Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Felszerelik a Bot család házát Erdélyben

Mindszent, Lábnyik - A csángó magyar kislány, Bot Denissza által felkért keresztanya, a mindszenti Takács Judit máris tud segíteni a szerény körülmények között élő erdélyi családnak. Felajánlásokból háztartási gépeket vesznek Botéknak, és a helyi Magyar Gyerekház udvarán épül egy játszótér.
A mindszenti Takács Judit a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében utazott augusztusban Csángóföldre, ottjártakor az erdélyi Lábnyikban élő 7 éves csángó magyar kislány, Bot Denissza kérte meg, legyen a keresztanyja. Akkor megírtuk, ahhoz kérte segítségét, hogy magyarul tanulhasson, a helyi általános iskolában ugyanis csak románul beszélhetnek. Hiába magyarok a szülei, alig tud az anyanyelvén. Ismereteit a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által működtetett intézményben, gyerekházban gyarapíthatja délutánonként; a tanuláshoz, az éves oktatási költséghez azonban támogatót, azaz keresztszülőt kell találni. Ezt vállalta Judit.

Denissza sorsa nem csak Takács Juditot foglalkoztatja. Fotó: DM/DV
Denissza sorsa nem csak Takács Juditot foglalkoztatja.
Fotó: DM/DV

A családnál tett látogatás során kiderült: nagyon szerény körülmények között, egy palatetős, szoba-konyhás, alig 20 négyzetméteres házban laknak öten. Semmilyen háztartási gépük nincs, állattartásból, napszámból igyekeznek megélni. A látottak alapján Takács Judit adománygyűjtést szervezett Denissza és a família megsegítésére.
– Sok magánszemély mellett egy névtelenséget kérő szervezetet is megindított a kislánynak és családjának sorsa – mesélte Judit –, és arra kértek: írjam össze, mire lenne szükségük Botéknak. A listán többek között szerepel majd mosógép, centrifuga, hűtőgép, kerékpár és ruha, ez több százezer forintot jelent. A családhoz várhatóan október végén szállítjuk el az adományt, a fuvarozásához még egy önkéntes felajánlóra lenne szükség.

Bot Denisszáék öten élnek 20 négyzetméteren. Fotó: DV
Bot Denisszáék öten élnek 20 négyzetméteren.
Fotó: DV

És ezzel még nincs vége: Takács Judit sikeresen tárgyalt civilszervezetekkel, és ennek eredményeként legkésőbb a következő év elején játszótér épül a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által 2002-ben alapított és azóta működtetett gyerekház udvarán.

Olvasóink írták

 • 2. csanadvary 2009. szeptember 26. 23:01
  „Tisztelt Imre Péter!

  Ha már cikket ír a moldvai magyarokról akkor legyen szíves pontos adatokkal szolgálni az olvasóknak.
  Csángó magyarokat Erdélyben nem talál, ők ugyanis Moldvában élnek. Lábnyik falut hiába is keresnénk az erdélyi atlaszban mivel az Moldvában Bákó mellett található és NEM Erdélyben.
  Félreértés ne essék: nagyon örülök hogy valami megmozdulás van születőben a moldvai magyar gyerekek megmaradása érdekében.

  csanadvary”
 • 1. bélás 2009. szeptember 24. 11:53
  „Ezen is látszik, hogy nem a magyar néppel van a baj. A magyar nem rasszista!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véres ütközés: meghalt a sofőr, aki árokba hajtott

A kórházban meghalt az a 27 éves kiskorpádi férfi, aki csütörtök reggel autójával árokba hajtott a… Tovább olvasom