikor valaki csak azért megy jogásznak, bölcsésznek vagy akármilyen szakra, ahová könnyebb bekerülni, hogy legyen egy diploma a kezében. Sok ilyen ismerősöm van. Akinek meg tényleg ilyen a beállítottsága, érdeklődése és tényleg dolgozna is ezen a pályán, az meg nem tud érvényesülni, mert "túlkínálat" van úgymond. Valószínű ezért is van a sok diplomás munkanélküli... Ellenben ha egy műszaki / mérnöki karra jelentkezik, ilyen a beállítottsága és érdekli is a szakma, akkor diploma után szinte biztos, hogy el tud helyezkedni, mert ezekből hiány van. Nem igazán hallok olyat, hogy valaki munkanélküli gépészmérnöki végzettséggel... ennek az is az oka többek között, hogy marha nehéz megszerezni egy mérnöki diplomát. És ugye ha már megszerezte, nyílván azon a pályán fog dolgozni és nem a munkanélküliek táborát fogja erősíteni... Ezért gondolom, hogy bizonyos területeken csökkenteni kellene a létszámot, máshol ahol nagyobb szükség lenne szakemberekre, ott növelni.
  Ez persze csak az én véleményem és lehet, hogy ezzel szűk látókörűnek bizonyulok. Ráadásul kicsit el is kanyarodtam a cikk eredeti mondanivalójától.. :)”
 • 36. maradando 2011. május 05. 01:06
  „37.Ferrer
  "Az orvos mit termel,ha szabad kérdeznem ?" Műhibákat ! =De azokra tényleg nincs szükség .
  Minőséget-mennyiség helyett.”
 • 35. Ferrer 2011. május 04. 23:45
  „4. fili-busz
  34. jozicsenko

  Az orvos mit termel, ha szabad megkérdeznem? Vagy azokra nincs szükség? :DD”
 • 34. Ferrer 2011. május 04. 23:36
  „Orbááááááán!”
 • 33. kalkutta 2011. május 04. 23:19
  „Egy sem kellene! Bérrabszolgáknak minek a tudás? A végén még gondolkodni kezdenének. Bár ennek se híre se hamva.”
 • 32. jozicsenko 2011. május 04. 23:10
  „az első normális ötlet!

  (tetszik vagy sem, ez az 50 ezer diák bezony bujtatott munkanélküli: velük is kevesebb van a piacon)

  akinek meg nem tetszik a csak érettségis emberke, valszeg fiatalabb, mint én: 20 éve csak az mert érettségizni, szakma nélkül, akinek fix volt a diploma v. erős háttere volt: szakmával lehetett dolgozni, csak érettségivel éhkopp volt!

  nincs mérnök, villanyszerelő, kutató, gépész - viszont van helyette bölcsész és jogász bőven: kösz, de nem, az kapjon diplomát, aki majd termel is - filozófusból elég a hellerágnes i, tőle is meg van osztva az ország :-)”
 • 31. kispacni 2011. május 04. 22:00
  „32.
  Ha olyan tök egyszerű matejérettségi tételtsort kapnak mint a tegnapi, akkor nem is csoda.
  Simán 50 perc alatt elvégezhető volt az egész, nemhogy az első blokk.”
 • 30. Larsson 2011. május 04. 21:45
  „30.

  Érdekes eredménye lenne. Kiderülne, hogy a 10. évfolyamos diákok 1/3-a sima százalék számítást nem tud elvégezni és kis szerencsével 2 év múlva még érettségit is a kezében fog tartani! :D”
 • 29. queenmargareth 2011. május 04. 21:28
  „és szerintetek mindenki boldog a rokkant nyugdíjjal?”
 • 28. studyfy 2011. május 04. 21:04
  „Azért jó lenne látni összefüggésében, teljes vertikumában, az általános iskolától a PH képzésig egy hatás tanulmányban a fiatalok képzésének rendszerét. Jó lenne ha a közoktatási, szakképzési, felsőoktatási törvény egymásra integrálódna, erősítené egymást és nem gyengítené.”
 • 27. Larsson 2011. május 04. 20:55
  „Ezek csak tervek... Miközben az idei év nagy slágerszakjai között az élmezőnyben van az andragógia! Vajon tudják a felvételizők, hogy mit takar ez és mennyi esélyük van ilyen szakiránnyal melót találni?”
 • 26. nemecsekerno_007 2011. május 04. 20:37
  „26. QM 2011.05.04. 20:31

  Amikor megszűnt a kohászat, meg bezárták a bányákat akkor is volt. Illetve azt megoldották a rokkantnyugdíj rendszerrel. : ) Inkább maszatolták, mert az nem megoldás.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsányék már gyűjtik az aláírásokat

Megkezdte a pártszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtését az MSZP Demokratikus Koalíció… Tovább olvasom