Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Feltámad a Commodore?

Visszatérne a videojátékok világába a sokakban nosztalgikus érzéseket ébresztő Commodore.

A márkanevet az idei év elején megvásároló Yeahronimo Media Ventures tervei szerint hamarosan létrehoznak egy önálló Commodore Gaming nevű vállalatot, amely a Commodore tulajdonában levő "retro" videojátékokat adná ki új hardverekre, például tenyérgépekre vagy mobiltelefonokra.

A legendás Commodore 64
A Yeahronimo elnök-vezérigazgatója, Ben van Wijhe elmondása szerint három lépésben építenék fel az új Commodore-t. Eleinte a klasszikus C64 játékok átiratait készítenék el mobiltelefonokra vagy tenyérgépekre, ezután pedig kifejezetten játékosoknak szánt hardverekkel és kiegészítőkkel jelentkeznének. A harmadik fázisban akár teljesen új játékok is készülhetnek nem csak mobil eszközökre, hanem PC-re és konzolokra egyaránt.

A Commodore Gaming tervei között szerepelnének tévéjátékok is. Ezek a készülékek gyakorlatilag egy tévére köthető joystickbe épített régi videojátékokat tartalmaznak, áruk csupán pár dollár. Az Egyesült Államokban már kaphatók az Atari legnépszerűbb játékait tartalmazó tévéjátékok és nagy sikernek örvendenek a vevők körében.

Kis történelem

Az 1954-ben alapított, és eredetileg írógépeket gyártó Commodore sikerét egyértelműen a C64-nek köszönheti, amely a maga korában gyakorlatilag de facto szabvánnyá vált az otthoni számítógépek piacán. A vállalat ezt követő próbálkozása, az Amiga ugyan népes rajongótábort toborzott, de hibás menedzsment-döntések, valamint a játékkonzolok gyors térhódítása végül a vesztét jelentették. A 90-es évek elejére a PC (és a Macintosh) végleg kiszorította az otthonokból a Commodore gépeit, a vállalat 1994-ben végül csődöt jelentett.

A Commodore márkanevet azóta számtalan cég birtokolta de még egyiküknek sem sikerült a nagy visszatérés. Érdekesség, hogy az új AmigaOS fejlesztésében jópár magyar programozó is részt vett, az operációs rendszer visszamenőleges kompatibilitását biztosító Motorola 68k emulátor, valamint a médialejátszó alkalmazások is magyar fejlesztők munkái. Az AmigaOS 4.0-nak még magyar lokalizált változata is létezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lóvásár és ügetőverseny

Régi terveiket megvalósítva, hagyományteremtő szándékkal ló- és hobbiállatvásárt, illetve tartozék-… Tovább olvasom