Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Felújítják a hidat

Lassan száz éve lesz, hogy 1908-ban a mostani Bercsényi ligetből, a Rábca egykori medre felől Sziget nyugati kapujába uszályokon úsztatták új helyére a pinnyédi hidat. Világújítás volt, s még egyszer lehetett volna világszenzáció a pinnyédi híd, ugyanis egyedülálló hídmúzeumnak szánták. Az nem lett, ám most felújítják, megőrzik a gyalogos- és kerékpárforgalomnak.
Amikor a ’90-es években lezárták a győri, szigeti, pinnyédi hidat, sokak szabad prédája lett. Lebontották és elvitték a hídra vezető korlátot, felszedték a fapadlót, a fémborításokat. Schmidt Péter alpolgármester, Győr-Sziget és Pinnyéd képviselője azt mondja, az ezredfordulótól kezdve három-négy éven át szorgalmazta, hogy a város ne hagyja veszni, pusztulni a műszaki történeti ritkaságát és érdekességét.

Pénz híján nem lett belőle múzeum

A ’90-es évek közepén ugyan még olyan terveket dédelgettek, hogy a pinnyédi híd a világban egyedülálló hídmúzeum lehessen, ám az pénz híján nem valósulhatott meg. Igaz, a pinnyédi híd megmentéséhez ugyancsak pénzre lett volna szükség. Győr végül nagyvonalúan megszavazta a híd megmentéséhez szükséges forrást. Két éve már elvégeztek apróbb javításokat, s most egy hete ismét mesterek dolgoznak a pinnyédi hídon.

21 millió forintot szántak rá

Jelenleg homokszóróval szabadítják meg a fémszerkezeteket a rozsdától, majd három rétegben lefestik. A híd felújítására 21 millió forintot különített el az önkormányzat. A pinnyédi híd ma már ártér fölött halad, a Rábcának ugyanis más lett a nyomvonala, és a tíz-egynéhány évvel ezelőtti lezárását követően Győr-Sziget és Pinnyéd között korszerű elkerülőutat építettek ki. A gyalogosok azonban örömmel veszik és vették eddig is, hogy nem kell kerülniük, és a régi, számukra nagyon kedves hidat használhatják.

Valaha fizetni kellett az átkelésért

Ami az öreg szerkezet készítésének idejét illeti, az 1800-as évek közepén készült, amikor még Sziget önálló volt és az ország egyik leggazdagabb kistelepülése, olajgyárral, gázgyárral, ecetgyárral, kekszgyárral. Akkoriban a hídon való áthaladásért még hídpénzt szedtek, s az olajgyárnál Szigetet az úgynevezett Krajcáros híd kötötte össze Újvárossal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt áram Ikrényben

Tegnap este olvasóink jelezték szerkesztőségünknek, hogy órákon keresztül nem volt áram Ikrényben és… Tovább olvasom