Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Felvételi 2009: lejár a jelentkezési határidő

Legkésőbb hétfő éjfélig adhatják le jelentkezési lapjukat azok a diákok, akik ősztől valamelyik egyetemen vagy főiskolán akarnak továbbtanulni, vagy felsőfokú szakképzésben vennének részt.
A felvételi eljárás alapdíja a tavalyihoz hasonlóan 9 ezer forint; ezért az összegért 3 helyet lehet megjelölni, minden további jelentkezés 2 -2 ezer forintba kerül. Ha viszont egy intézményben ugyanannak a szaknak államilag támogatott és a költségtérítéses formájára is jelentkezik valaki, az csak egy helynek számít. A hátrányos helyzetű diákok 50 százalékos kedvezményt kapnak az alapdíjból, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők pedig teljesen mentesülnek a fizetés alól. Aki a postai megoldást választja, az Oktatási Hivatalnak kell eljuttatnia a nyomtatványokat.

A www.felvi.hu oldalon elérhető e-felvételi nagy előnye, hogy nem engedi a hibás űrlapkitöltést, vagyis a rendszer jelez, ha valamit elgépelt a diák. Az elektronikus jelentkezést a honlap "Felvételizni szeretnék" oldalán, regisztráció után lehet igénybe venni, ahol súgók, üzenetek, illetve keresők segítik a jelentkezőt a kitöltésben. Az adatok rögzítése után a felvételizőknek legkésőbb 2009. február 23-ig hitelesíteniük kell jelentkezésüket. Ezt vagy az online felületről kinyomtatható adatlapnak az Oktatási Hivatalhoz való visszaküldésével, vagy elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül lehet megtenni.

Az elektronikus jelentkezéshez idén nyereményjáték is társul: a www.felvi.hu honlapon meghirdetett "Lap vagy laptop" kampányban minden olyan felvételiző részt vehet, aki február 16-ig érvényes jelentkezést nyújt be az e-felvételi segítségével, 2009. február 23-ig hitelesíti azt, és az eljárási díjat is hiánytalanul befizette. A ponthatárokat július 23-án hozzák nyilvánosságra. Aki a jelentkezéskor elmulasztotta csatolni a felvételihez szükséges valamelyik dokumentumot (nyelvvizsga-papír, érettségi-másolat), vagy február 16-ig nem tudta beszerezni azt (mesterképzések esetében az alapképzést lezáró diploma), július 9-ig még pótolhatja.

Ma jár le az érettségik jelentkezési határideje

Lejár hétfőn a tavaszi érettségi vizsgák jelentkezési határideje. Ez megegyezik az egyetemi, főiskolai felvételi papírok leadási határidejével, de a két jelentkezés nem váltja ki egymást, vagyis mind az érettségire, mind a felsőoktatásba külön-külön kell jelentkezni - olvasható az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján.A május-júniusi vizsgákra abban a középiskolában kell jelentkezni, ahol a diák tanul. A nappali munkarend szerint, tanulói jogviszony keretében letett érettségi első alkalommal ingyenes, középszinten és emelt szinten egyaránt. A tanulói jogviszonnyal nem rendelkezők egy általuk kiválasztott középiskolában vagy az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságán jelentkezhetnek érettségi vizsgára. Nekik az egy részből álló vizsgatárgyakért 8, a több részből álló vizsgatárgyakért 12 ezer, míg az idegen nyelv, testnevelés, illetve informatika esetén 20 ezer forintot kell fizetniük.

A jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókat, az érettségi technikai lebonyolítását, a vizsgaidőpontokat, a vizsgaeredményeket és az egyéb érettségivel kapcsolatos kérdéseket illetően az Oktatási Hivatalhoz (www.oh.gov.hu) fordulhatnak az érdeklődők. Rengeteg hasznos gyakorlati infomációt, tippet gyűjtött össze a vizsgázók számára a www.erettsegizz.hu is. Ezen a portálon többek között az írásbeli és a szóbeli vizsga menetéről, pályázatokról, valamint az egyetemi, főiskolai nyílt napokról olvashatnak a továbbtanulni szándékozó diákok, de nyereményjátékokat és érdekes háttéranyagokat is találnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Italokat vágtak az autókhoz az enyingi benzinkúton

Nem hivatalos információk szerint Marian Cozma egyik feltételezett gyilkosának egyik családtagja is… Tovább olvasom