Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Felvételi: maximum sem kellett

Magyarország - Míg 2007-ben több mint 400 olyan szak volt, ahol nem volt elég a kitűnő érettségi sem a bejutáshoz, idén feleennyi szakon kellett csak a pluszpontok megszerzésére is törekedni. A diákok 85 százalékát felvették.
A ponthatárok nyilvánosságra hozatala után rögtön megjelentek az első statisztikák a 2008-as felvételiről. Eszerint pedig húsz-huszonöt olyan egyetemi, főiskolai szak van csak idén, ahol 452–475 közötti pontszám kell a bekerüléshez. Tegnap már megírtuk, de az érthetőség kedvéért jobb újra tisztázni: idén lépett életbe a 400+80 pontos rendszer; 200–200 pont jár a középiskolából hozott jegyekért, illetve az érettségin elért eredményért, 80-at pedig a nyelvvizsgákért, emelt szintű érettségiért, tanulmányi versenyekért stb. lehet szerezni. Tavaly több helyen kellett maximumpontot teljesíteni, idén sehol sem, ennek ellenére 261 felvételiző megütötte a 480-as határt. A legközelebb a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságtudományi Karán meghirdetett nemzetközi gazdálkodás szak jutott a maximumhoz: itt 475 pont jelentette a felvételt.

Az új pontszámítási rendszerben 300 és 399 között határozták meg a legtöbb szak bejutási minimumát. Egy átlagos felvételiző 343 pontot ért el, ami a 480 pontos rendszerben 71 százalékos eredmény. Az első körben a diákok 85 százalékát felvették, de a pótfelvételik után várhatóan még 8–10 ezerrel bővül a felvettek száma. Az összes jelentkezőből (96 ezer) csupán mintegy négyezren lesznek azok, akik egyáltalán nem jutnak be.


Meglepő módon több mint 400 helyen 160 körül alakultak a pontok – ez a minimumponthatár, de már ennyivel is be lehetett kerülni a felsőoktatásba. A legtöbb szak, ami 160-as ponthatárral dolgozott, költségtérítéses formában hirdette meg ezeket a képzéseket, de van nappali tagozatos, államilag finanszírozott képzés is – nem is egy.
Ha valahol magasabb a felvételi pontszám, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy azon a szakon minőségibb képzés folyik, mint másutt. Ettől függetlenül, a hagyományosan kedvelt szakokon és intézményekben nagy a verseny, s ezeken általában magasak a ponthatárok. Egy-egy egyetem vagy szak népszerűségére inkább az utal, hova adják be legtöbben első helyre a jelentkezésüket. Tavaly a legnépszerűbb három szak a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, illetve a mérnök-informatikus volt. Negyedik helyen áll a kommunikáció és a médiatudomány, az orvosi az ötödik, a jogász a hetedik a rangsorban.
Ezzel együtt tény, a megyei egyetemekre – a Nyugat-Magyarországi és a Széchenyi István Egyetemre – idén is könnyebb volt bejutni (alacsonyabbak voltak a pontszámok), mint a patinás hazai egyetemekre: ezt a hírgrafikánk adataiból látják, ahol a „klasszikus", illetve az előbb említett slágerszakok ponthatárait mutatjuk meg.

Pótfelvételit hirdetnek

A 96 ezer felvételiző közül mintegy 82 ezren kerültek be valamelyik egyetemre, főiskolára. Akinek nem sikerült az idei évben a felvételije vagy idáig nem jelentkezett a felsőoktatásba, és nem kezdheti a szeptembert valamelyik egyetemen, az ne felejtse el a pótfelvételit. A lecsúszott felvételizők mentsvára ez a lehetőség, amelyre egészen augusztus 13-ig lehet jelentkezni. A megyei egyetemek pótfelvételi lehetőségei a www.kisalfold.hu oldalon elérhetőek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy trolibusz Budapesten

Kigyulladt egy trolibusz motortere péntek délután Budapesten, a Király utcában. Tovább olvasom