Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Fényírók, határok nélkül

Hatvan országból közel ezerháromszáz film nevezett az idei  fényírófesztiválra, amely áprilisban kezdődik.
Plakát: A gondok ellenére idén is lesz művészeti fesztivál.
Fele költségvetésforrása még bizonytalan, de a Mediawave nem eladó, hangsúlyozta a Kisalföldnek Hartyándi Jenő. A művészeti igazgató szerint mindezek ellenére a másfél évtizedes jubileum összegző programra kötelezi a szervezőket.

Hatvan országból közel ezerháromszáz film nevezett az idei fényírófesztiválra, amely hagyományosan április utolsó hetében kezdődik. Ehhez a kínálathoz még „csatlakozik" az a jubileumi válogatás is – tizenöt év tízezer alkotásából az a nyolcvan –, amellyel, ahogy Hartyándi Jenő fogalmazott, kicsit önmagát ünnepli a Mediawave.

– Persze ennyivel nem úszhatja meg a közönség, a jelenből kortárs francia filmekből vetítünk egy csokornyit, a múltat pedig három alkotásával Alice Guy, az első amerikai filmrendezőnő képviseli. Ezeket először száz évvel ezelőtt a St. Louis-i világkiállításon láthatta a közönség, európai emlékbemutatójuk most lesz a Mediawave-en – újságolta a fesztiváligazgató, majd hozzátette, hogy a tavalyi jó tapasztalatokat kamatoztatva a Széchenyi téren is vetítenek filmeket. Mégpedig Kusturica legújabb, Az élet egy csoda című alkotását, illetve Szőke András Zsiguli-filmjét.

A zenei programnak szintén lesznek visszatérő, a korábbi évek színvonalát meghatározó fellépői. Így idén is tapsolhat a közönség a William Parker Quartetnek, de itt lesz Lajkó Félix is. Külön említette Hartyándi Jenő az öt norvég dzsesszzenekart, akiket még érintetlenül hagyott Amerika. Az

autentikus népzenét kedvelőknek a jubileumra „visszatérnek" a kurd muzsikusok, illetve újdonságként jön – zenészek kíséretében – egy szibériai sámánasszony.

– Költségvetésünk felének a forrása még bizonytalan, de mi, ahogy az elmúlt tizenöt évben mindig, töretlen derűvel tekintünk április felé. Időközben akadt egy újabb gondunk is, mivel az egykori zsinagóga idén már nem áll rendelkezésünkre, ezt próbáljuk meg kiváltani a Xántus János Múzeum udvarával. Ez az új helyszín arra késztet bennünket, hogy szinte teljességgel a Lloyd körüli tömbbe, mint kulturális zarándokhelyre „tereljük" a fesztivált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az osztrákok fele használja az Internetet

A 16 és 74 év közötti osztrákoknak valamivel több mint fele - 52 százaléka - használja az internetet… Tovább olvasom