Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Ferenczy Noémi-díj Polyák Jánosnak

Ferenczy Noémi-díjat vehetett át március 14-én a Nyugat-Magyarországi Egyetem szilikát tanszékének munkatársa, Polyák János. Az oktató a kecskeméti stúdióban, valamint Sopronban is tanít.
Polyák János iparművész tervezte és kivitelezte többek között a budapesti bazilika felújított üvegablakait, valamint részt vett a pannonhalmi főapátság felújításában. Emellett alkotásait számos alkalommal állította ki hazánkban, illetve külföldön. Szakterülete az üvegművesség.
– A Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetével 2003-ban kerültünk kapcsolatba, amikor Probstner János keramikus, egyetemi professzorral közösen megalakítottuk a kecskeméti kihelyezett szilikát tanszéket – mondja Polyák János, aki Ferenczy Noémi-díjat vehetett át március 14-én. – Az AMI hallgatói szemeszterenként egy hónapot tanulnak Kecskeméten, valamint a nyári gyakorlati idejük nagy részét szintén itt töltik el. Sopronban kimagasló a tanárok felkészültsége, de mivel fiatal intézetről van szó, a technikai felszereltségen még lehetne javítani. Innen jött az együttműködés ötlete, nálunk minden eszközt, felszerelést megkapnak a leendő iparművészek. A mostani oktatók nagy része még diákkorában ismerte meg egymást, tehát sok egykori barátra találtam Sopronban.
Polyák János amondó, szellemi téren a hazai iparművész felkészült, bizonyítják ezt a versenyeken, kiállításokon elért szép helyezések. Talán most elindult valami, a nagyobb vállalkozások felismerik: szükség van a szakképzett formatervezőkre. Azokra, akik meghatározzák a mindennapi eszközök formáját, felhasználhatóságát.
Az iparművész immáron öt éve elnöke a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületnek. A pályakezdőknek bemutatkozási lehetőséget biztosítanak, megtanítják őket a manapság megkerülhetetlen pályázatírásra, s nem utolsósorban: elindítják őket a formatervezés sokszor göröngyös útján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharlámpa

Tovább olvasom