Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Fém Mikulás-függő

A régi gyerekjátékokra emlékeztet ez a fémlemezre applikált, domborított Mikulás.

Hozzávalók: ezüstszínű fémfólia, fémdomborító szerszám, Mikulásmintás szalvéta, dekupázsragasztó, fémszínű üvegkontúrfesték, pillanatragasztó, szög és kalapács.

Elkészítés: a szalvétából vágjuk ki a Mikulás-mintát. Fektessük a fémfóliára és ceruzával nagyjából rajzoljuk körbe, majd válasszuk szét a papírrétegeket - nekünk a felső, mintás szalvétarétgre lesz szükségünk. A körberajzolt területet a fémlemezen kenjük át vékonyan dekupázsragasztóval, majd óvatosan simítsuk rá a Mikulást. Ecsettel kenjük át az egész mintát még egyszer dekupázsragasztóval, majd az ujjunkkal finoman - hogy szét ne szakítsuk a még nedves szalvétaréteget - simítsuk el a gyűrődéseket, egyenletlenségeket. Hagyjuk megszáradni a mintát. Mindezt ismételjük meg, mert két Mikulásra lesz szükségünk.  

 MÉG TÖBB KARÁCSONYI BARKÁCSÖTLET >>

Egy régi ollóval vágjuk ki a Mikulásokat a fémlemezből. Az egyiknek csak a testére és a fejére lesz szükségünk, a másik figurának a végtagjai kellenek, utóbbiakat úgy vágjuk ki, hogy túlnyúljanak a Mikulás eredeti kezén-lábán, azaz a végüket be tudjuk dugni a test mögé (ahogy a képen látható).  

Fordítsuk meg, a fémdomborító szerszám vastagabbik végével határozott, nyomkodó mozdulatokkal domborítsuk ki a fej+test motívumokat és a végtagokat. Ha már domborúak, fordítsuk vissza őket a színükre, majd a szerszám vékonyabb felével óvatosan, pontozó mozdulatokkal (hogy ne sértsük fel a mintát), nyomkodjuk vissza a darabok körvonalát. Így a kész darabok széle lapos, a belsejük domború lesz.

Állítsuk össze a Mikulásokat: A karokat és lábakat helyezzük a test mögé, majd egy-egy csepp pillanatragasztóval rögzítsük őket egymáshoz. Végül a kontúrfestékkel rajzoljunk egy-egy kiterjedt pöttyöt a test és a végtagok találákozásához, így olyan hatást keltünk, mintha fémszöggel rögzítettük volna őket egymáshoz. A régi, mozgatható gyerekjátékokat imitálva "húzózsinórt" is ragaszthatunk a díszekre. Végül a szöggel és a kalapáccsal üssünk lyukat a dísz felakasztásához.   

EGYSZERŰBB VÁLTOZAT: kevesebb munkával, hamarabb készen van a dísz, ha a végtagokat nem vágjuk ki külön-külön, hanem egyben készítjük el a Mikulást; ebben az eetben a domborítással végeztünk is! Természetesen más mintával is próbálkozhatunk.   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 11.20.

Tovább olvasom