Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Féltették a világot, ezért titkosították a felfedezésüket

Öt, hetven évvel ezelőtt lepecsételt borítékra bukkantak a brit tudóstársaság, a Royal Society archívumában. A dokumentumok az atomreaktorok létesítéséhez adtak építési utasításokat. A dokumentumokat James Chadwick, a neutron felfedezője helyezte letétbe a második világháború alatt.
A tudós úgy érezte, a dokumentumok tartalma, túl érzékeny ahhoz, hogy a háború alatt publikálják. A borítékok két francia tudós, Hans Von Halban és Lew Kowarski munkáját rejtették. A két tudós a Cavendish-laboratóriumban dolgozott Cambridge-ben.

A dokumentumban részletesen leírták kísérleteiket a maghasadással kapcsolatban, beleértve azt, hogy milyen alkotóelemek szükségesek egy nukleáris reaktorhoz, hogyan lehet plutóniumot előállítani urániumból, és miként lehet ellenőrzés alatt tartani a nukleáris láncreakciót.

Megdöbbentő, hogy mekkora tudásanyag került ezekre a papírokra, mindössze nyolc évvel azután, hogy Chadwick felfedezte a neutron létezését. Ezek a tudósok máris azt keresték, miként lehet a neutront felhasználni a maghasadáshoz és energiatermelésre - mondta Brian Cox részecskefizikus.

Azért kellett elzárni ezeket a papírokat a háború alatt, mert olyan részletek vannak bennük, amelyeket fel lehetett volna használni egy nukleáris reaktor megépítéséhez - tette hozzá.

Felismerve annak lehetséges következményét, hogy a maghasadás révén hatalmas energia szabadul fel, a borítékokhoz egy levelet mellékelt James Chadwick, amelyben azt írta: nem tanácsolja a tudományos eredmények publikálását. A lepecsételt borítékokat a neutron felfedezésének 75. évfordulója alkalmából nyitották fel.

Keith Moore, a tudóstársaság könyvtárának és levéltárának vezetője azt mondta: a dokumentumokat csak nemrég fedezték fel, az archívum katalogizálása során.

"A borítékokat olyan régen pecsételték le, hogy úgy gondoltuk, felbontásukkal meg kell várnunk valamilyen alkalmat. Chadwick felfedezésének évfordulója kapóra jött - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetéssel ünnepelnek a tanárok

Tovább olvasom