Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Fények harminc méter magasból

Épül a torony, Győr legújabb csomópontját harminc méter magasból világítják majd meg a nagy erejű reflektorok.
Különleges a 81-es főút új szakaszának Fehérvári út–Ipar u.–Szigethy A. úti csomópontja, s nemcsak azért, mert többsávos, körgeometriájú, jelzőlámpás forgalmi irányítású lesz. Mérete akkora, hogy megvilágításához túl sok „hagyományos” kandeláber kellene – azok viszont nemcsak csúfítanák a környéket, hanem alkalmasint a balesetveszélyt is fokozhatnák. A csomópont megvilágításához ezért speciális módszerhez kellett folyamodni.
A megoldás, mint lapunk január 18-i számában röviden már említettük, egy fénytorony felállítása a csomópont közepén. A kivitelező Vill-Korr Bt. ügyvezető igazgatójától, Gasztonyi Lászlótól megtudtuk, a torony 30 méter magas lesz, a tetején körben, mintegy koronaként helyezkednek el a csomópontot megvilágító reflektorok. Mégpedig egy különleges szerkezeten. Számolni kell ugyanis azzal, hogy a reflektorizzókat időnként cserélni szükséges, ilyen magasban azonban az nem villanyszerelői, hanem egyúttal alpinistateljesítményt kívánna. Ezért az egész fényszórókoszorú motorikusan mozgatható, ha kell, egy gombnyomásra leereszkedik a föld színére.
A szerkezetet a Vill-Korr telepén szerelték össze. A csomópont építése tegnap olyan szintre ért, hogy a tornyot felállíthatták a már korábban elkészített, mostanra kellően megszilárdult betonalapzatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerrard: nem

labdarúgás

Rafael Benitez, az FC Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője… Tovább olvasom