Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Fenyegetéssel válaszolt Phenjan a szankciók lehetőségére

Észak-Korea háborús cselekedetnek tekintené, ha rakétakísérletei miatt nemzetközi büntetőintézkedésekkel sújtanák - figyelmeztetett Hang Szong Rjor észak-koreai helyettes ENSZ-nagykövet pénteken. Hivatalosan a Biztonsági Tanács elé terjesztette az Észak-Koreát elítélő határozat tervezetét Japán, de nincs meg a döntéshez szükséges egyetértés az állandó tagok között.
A diplomata - aki felszólította az Egyesült Államokat, hogy bizonyítsa, békén akar élni -, megerősítette, hogy országa addig nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz, amíg Washington fel nem oldja a pénzmosás vádja miatt zárolt észak-koreai számlákat. Kijelentette, hogy a macaói Banco Delta Asia pénzintézetben befagyasztott észak-koreai számlák felszabadítása minimális alapfeltétele a tárgyalásoknak, legyenek azok akár kétoldalú, akár az észak-koreai atomprogramról folyó hatoldalú egyeztetések.

Az amerikai pénzügyminisztérium felfüggesztett minden tranzakciót a macaói bankkal és más pénzintézetekkel, amelyeket azzal vádolt, hogy tisztára mossák az észak-koreai rezsim piszkos pénzeit, elősegítve ezzel a kommunista ország atomfegyverkezési programjának finanszírozását.

Eközben Aszo Taro japán külügyminiszter közölte, hogy Tokió a végsőkig kitart és nem hajlandó kompromisszumot kötni a Biztonsági Tanács elé amerikai, brit és francia támogatással beterjesztett határozati javaslat ügyében.

Moszkva és Peking korainak tartja a szankciókat

Hivatalosan a Biztonsági Tanács elé terjesztette az Észak-Koreát elítélő határozat tervezetét Japán, de a testület legkorábban is csak hétfőn tér vissza a rakétakísérletek miatt kirobbant válság megvitatására, ami diplomaták szerint azt tükrözi, hogy továbbra sincs meg a döntéshez szükséges egyetértés az állandó tagok között.

Az amerikai, brit és francia támogatással pénteken előterjesztett határozattervezet szankciók bevezetését irányozza elő Észak-Korea ellen a hét közepén végrehajtott kísérleti rakétaindítások miatt.

A beterjesztők az ENSZ Alapokmányának a katonai erő alkalmazását is lehetővé tévő VII. fejezete alapján javasolják a büntetőintézkedések elrendelését.

Osima Kenzo, Japán ENSZ-nagykövete közölte, hogy reményeik szerint a Biztonsági Tanács egyhangúlag fogadja el a határozatot. Hozzátette, hogy szeretné, ha már szombaton szavazna a tizenöt tagú testület.

Jean-Marc Sabliere, a BT soros elnökségét betöltő Franciaország nagykövete megerősítette, hogy szavazásra bocsátják a dokumentumot. Időpontot azonban nem közölt, megjegyezve, hogy további egyeztetésekre van szükség a szavazás napjának kijelöléséhez. Az ENSZ sajtószolgálata a BT soros elnökségére hivatkozva később közleményben tudatta, hogy a Biztonsági Tanács legkorábban is csak hétfőn folytatja az észak-koreai rakétakísérletek kérdéskörének megvitatását.

A BT tagjai közül a vétójoggal rendelkező Kína és Oroszország világosan értésre adta, hogy a jelenlegi helyzetben korainak tartja a szankciókról való beszédet. Moszkva és Peking azt viszont nem ellenzi, hogy hivatalos elnöki nyilatkozatot fogadjanak el, amelyben szigorú figyelmeztetésben részesítik Észak-Koreát.

Vang Kuang-ja (Wang Guangya), Kína ENSZ-nagykövete nyíltan figyelmeztetett arra, hogy a pénteken beterjesztett javaslat alapján nem teremthető meg a BT-ben az egység. Arra a kérdésre, hogy Kína élni fog-e vétójogával, annyit mondott, "minden lehetőség nyitva áll".

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a légiirányítók sztrájkja Ferihegyen

Elmarad a légiirányítók vasárnap délutánra tervezett sztrájkja. Szakszervezetük ugyanis… Tovább olvasom