Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Felvonulás a nőket érő erőszak ellen

A vasárnapi rendezvényen azokról a nőkről emlékeztek meg, akik 2009. novembere óta vesztették életüket férjük, partnerük bántalmazása miatt.
A párkapcsolati erőszak következtében elhunyt nőkre emlékeztek a "16 akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen" elnevezésű kampányt megnyitó felvonulás résztevői vasárnap Budapesten.

Magyarországon az Országos Rendőr-főkapitányság nyilvántartása szerint az idén eddig 42 nő halt meg családon belüli erőszak következtében. A partnerük vagy volt partnerük által bántalmazottak száma becslések szerint eléri a félmilliót. Minden ötödik nő él vagy élt már olyan kapcsolatban, ahol rendszeres testi bántalmazást szenvedett el, és még mindig hetente egy nő veszíti életét ilyen körülmények között. A családok jelentős részében jelen van a testi és lelki terror.

A vasárnapi rendezvényen azokról a nőkről emlékeztek meg, akik 2009. novembere óta vesztették életüket férjük, partnerük bántalmazása miatt. A "néma tanúk" sziluettjeit a vonulók a Vörösmarty térre vitték, ahol mécsest gyújtottak az áldozatok emlékére. A piros színű, emberformájú sziluetteken az elhunyt életkora és halálának körülménye volt olvasható.
Az Európai Unió országaiban a nők 45 százaléka valamikor az élete során már elszenvedett férfierőszakot, 40-50 százalékukat érte munkahelyi szexuális zaklatás, és minden ötödik európai nőt ért családon belül férfierőszak - ismertette az Európai Női Lobbi november 25-én nyilvánosságra hozott, a nők elleni férfierőszakról szóló helyzetjelentését Juhász Borbála, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetségének tagja a felvonulás előtti tájékoztatón.

Közlése szerint az Európai Unió 27 tagországában a párkapcsolati, családon belüli férfierőszak éves költsége - egészségügy, jogi és egyéb költségeket összesítve - 16 milliárd euró, azaz 4320 milliárd forint.
Juhász Borbála szavai szerint a 21. századi Európában a nők elleni férfierőszak a nők emberi jogainak megsértése. "Mégis tolerálják, mivel az erőszak részben láthatatlan és jelentősen alulbecsült, az ügyet trivializálják, az elkövetők büntetlenül megússzák, az államok nem védik meg megfelelően a nőket a férfierőszaktól" - fogalmazott. Megítélése szerint válság idején a nők és a lányok bizonyítottan nagyobb erőszaknak vannak kitéve.

A nők elleni férfierőszak lehet a többi között szexuális, családon belüli - ebbe beletartozik a partnerkapcsolati - erőszak, zaklatás, prostitúció. A női lobbi ajánlása szerint egyebek mellett "a fiúk férfiképét kevésbé erőszakossá szabad formálni, az áldozatokat védelmezni szükséges, az elkövetőket felelősségre kell vonni". A gyermek-elhelyezési pereknél és a láthatásnál a gyermek és a nők biztonsága a legfontosabb - tette hozzá.
Az Európai Női Lobbi - amelynek egyik tagszervezete a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség - a legnagyobb európai uniós ernyőszervezet, több mint 2500 női civil szervezetet képvisel.

Olvasóink írták

 • 5. jozko 2010. november 30. 11:51
  „3. novaklaszló56!

  Kedves László!

  Gondolj csak bele:
  Aki csak csendet akar, az egy lepellel egyszerűen letakarja a papagájok kalitkáját - és csend lesz!
  Okafogyottnak érzik a rikoltozást- azt hiszik, éjszaka lett, a pihenés ideje!
  Ehhez persze ismerni kell/ene az életmódjukat!

  Aki harcos sikert akar elérni, az ráront a ketrecre /közben néhány /jó/madár elrepül-hírmondónak,
  És még nagyobb zajt csapnak, felháborodásukban!
  A "rendcsinálók" pedig tollasan, véresen-de a győzelem hitétől megittasulva-
  újabb célpont után néznek!
  Valójában a harc a céljuk, az /és a győzelem reménye/ élteti őket!

  Ennek persze nem sok köze van a védelemhez.
  Végül is ez csak egy eszmefuttatás...”
 • 4. szilléri 2010. november 29. 19:39
  „Ez Ungár Klárival nem fordulhat elő! Kb annyi az esélye mint Gobi Hilda néninek a férfi agresszióval!”
 • 3. novaklaszlo56 2010. november 29. 17:28
  „Valóban. Meggyőztél. :)
  De akkor ez a - mondjuk így: mozgalom - sem erőszakmentes, ha jól érzékelem a dolog logikáját. Például kifejezetten a hímagresszió (korábban már ezzel a szóval is találkoztam a kommunikációjukban) ellen kívánnak fellépni. Ellen-agresszióval, ami persze a hímagresszió erősödéséhez (védekezés, önigazolás, stb.) vezethet. Ki tudja, lehet, hogy éppen ez a rejtett cél, mert ez folyamatosan igazolja a létjogosultságukat.
  A féligazságokról, amilyen ez is, az a véleményem, hogy sokkal veszedelmesebbek, mint a teljes (-en nyilvánvaló) hazugságok. De mindkettőből óriási a kínálat manapság.”
 • 2. jozko 2010. november 29. 12:08
  „Irányulhatna az erőszak ellen, nemektől függetlenül.
  Csakhogy akkor egy harcos mozgalom éppen a saját fegyveréről mondana le...”
 • 1. novaklaszlo56 2010. november 28. 21:51
  „Minden rendben volna a demonstrációval. Csak, mivel az erőszak korántsem ennyire egyirányú (nem elemzem a helyzetet, nem magyarázom, miért, meg azt se, hogy miért tűnnek a nők kiszolgáltatottabbnak a fiúknál, férfiaknál), jobban tetszene, ha általában az erőszak ellen irányulna a megmozdulás...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik nettó 100 ezerrel növelné az orvosok bérét

A jobb oldali ellenzéki párt 120 milliárdos lyukat ütne a költségvetésbe. Tovább olvasom