Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Felülvizsgálhatják az állampárti vezetők nyugdíjpótlékait

A felülvizsgálati eljárásban a javaslat szerint öttagú szakértői bizottságnak kell részt vennie.
A parlament hétfőn elfogadta fideszes és jobbikos képviselők azon kezdeményezését, hogy vonják meg a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlékot azoktól, akiknek az 1990 előtti tevékenysége összeegyeztethetetlen a demokratikus értékrenddel; a zárószavazás erről a jövő héten lesz.

A fideszes Wittner Mária és Iván László, valamint a jobbikos Sneider Tamás, Novák Előd, Murányi Levente, Szilágyi György és Hegedűs Lorántné előterjesztése alapján az illetékes miniszternek október 31-ig felül kell vizsgálnia a nyugdíjpótlékra való jogosultságot. A pótlékot akkor kell megszüntetnie, ha az abban részesülő részt vett 1945 és 1949 között a demokratikus államberendezkedés felszámolásában, illetve az 1956-os forradalom leverésében és a megtorlásokban. Ugyanez vonatkozik arra, aki 1948 és 1989 között végzett titkosszolgálati tevékenysége, abban az időszakban betöltött állami vezetői tisztsége vagy az állampártban, illetve a Kommunista Ifjúsági Szövetségben ellátott vezető tisztsége miatt érdemtelen rá.

Indoklásuk szerint noha 1991-ben felülvizsgálták a nyugdíjprivilégiumokat, olyanok is megtarthatták kiegészítésüket, akik az 1990 előtti rendszerben végzett tevékenységük miatt méltatlanok erre.

A felülvizsgálati eljárásban a javaslat szerint öttagú szakértői bizottságnak kell részt vennie, amely döntéseit négy tag egyetértésével hozhatja meg. A bizottság tagjait a miniszter jelölheti ki. A testület a nyugdíj-kiegészítés megállapítására vonatkozó iratok vizsgálatán túl adatokat kérhet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától és más levéltáraktól is.

A fentiek vonatkoznak az özvegyi jogon folyósított nyugdíjpótlékokra is.

A módosító javaslatot - amelyet az Európai Unió tisztviselőinek és más alkalmazottainak nyugdíjbiztosításáról szóló, a többi között a nyugdíjak adómentességéről is rendelkező jogszabályhoz fűzték - a Fidesz-KDNP és a Jobbik mellett az LMP is megszavazta. A javaslat zárószavazása a jövő héten lesz.

A fideszes és a jobbikos képviselők egy huszonegy évvel ezelőtti törvényen módosítanának, amely kimondta: nem részesülhet politikai indokú nyugdíjkedvezményben, illetve juttatásban az, aki részt vett az 1956-os forradalom leverésében.

A Jobbik már 2010 júliusában törvényjavaslatot nyújtott be a szocialista rendszerek által biztosított politikai nyugdíjprivilégiumok megszüntetéséről és a szocializmus áldozatainak társadalombiztosítási kompenzációjáról. Ez volt az első ellenzéki törvényjavaslat, amelyet - 2010 novemberében - tárgyalni kezdett a Ház, de a Jobbik azóta hiába kérte több mint kéttucatnyi alkalommal az Országgyűlésben a napirend kiegészítését és a vita folytatását.

Javaslatuk azt rögzítette volna, hogy az előző rezsim állami és pártvezetőinek az e tevékenységükért járó nyugdíjuk megállapításakor a havi jövedelemnek az általános szabályokhoz képest lényegesen alacsonyabb mértékét - egy százalékát - kell figyelembe venni, a csökkentett nyugellátás összege azonban nem lehet kevesebb a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj felénél. A kiemelt nyugdíjak csökkentésével keletkezett többletforrásokat a szocialista rendszerek áldozatainak, illetve az áldozatok családtagjainak támogatására fordította volna az ellenzéki párt.

A kormány nevében Halász János államtitkár akkor azt mondta: a javaslat céljait a kabinet támogatja, de az indítvány alkalmatlan azok elérésére. Emlékeztetett, hogy az Országgyűlés már 1991-ben elrendelte a tényleges nyugdíjprivilégiumok visszavonását, lehetővé vált azonban, hogy egyes nyugdíj-kiegészítéseket pótlékká alakítsanak, s ez akár olyanok esetében is megtörténhetett, akiknek tevékenysége nem összeegyeztethető a demokratikus értékrenddel.

A hétfőn elfogadott, a kormány által is támogatott módosító javaslat e pótlékok felülvizsgálatát célozza.

Olvasóink írták

 • 4. Írástudatlan 2012. június 26. 10:01
  „Most ez a legnagyobb gond ebben a sz@rfészek országban? Minden politikustól független a múltrendszer vagy a mostanitól megvonni mindenféle pénzt! Mert amit a mostaniak művelnek az is egyféle hazaárulás! Ébredjetek már fel! Ez az egész cssak egy elterelő hadművelet!”
 • 3. Emberségetavilágnak 2012. június 26. 07:52
  „Tudjuk, hogy zajlott a rendszerváltás.
  Az azért érdekes lett volna, ha a felülvizsgált személy odaszólt volna 91-ben az őt felülvizsgálónak: "Mit akarsz te tőlem elvenni? Azt azért el ne felejtsd, hogy én szóltam neked, hogy hova ejtőernyőzzél! Mert azt a széket én készítettem elő. Neked, elvtársam, neked. Hogy ott lehess a privatizáció első hullámában."”
 • 2. info 2012. június 25. 22:43
  „Egyeske és szülei is a régmúltban nőtt fel, hozzászólásában hangot adott ennek.”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. június 25. 20:18
  „Minimál nyugdíjat minden vörös hazaárulónak - embernek teremtette őket is az Úr, annyit érdemelnek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajtóvadászat a Börzsönyben: a 100 kilós medve már Magyarországon járhat

A Börzsöny erdeiben csatangol az a közel 100 kilós medve, amely ellen korábban hajtóvadászat indult… Tovább olvasom