Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Felvonulás indult a romák állampolgári jogaiért

Az Ide Tartozunk! roma közösségi hálózat Roma March, a roma büszkeség napja néven szervezett felvonulást.
A romák emberi méltóságáért és állampolgári jogaiért indult felvonulás mintegy 800 ember részvételével szombat délután Budapesten.

Az Ide Tartozunk! roma közösségi hálózat által Roma March, a roma büszkeség napja néven szervezett felvonulás a VIII. kerületi Mátyás térről indult a Blaha Lujza tér felé, érintve a II. János Pál pápa teret.

A felvonulók közül többen cigány, magyar és uniós zászlót tartottak a kezükben. A tömeg többször a nemzetközi cigányság jelmondatát skandálta: "Opre Roma!" (Fel cigányok!)

A felvonulást követően a felszólalók a roma összefogás szükségességét hangsúlyozták.

Setét Jenő, az Ide Tartozunk! roma közösségi hálózat aktivistája, a rendezvény főszervezője arról beszélt, hogy többi között azért szervezték meg a Roma büszkeség napját, mert az elmúlt években negatív közhangulat alakult ki a cigányokkal szemben, és ez - mint mondta - megbélyegezte a cigány embereket, és "kordonok közé szorította" őket.

Felvonulás indult a romák állampolgári jogaiért. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)


"Ez a negatív közvélekedés hazug és álnok" - jelentette ki Setét Jenő.
A tavaly augusztusi romaellenes devecseri tüntetés ügyében megszüntetett nyomozással kapcsolatban azt mondta: úgy tűnik, hogy az igazságszolgáltatásban nem egyenlőek az állampolgári jogok.

Setét Jenő hangsúlyozta: a romáknak együtt kell működniük, össze kell fogniuk. Össze kell fogniuk az emberi méltóságukért, de a szélsőjobb és "a politikai kizsákmányolásuk" ellen is - mondta.

Szalay István (független), a Pest megyei Kakucs polgármestere arról beszélt, hogy változtatni kellene a többségi társadalomban megfigyelhető kirekesztő magatartáson. Azt mondta, az együttélésben a többségi társadalomnak van a legnagyobb felelőssége.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom alapítója arról beszélt, hogy az elmúlt három évben, a jelenlegi kormányzás ideje alatt tovább romlott a magyarországi cigányság helyzete.

Azt mondta, 25 évig elutasította az etnikai alapú politizálást, de mára új helyzet alakult ki. Magyarországon "faji és szociális alapon" a cigányságot "leválasztották a többségi nemzetről". Horváth Aladár bejelentette: mindezek miatt belép a Magyarországi Cigány Pártba.

A rendezvényhez később csatlakozott a Város Mindenkié Csoport szervezésében mintegy száz ember részvételével megtartott Üres lakások menete. Az idén harmadik alkalommal megtartott menet célja, hogy felhívja a figyelmet tömegesen üresen álló lakásokra, és arra, hogy a hajléktalanság megoldása nem a büntetés, hanem a lakásvesztés megelőzése és az érdemi lakáspolitika.

A Roma March néven tartott felvonuláson részt vett Varju László és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció politikusa, valamint Juhász Péter, az Együtt-PM szövetség társelnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas: a hungarikumtörvény garantálja a magyarság értékeinek védelmét

A magyarság - anyagi, szellemi és természeti - értékeinek megőrzése azért fontos, hogy ezeket tovább… Tovább olvasom