Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Felújították a szili faluközpontot

Szilban befejeződött a faluközpont felújítása. A munka során többek között elkészült hetven parkoló, kétezer-háromszáz négyzetméter térkőburkolatos járda, háromezer-ötszáz négyzetméternyi területet pedig parkosítottak. Ám a polgármesternek még mindig van némi hiányérzete.
Amikor Szilban hozzáláttak a faluközpont rendezéséhez, felújításához, Lengyel Lajos polgármester azon véleményét fejezte ki, hogy a munkálatok nyomán a település az 1492 és 1871 közötti mezővárosi rangjához méltó központtal büszkélkedhet a jövőben. Azóta alig több mint egy hónap telt el és mostanra már be is fejeződött a faluközpont, pontosabban a Hunyadi tér, az egykori piactér rendbetétele a Szent István-szobortól a Szentháromság-szoborig.
A felújítás költségei meghaladták az 55,5 millió forintot. Az összeg nagyobbik része, 41 millió 714 ezer forint pályázati támogatás, 13 millió 905 ezer forint saját forrás.
Most pedig nézzük, mit végeztek a kivitelezők az elmúlt hetekben Szil „városiasnak” álmodott faluközpontjában. Elkészült két buszmegálló, hetven gépjárműparkoló, kétezer-háromszáz négyzetméter térkőburkolatos járda, háromezer-ötszáz négyzetméternyi parkosított terület, ezer négyzetméter aszfaltos járda és háromszázöt méter aszfaltozott út. Elhelyeztek négy ötállásos kerékpártárolót, tizenöt kerti padot, elültettek százhúsz díszfát és háromszázötven cserjét.
Lengyel Lajos a munka befejeztével érthetően boldog, de azért van egy kis hiányérzete is: „A faluközpont felújítása a háromszáz méter állami út rendbetételével lenne teljes, ezt azonban a megyei közút kht. nem tudta vállalni” – jegyezte meg a polgármester, aki azt is megemlítette, hogy a tér középületei – kultúrház, óvoda, posta, takarékszövetkezet – is megszépültek a korábbi időszakban.
A faluközpont ünnepélyes átadását a vasárnapi szentmisét követően tartották. Ez alkalommal vették át a megyezászlót a falu vezetői és elhelyeztek egy 1956-os emléktáblát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint nőtt a mobilpiac

Az idén áprilisban a három magyarországi mobilszolgáltató előfizetőinek száma 0,08 százalékkal, mintegy 8 ezerrel, 9,414 millióra emelkedett – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (MHH) az MTI-vel. Március végén az előfizetők száma 9,406 millió volt. A közlemény szerint április végén a 100 főre jutó előfizetések száma 93,4 volt a március végi 93,3 után, illetve a 12 hónappal korábbi 87,7-del szemben. Tovább olvasom