Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Felszámoljuk a megtakarításokat

A hitelezési feltételek szigorodása miatt sokakban felmerül, hogy megtakarításaikat mobilizálják – tudta meg Pellei Józseftől, a VIT Nyugdíjpénztár ügyvezetőjétől a Napi Gazdaság.
A több mint tíz éve takarékoskodó önkéntes pénztári tagok elsőként az itt összegyűlt pénz felvételére gondolnak. A válság hatására egyre több önkéntes pénztártagunk szeretné felvenni megtakarítását a 10 éves lejáratot követően - mondta Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató vezérigazgatója is, aki szerint szerencsére sokan belátják: éppen ezzel realizálnák veszteségeiket, így inkább a tagdíjfizetés átmeneti szüneteltetése mellett döntenek.

A jelenség oka Ludvai szerint sem elsősorban a rossz hozamokban keresendő. A lakosság jelentős része devizában adósodott el, így a havi törlesztőrészletekre a tervezettnél most akár másfélszer többet kell fizetniük, mint ahogyan a családi kasszában azt eredetileg tervezték. Nyilvánvaló, hogy a napi megélhetési problémák előtérbe kerülhetnek a nyugdíjcélú megtakarítással szemben. A szakember bízik abban, hogy mindez csak ideiglenes, hiszen a felelősen gondolkodók tisztában vannak az öngondoskodás fontosságával.

A Budapest nyugdíjpénztárnál úgy látják, hogy akinek valóban fontos az öngondoskodás és megfelelő szakmai információt kap befektetéseivel kapcsolatban, az a nehézségek ellenére továbbra is a megtakarítás mellett dönt.

A tagsági idő előrehaladtával növekszik a várakozási idő utáni kifizetések volumene, valamint a nyugdíjszolgáltatást igénybe vevők száma, de ez nem olyan mértékű, hogy emiatt a pénztárnak komolyabb vagyonkiáramlástól kellene tartania - állítja Szenes Zoltán, a Honvéd kassza ügyvezetője.

Ez azonban nem jelenti a tagságnak az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítási formától történő elfordulását. Ezt igazolja, hogy az önkéntes ág taglétszáma 2008-ban közel 9 százalékkal növekedett, a szolgáltatások teljesítése után is 2 százalék volt a létszám emelkedése. Szenes nem titkolta, hogy a tavalyi piaci események az ő hozamaikat is befolyásolták.

Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára szerint a tavalyi kedvezőtlen nyugdíjpénztári hozamadatok és az év végi aktuális egyenleg nem azt jelenti, hogy az értékpapírok elvesztek; a számok a különböző pénzügyi eszközökbe befektetett megtakarítások árfolyamát tükrözik. Hosszú távon várhatóan a kedvezőtlen hozamalakulások kiegyenlítődnek. A Stabilitás is tart azonban attól, hogy a megjelenő kedvezőtlen hozamadatok bizalmatlanságot szülnek a pénztárakkal szemben, amire a tagok meggondolatlan döntésekkel reagálnak majd. A főtitkár szerint nem szabad egyetlen év hozamalakulása alapján dönteni.

Lengyel Márk, a Generali pénztári üzletágának vezetője nem gondolja, hogy a pénz- és tőkepiaci negatív a hangulat alapjaiban rázná meg az alapvetően csak hosszú távon értékelhető pénztári piacot. Ráadásul a kasszák vesztesége még mindig kisebb lehet, mint más megtakarítási vagy előtakarékossági formáké - mondta Lengyel.

Többen kiemelték: korábban is előfordultak válságos évek, amelyeket a későbbi évek pozitív eredményei ellensúlyoztak. Azok a pénztártagok, akik a recessziós időszakban elfordulnak az önkéntes kasszáktól, már nem részesülhetnek a jövőbeli kedvezőbb hozamokból - hangsúlyozta Bába Julianna, az AXA Nyugdíjpénztárak igazgatótanácsának elnöke.

Az AXA tagságának zöme eddig racionálisan viselkedett és a rövid távon jelentkezett csekélyebb hozam miatt nem fordult el a pénztáraktól. Eddig nem tapasztaltak a válságnak betudható, erősebb mozgást az OTP önkéntes nyugdíjpénztára esetében sem.

Olvasóink írták

 • 13. Power 2009. február 13. 21:36
  „Az emberek eladósodva, önkormányzatok eladósodva, állam eladósodva (uniós támogatás mellett), akinek esetleg mégis megtakarítása lenne, az fizetheti a kamatadókat, vagy hanem, akkor uzsorás lesz belőle. Szép kilátások!”
 • 12. KolompárRómeó 2009. február 13. 17:20
  „Gyorsan költsük el, amíg van értéke...

  Érdemes elolvasni:

