Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Felvirágoztatná a mesztegnyői kisvasutat a helyi önkormányzat

Felvirágoztatná a mesztegnyői kisvasutat a helyi önkormányzat. Ehhez a kisvasútja mellett a rétesfesztiváljáról ugyancsak híres somogyi település polgármestere szerint először is az kell, hogy megkaphassák az tulajdonjogot az államtól.
Nemes László, Mesztegnyő polgármestere az MTI-nek azt mondta: az önkormányzat szívesen átvenné a magyar állam tulajdonában lévő, Mesztegnyő és Felsőkak között 9,5 kilométeren közlekedő kisvasutat.

A jelenlegi üzemeltető SEFAG Zrt. nagybajomi erdészete ugyancsak hajlik a váltásra, ezért kezdeményezték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, hogy ruházza át a tulajdonjogot az önkormányzatra - tette hozzá Nemes László, aki úgy vélekedett: reményeik szerint virágzó turisztikai vállalkozássá fejleszthetik a kisvasutat, amelyre szerinte szüksége van a településnek, és a térségnek is.

Érvelése szerint már csak azért is megtartandó az 1925 óta működő kisvasút, mert összefonódott Mesztegnyő nevével - éveken át programokat, rendezvényeket építettek a sajátos turisztikai attrakciót jelentő kisvasútra -, másrészt az érdeklődés országos szintű a vonatozást, a természetjárást kedvelő kirándulók körében, hiszen a kisvasúttal megközelíthetik a Boronka-melléki tájvédelmi körzet fokozottan védett részeit anélkül, hogy megzavarnák annak nyugalmát.

A polgármester közlése szerint a sokéves tapasztalataik alapján már a hasznosítási tervet is kidolgozták. Beadták a kérelmet, s két éve várnak a vagyonkezelő döntésére.

A tervek közül kiemelte a turisták körében ugyancsak népszerű balatonfenyvesi kisvasút összekötését a mesztegnyőivel, ami bővítheti a Balatonra érkező vendégeknek ajánlott programok kínálatát is.

A kisvasút üzemeltetés évi tízmillió forintba kerül az erdészetnek, s mivel veszteséges, ezért takarékossági okokból ez év elején üzemszünetet rendeltek el, csak esetenként, külön kérésre indítják el.

Fontos lenne mielőbb dönteni a kisvasútról, mivel a jelenlegi bizonytalanság miatt a nyári kiránduló-, illetve tábori programok szervezése sem zökkenőmentes, hiszen sok csoport éppen a kisvasút miatt választja Mesztegnyőt - hangsúlyozta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhős idő, 15-20 fok várható

Reggelig túlnyomóan derült, napos idő várható. Főként a középső országrészben időnként erősebben… Tovább olvasom