Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Féltonnás bombát találtak a Dunában

Pénteken egy kilométeres körzetben kiürítik az épületeket és lezárják a környéket Budapesten az északi vasúti összekötő hídnál.
Pénteken egy kilométeres körzetben kiürítik az épületeket és lezárják a környéket Budapesten az északi vasúti összekötő hídnál a Dunában talált bomba kiemelése és elszállítása miatt, a korlátozás a III., a IV. és a XIII. kerületet érinti. A tűzszerész búvárok merülésétől a bomba hatástalanításáig áll majd a hajóforgalom a Dunán, illetve a vasúti közlekedés a hídon.

A Honvédelmi Minisztérium szerdán közölte: bejelentés kaptak a tűzszerészek arról, hogy a Dunában feltehetően egy robbanótestet találtak. A tűzszerészek csütörtökön megállapították, hogy egy ötszáz kilogrammos második világháborús bomba van a vasúti hídnál.

A féltonnás bombát, amely 30 fokos szögben áll a mederben, egy aknamentesítő hajóval emelik majd ki a vízből. A kiemelés után megkezdik a két gyújtószerkezet eltávolítását és megsemmisítését, a bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállítják.

A kerület önkormányzata csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a tűzszerészek megállapították, hogy a vasúti híd két pillére között talált féltonnás, második világháborús amerikai bomba éles. A III. kerületben a lezárás a Monostori utca-Drótos utca, Kadosa utca, Keve utca, Silvanus sétány, Vitorla utca, Lőpormalom utca, Pók utca, Jégtörő utca, Graphisoft park és a Duna által határolt területet érinti.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint a XIII. kerületben többnyire lakatlan területeket érint a lezárás, kiürítik a Népszigetet, a határ a Váci út Duna felé eső pereme, a közlekedésben nem lesz korlátozás. A IV. kerületben a Zsilip utcát, valamint a Zsilip utca és a Duna közötti területet zárják le.

A rendőrség, a katasztrófavédelem, a polgárőrség munkatársai a közös képviselők segítségével minden egyes kapuban elhelyezik a lakossági felhívást. A lakóknak péntek reggel 8 óráig kell elhagyniuk otthonukat, ez után a rendőrség minden lakást ellenőrizni fog, a határutcákat lezárják.

A Vitorla utcai óvoda pénteken zárva lesz, helyette az Arató utcai és Kanóc utcai óvodába lehet vinni a gyerekeket. Bár az Aquincum Általános Iskola befogadóhelyként is működik majd, a tanítás itt nem szünetel. Az önkormányzat Rozgonyi Piroska utcai vendégháza is befogadóhelyként üzemel, ha az aquincumi iskola már nem tud több embernek átmeneti szállást biztosítani. A kismamák és szoptatós édesanyák az Arató utcai óvoda tornatermében kapnak elhelyezést és ellátást.

Azok ellátásról, akik valamelyik befogadóhelyre mennek, az önkormányzat gondoskodik: a Vitorla utcai óvodából 80 adag ételt csoportosítanak át a felnőtt lakosság részére, illetve ásványvíz és tea is lesz.

A MÁV tájékoztatása szerint a lezárás a vasúttársaság menetrendjét is érinti. Miklós Éva, a Mávinform sajtóügyeletese azt közölte: mivel lezárják a hidat, az utasok az érvényes menetjegyükkel vagy bérletükkel a Nyugati pályaudvar és Óbuda állomás között a BKV járatait vehetik igénybe a Nyugati pályaudvar és Óbuda vasútállomás, Aquincum-felső, Újpest-központ, illetve Angyalföld között. +

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszüntették Biszku Béla házi őrizetét

A volt belügyminiszterrel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. Tovább olvasom