Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Fenyő hisz a rock and rollban

Bár a „roki” sokaknak csak bulizene, Fenyő Miklós szerint ez a műfaj többről szól, komoly mondanivalója van.

A rock and roll hazai királya fáradhatatlan: közel a hatvanhoz még mindig megmozgatja a közönséget, legközelebb november 12-én, a győri egyetemi csarnokban ad koncertet. Annak ellenére, hogy a „roki" sokaknak csak vidám bulizene, soha nem felejti el hangsúlyozni, hogy ez a műfaj jóval többről szól.

- Számomra forradalmi dolgot jelent, annak minden komolyságával, minden lelkesedésével, provokatív voltával, falakat ledöntő bátorságával. Ez az eredeti üzenete, amely győzedelmeskedett az ötvenes évek közepén, s bár ma már más a technológia, változott a zenei forma, az üzenet ma is érvényes. Nekünk ezt kötelességünk belejátszani a rock and rollba, különben valóban csak tingli-tangli, lötyögős zene lesz belőle. Ha valaki ezt nem érzi, az nem biztos, hogy zenész.

Ma már más időket élünk, s a lázadás, a forradalmiság már mintha egy kicsit háttérbe szorult volna...  

Ugyan már, miért?! Mindenkinek megvan a maga forradalma, a maga kis harca, amit megvív a saját életében. Az az üzenet, amiről beszéltem, komoly inspiráció arra, hogy az ember "megcsinálja" saját magát. Mindannyiunk felett ott van egy másik generáció, a szüleinké, amely hajlamos rá, hogy megmondja, mit és hogyan csináljunk, mi a jó és mi a rossz. Nem könnyű kiszabadulni egy olyan szellemiségből, amely konkrétan - néha szemellenzősen - megmondja, mit kell tennünk, s közben nem gondol bele az ember belső lényébe, a késztetéseibe, a vágyaiba, álmaiba. Pedig ez a legfontosabb: valósítsd meg az álmaidat!

A saját gyerekeit sikerült ebben a szellemben nevelni?

Hogy sikerült-e, nem tudom - ezt legfeljebb ők tudnák megmondani -, de megpróbáltam. Hiszem, hogy a nevelés nem elsősorban abból áll, hogy elmondunk dolgokat, hanem hogy mutatunk valamit. Amit le lehet másolni, lehet utánozni, s abból, amit mintaként látunk magunk előtt, gondolkodó emberként új dolgokat tudunk teremteni. A rock and roll eredeti mondanivalója ebben nagyon sokat segít. Azt sugallja, hogy ne hagyd magad, ne hagyd, hogy mások mondják meg, mit tegyél. Ha érzel valamit, bontsd ki magad, döntsd le a saját falaidat!

Önre még gyerekkorában, Amerikában ragadt rá ez a szellemiség. Mennyit láthatott, mit érthetett egy kisgyerek a szép új világból?

Ahhoz, hogy az ember ezt el tudja mondani, kell egy bizonyos kor, egy bizonyos érettség. De nem muszáj elmondani, elég érezni - és érezni éreztem, az biztos! Ha nem ragadott volna magával a lendülete, a számomra nagyon-nagyon fontos mondanivalója, akkor most nem lennék itt. Nyolcéves gyerekként helyes kissrác voltam, aki jólnevelten játszotta az etűdöket a zongorán, s láttam a nagy legendákat: mindenkinek gitár lógott a nyakában. Gondolhattam volna, hogy mindenképpen gitározni kell ahhoz, hogy valaki rock and roll hős legyen, mégis, elég volt egyszer Jerry Lee Louist meglátnom a zongora mellett, 1957-ben New Yorkban, hogy lássam: ezt a zenét lehet zongora melett is művelni. Ez is egy példája annak, hogy nincsenek korlátok. Ne nézd a világot úgy, ahogy kapod, hanem alkoss magadnak egyet!

A rock and roll a hatvanas években itthon egyet jelentett a lázadással, a provokálással. Mit válaszolt volna, ha valaki akkor azt mondja Önnek, ezért a zenéért egyszer megkapja a Magyar Köztársaság lovagkeresztjét?

Nyilván nem hittem volna el. Nálam jobban már csak a szüleim és a tanáraim kételkedtek volna. Amikor lógtam az iskolából, soha nem éreztem annak a fenyegető rémét, amit sokszor a fejemre olvastak, hogy mi lesz velem, hanem tanulok rendesen. Nem éreztem egy percig sem, hogy elkallódok, hogy nem lesz belőlem semmi, pedig egyesek úgy mondogatták ezt nekem, mint valamiféle isteni kinyilatkoztatást. Ezzel persze senkit nem akarok iskolakerülésre biztatni.

Szülőként is ilyen könnyen vette volna, ha például a lánya azt mondja, nem tanul tovább, helyette inkább a hobbijával foglalkozik?     

Az a korosztály már sokkal nyitottabb világban nőtt fel, de ha bármelyik gyerekem azt mondta volna, hogy én ezt nem akarom, de tudom, hogy mit akarok, és láttam volna rajta, hogy az hiteles és tényleg érzi, akkor teret adtam volna neki. Valószínűleg minden ember egyetlen, fontos dologra született a Földre, s az a küldetése, hogy azt az egy dolgot kibontsa, kiteljesítse magában. Tudom, hogy idealista vagyok, de ha mindenki arra a helyre kerülne, ahol a legjobb és a leghatékonyabb tud lenni, mennyivel szebb lenne a világ!

Sokan nem tudják, hogy nemcsak a rock and rollt, hanem a breaktáncot is ön hozta be Magyarországra. 

Büszke is vagyok rá. Tinédzserként nagyon fájt, hogy nehezen értek el hozzánk azok a dolgok, amelyek sokkal hamarabb is megjelenhettek volna; egy egész generáció szenvedett ettől. A nyolcvanas évek elején már sokat jártam külföldre, s felfedeztem olyan káprázatos, eredeti dolgokat, hogy azt mondtam: ha a rock and roll késett is tíz évet, most végre mutassuk meg a magyaroknak, mi mocorog a világban! Rászántam egy évet az életemből, s ennek az lett a vége, hogy s én írtam az első magyar rap szövegeket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidobós: Sok flúg disznót győz (Dodgeball)

Peter LaFleur egy ócska kis edzőterem tulajdonosa. Az odalátogató fura figurák a sportos életmódból… Tovább olvasom