Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Fényünnep a templomban

A győri Szentlélek-templomban az ünnepi szentmisén megújult fények várják a híveket, a köztemetőket hosszabbított nyitva tartással lehet látogatni, és bár még csak ma díszítjük a fenyőket, városszerte jó időben kihelyezték a gyűjtőketreceket.

A temetők nyitva tartása

Az önkormányzati temetők az ünnepi időszakban nyújtott nyitva tartással működnek, szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton reggel 8-tól este 7 óráig kereshetik fel elhunyt szeretteiket a temetőkbe látogatók.
Sokakat érintő fontos információ, hogy január 5-től a sírhelyekkel kapcsolatos ügyintézés (sírhelymegváltás, temetés esetén a sírhely kiválasztása) a nádorvárosi köztemetőből a győr-szabadhegyi új köztemető ügyfélfogadó irodájába kerül át (Szabadi u. 99., nyitva tartás hétfőtől péntekig 7.30 és 15.30 óra között, telefon 415-457).

Ketrecek a fenyőfáknak

Bár a karácsonyi fenyőket még csak éppen ma díszítjük, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. zömében már kihelyezte a város közterületeire azokat a fémrácsos ketreceket, amelyekben az ünnep elmúltával a fákat gyűjtik, jobbára a lakosság által már megszokott helyeken. A Belvárosban 16, Révfaluban 2, Adyvárosban 10, a József Attila-lakótelepen 5, Marcalváros I. városrészen 12, Marcalváros II. városrészen 6, Nádorvárosban, Jancsifaluban 6, Gyárvárosban 5, Sziget-Újváros területén 5, Bácsa-Kisbácsa területén 4, az Ergényi-lakótelepen pedig 2 gyűjtőketrec van, illetve lesz. A legtöbbet már kihelyezték, a Belvárosban és a Marcalváros II. lakórészben viszont csak december 29-én teszik ki a gyűjtőket, hogy addig ne akadályozzák a gyalogos ünnepi forgalmat.
Adyvárosban az új posta kialakítása miatt a Földes u.–Kodály u. sarokról a gyűjtő a Kuopió park sarkára kerül, s a lakók kérésére új gyűjtőhely lesz a Dankó Pista téren.
Szokásos kérés, még ha nem is mindig talál fogadtatásra, ezekre a helyekre csak a fenyőket vigyék, más háztartási hulladékot ne. A fákat ugyanis továbbhasznosításra feldarálják, komposztálják. A gyűjtőkből négy decentrumba viszik (Marcalváros II., Bán Aladár u., Móricz rakpart és Zöld u.) a kidobott fákat, aprítás után onnan szállítják tovább.
Még egy téli hír: a Komszolnál már folyamatosan működik a hóügyeleti rendszer, szükség esetén a diszpécser közvetlenül hívható az 516-612-es telefonszámon.

Új égők világítanak

A győri Vill-Korr Bt. munkatársai idén (is) igencsak derekas munkát végeztek s végeznek nap mint nap a megyeszékhely ünnepi díszkivilágításának szerelésén, karbantartásán. Jellemzőül mondhatjuk: körülbelül 40 ezer égő szolgáltatja a díszvilágítást, s mire az ünnepek lecsengenek, legalább 20 ezer égőt kell cserélni, vagyis úgy a felét, hiszen ezek az alkalmi világítótestek szabad téren nehezen állják az időjárás viszontagságait. A vill-korrosok egy hattagú brigádja három emelőkosaras kocsival naponta legalább két-három órát tölt szabadidejéből azzal, hogy az ünnepi fényeket karbantartja.
A cég december elején váratlan megbízást kapott a győri Szentlélek-templom plébániájától: ki kellene cserélni a modern templom bizony nem egészen modern, teljes világítórendszerét. Az átalakításkor különösen figyeltek arra, hogy a padokban olvasni is lehessen, s az egyéb fények is áhítatot tükrözzenek (az ólomkristály ablakok például kívülről kapnak este megvilágítást). Bár a megfelelő lámpatestek importból származnak, s néhánynak a megérkezését még tegnap is várták, a Vill-Korr garantálja, a karácsonyi szentmisén új fények ragyognak a templomban. (Úgy tudjuk, a többmilliós szerelési költségek felét a cég nem kasszírozza be, adományként adja a templomnak.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kémkölykök 3-D - Game Over (Spy Kids 3-D: Game Over)

A kiskorú ügynököket, Junit és Carmen Cortezt pályafutásuk legészbontóbb küldetésére vetik be:… Tovább olvasom