Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Ferge Zsuzsa: a mélynyomor megakadályozása a legfontosabb

Budapest - A Magyar Tudományos Akadémia Gyermekszegénység Elleni Programirodája szerint a válságban legalább az állami újraelosztásban elsődlegesnek kell tekinteni azokat az eszközöket, amelyek gátolják a mély és tartós nyomort, tompítják a válság hatásait.
Ferge Zsuzsa szociológus, programvezető az MTI-hez kedden eljutott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek az intézkedések valamennyire csökkentik az egyenlőtlenségeket. Az ilyen automatikus stabilizátorok között a legfontosabbak a progresszív adórendszer, a munkavállalói jogok, munkanélküli-ellátások és általában a jóléti ellátások. Mindezek a rendszerek évek óta gyengülnek - hangsúlyozta.

Arra is figyelmeztetett közleményében a szociológus, hogy csaknem 600-700 ezer gyerek él a szegénységi küszöb alatt, az összes gyerekes család tagjainak mintegy 60 százaléka a létminimum alatt él. 2008 januárja óta nem volt nyugdíjminimum-emelés, és a családi pótlék is a 2008-as szinten ragadt - olvasható a közleményben.

Hiányzik a szociális minimum - állítja Ferge Zsuzsa -, pedig az alkotmány szerint az állampolgároknak joguk van a megélhetésükhöz szükséges ellátáshoz. Ennek az eszköznek a hiánya az egyik oka a súlyos szegénységnek.

Közleményében kitért arra is, hogy a gyerekszegénység, mint a szegénység általában, összefügg az egyenlőtlenségek mértékével. Az adórendszer felhasználható az egyenlőtlenségek alulról és felülről korlátozására, de Magyarország most a romániaihoz hasonló, 16 százalékos kulccsal működő, egyelőre a megélhetési minimum védelme, azaz adómentes sáv nélküli adórendszert készül bevezetni. A gyermekek 40 százaléka olyan családban él, amelyben nincs kereső, vagy olyan kevés a kereset, hogy elesnek az adókedvezménytől.

Ferge Zsuzsa szerint a gyermekszegénység csökkentése minden kormányzati információ szerint prioritás marad, de a gyermekek és gyermekes családok érdeke azt kívánná, hogy a kormányzat sürgősen emelje a 2008 óta nem indexelt ellátásokat, kezdje meg a szociális minimum közelítési lehetőségeinek kidolgozását, egészítse ki az adórendszert egy adómentes, a létminimumhoz közeli összegű adómentes sávval, és a negatív adó valamilyen formájával kárpótolja, legalább részben, azokat a családokat, amelyek a gyermekek utáni adókedvezményeket nem tudják igénybe venni. A szociológus szerint ennek a forrását a személyi jövedelemadó csökkentésének halasztásából lehetne megteremteni.

Olvasóink írták

 • 3. szilléri 2010. október 27. 08:33
  „Munkát, kenyeret ! Fontos a prioritás !”
 • 2. szilléri 2010. október 27. 06:57
  „Másként fogalmazva ! Nem halat kell adni az éhezőnek, hanem meg kell tanítani halászni.

  Itt az ideje parlagfű mentesíteni, belvíz elvezető árkok felújítására és a ,graffitik" eltávolítására.

  170 000 munkaképes támogatott várja a lehetőséget a havi 28 000 Ft-os segély ellenében.”
 • 1. jozko 2010. október 26. 22:38
  „Megfigyeltem a gólyákat:

  A költések száma a táplálék mennyiségének alakulása szerinti!
  Ha a táplálék mennyisége mégis alatta marad a kikelt fiókák elégséges etetéséhez szükséges szintnek, a hím gólya a fészek szélére taszítja a leggyengébb fiókát.
  Ha egy két napon belül nem tudják a fészekaljat rendesen táplálni, a kiközösített fiókát kilöki a fészekből!

  Könyörtelen döntés.
  Viszont a maradék egészségesen felnő és kibrja a "nagy utazást" még a rossz idő beállta előtt-amikor már miden táplálék elfogy!

  A gólyát az ösztöne vezérli az egészséges, erős szaporulat megtartása érdekében.
  Mi emberek gondolkodhatunk is, nem csak ösztöneink vannak,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsugorodott az idén a turizmus a Tisza-tónál

Tiszafüred - A Tisza-tavi települések között több olyan is van, ahol a válság, az árvíz és a… Tovább olvasom