Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Felszentelték az örök barátság szobrát

Folytatás az 1. oldalról.

– Sopron nyugati városrészének már 1977 óta van örmény vonatkozása, akkor kapta Jereván, az örmény főváros nevét. Azóta semmiféle hivatalos kapcsolatfelvételről nem tudunk – tette hozzá dr. Szarka László. – Most, a szobor – Horváth Imre városplébános, Gabnai Sándor evangélikus, Biró Tünde református lelkészek, valamint dr. Leszkovszky Pál, a budapesti örmény katolikus templom plébánosa közreműködésével lezajlott – ökumenikus felszentelésével, az örmény genocídiumról való megemlékezéssel, továbbá az Örményországot bemutató kiállítással pótoltuk a mulasztottakat.
– Sokan felvetik, Szárkisz Bagdaszárján Örök barátság című alkotását az októberi szocialista forradalom 60. évfordulója alkalmából kapta Sopron. Ennek tükrében nem disszonáns-e a szobor felszentelése? – folytatta dr. Szarka László. – A művész akkor úgy fogalmazott: „Az igaz emberek egymás szemébe néznek köszöntéskor, a meghitt beszélgetések alkalmával is. Ezt a történelmi eredetű, nyílt testvéri érzelmet akartam jelképezni a közös kőszálon nyugvó, szembenéző két női fejjel.” Vajon mi lehet ez a közös eredő? A két nép történelmének ismeretében a válasz: a kereszténység. Éppen ezért bennünk van a hiba, hogy ezt 29 éven át nem vettük észre.
– Örményország napjainkban alig egyharmada Magyarország területének – mondta dr. Issekutz Sarolta, a budapesti örmény kulturális egyesület elnöke. – Közel húszezer örmény él Magyarországon: háromszázan nemrég telepedtek le nálunk Örményországból, a többiek úgynevezett magyar örmények.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágányzár

Pályaépítési munkálatok miatt április 22-én, szombaton 15 óra 40 perctől vasárnap reggel 7 óra 40… Tovább olvasom