  http://www.es.hu/?view=doc;22065”
 • 11. Mathiasking 2009. február 13. 16:48
  „Most mondom: akinek kell egy biztos tipp hajlandó vagyok segíteni, teljesen ingyen. Mást nem kérek, csak szánja rá azt a kis idejéből a velem töltött időt. Hallgasson meg aztán azt csinál amit akar.”
 • 10. achilleus 2009. február 13. 14:56
  „Piki 2009.02.13. 14:36
  Én meg azt hittem, attól függ mikor kapod? ;-)”
 • 9. geza 2009. február 13. 14:39
  „Volt egy barátom aki ilyen hosszú távú biztosítást kötött. Letelt a 5 v 10 év. Úgy döntött kiveszi a pénz, számolgatta mennyit fog kapni. Mikor kézhez kapta, kiderült hogy kevesebb mint amit befizetett az x éve alatt.
  Kérdezte a céget miért: válasz: ők is buktak a befektetéseiken ezért kapott kevesebbet az illető....”
 • 8. Piki 2009. február 13. 14:36
  „Achilleus!
  Az attól függ, hogy hónap elején, vagy hónap végén b@szom el a pénzt.:)”
 • 7. achilleus 2009. február 13. 14:07
  „5. hozzászólás Alletiz 2009.02.13. 13:42
  Pontosan ilyesmiről beszéltem. Az adott esetben még pofátlanul ők maguk jelentkeztek hitelezőnek. Hát ez már mindennek a csúcsa. Elképesztő. Ezek a fa@szok el sem tudják képzelni, hogy van amikor már nincs más választás, fel KELL mondani a hosszútávú megtakarítást.”
 • 6. achilleus 2009. február 13. 14:03
  „4. hozzászólás Piki 2009.02.13. 13:19
  A hónap elején, vagy a végén?? ;-)”
 • 5. Alletiz 2009. február 13. 13:42
  „Kicsit más, de rokon cucc, ami nekünk volt, az Aranyszárny. Ez valami életbiztosítás féle, évente kellett százezer körüli összeget beletolni, volt némi kamata, meg lehetett adót visszaigényelni. Amikor eldöntöttük, hogy lakásból házba költözünk, felmondtuk, mert részint kellett a pénz, másrészt megszűnt az adóvisszatérítés, és így kevesebb kamatot hozott, mint egy szimpla bankbetét. Vicces volt, hogy amikor fel akartuk mondani, rá akartak beszélni, hogy azt az összeget inkább HITELKÉNT vegyünk föl nálük és ne mondjuk le a biztosítást. Persze, a hülyék meg majd a következő busszal jönnek! Majd fizetjük ezt is, meg a hitelt is! :-PPPP Szóval kiszálltunk belőle, és így kb. azt a pénzt kaptuk vissza, amit befizettünk, szóval mezei bankbetéttel jobban jártunk volna. Persze amikor belementünk, még nem lehetett tudni, hogy megszűnik az adóvisszatérítés, meg hogy költözni akarunk. Pont ezért tartom marhaságnak, mert nem tudthatod egyrészt, hogy mit variálnak imádott politikusaink és hogy mit hoz az élet. Ezért azt mondom, ilyesmibe vétek beszállni. A magánnyugdíjpénztár is hülyeség szerintem. Inkább arra kellene törekedni, hogy ne öregedjen el a társadalom, mindig legyen, aki megteremti az aktuális nyugdíjakat. Elég genyó dolog, hogy a jelen dolgozóinak kell a jelen nyugdíjasainak a mostani nyugdíját és a saját jövőbeli jussát is kipréselni magából... De ez már egy másik és igen komplex kérdés.”
 • 4. Piki 2009. február 13. 13:19
  „3.
  Akkor én jobban állok.:)
  Nekem 1 HÓNAPRA VALÓ SZABAD FORRÁSOM maradt.:(”
 • 3. achilleus 2009. február 13. 12:31
  „Mathiasking 2009.02.13. 12:24
  Köszönöm, de nekem már szabad forrásom nincs.
  Más: A fenti cikkben banki szakértők nem kevesebbet várnak el a tisztelt ügyfelektől, hogy megbillet anyagi egyensúlyukat NE a meglévő hosszútávú megtakarításaik felszámolásával, hanem valahogy másképp oldják meg. Ha belegondolunk, akkor ez nyilvánvalóan /becsületesen/ hitelfelvételt jelent. A kedves ügyfél ezek után már necsak a biztosítása aktuális részleteit fizetgetheti majd, hanem a felvett hitel kamatait is. Aztán - ha helyzetében nem áll be változás - ugyanoda kerül mint most, csak lesz még egy kis hiteltartozása is. Bármennyire nem tetszik ez a bankos uraknak, ilyen egyre több lesz.”
 • 2. Mathiasking 2009. február 13. 12:24
  „1. hozzászólás achilleus 2009.02.13. 12:18

  Az EU normákat nem hághatja át senki, aki EU tag! DE! Sajnos a mi országunkban nem így gondolkodnak a kormányerők! Az öngondoskodásra van néhány tippem, ami nálam nagyon jól működik. Amennyiben érdekelne jelezz vissza, találkozhatunk és személyes tapasztalataimat is hajlandó vagyok megosztani. Az biztos, hogy ebben a banki mizériában nem értem meg veszteséget a befektetéseimnek.”
 • 1. achilleus 2009. február 13. 12:18
  „"A szakember bízik abban, hogy mindez csak ideiglenes, hiszen a felelősen gondolkodók tisztában vannak az öngondoskodás fontosságával."
  Azok igen de kormányunk nem: Pontosan azoktól vonták meg az adókedvezményt, akik képesek lennének öngondoskodni, akiknek pedig meghagyták, azoknak most már kisebb bajuk is nagyobb annál, hogy öngondoskodjanak. /Ráadásul sokan csak azért kötöttek ilyen biztosítást, mert az adókedvezménnyel is járt, ezt a kormány EGYOLDALÚAN eltörölte, márpedig ezek futamideje min10 év./ Ennyit a jogbiztonságról, és az öngondoskodást sürgető maszopos-szadeszes tolvajbandáról./”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdeményezték a harmadik gyanúsított előzetesét

Kezdeményezte a rendőrség a Marian Cozma elleni támadás harmadik gyanúsítottjának előzetes… Tovább olvasom