Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Ferge Zsuzsa: a szociális kártya nem old meg semmit

Ferge Zsuzsa szerint a szociális kártya, amelyet a monoki polgármester akar bevezetni, nem old meg semmit.
A Szepessy Zsolt által kezdeményezett kártya bevezetése nem alkalmas a polgármester által megoldani kívánt problémák, így például az alkoholizmus, a játékgépezés vagy az uzsora orvoslására - mondta a szociológus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kaderják Dániel, az Újkorcsoport nevű civil szervezet elnöke emlékeztetett: néhány héttel ezelőtt nyílt levélben fordultak Szabó Máté általános ombudsmanhoz a szociális kártya ügyében. A levélhez a szociális szakma tekintélyes képviselőin túl sok civil is csatlakozott, a kezdeményezésük a monoki lakosok körében is jelentős támogatásra talált - mondta. Hozzátette, rövid idő alatt 225 monoki, köztük a település alpolgármestere, írta alá a dokumentumot.

Kaderják Dániel hangsúlyozta, álláspontjuk szerint a szociális kártya ötlete nemhogy országos, de helyi szinten sem kínál megoldásokat a szociális ellátásokkal kapcsolatos problémákra. A kártya bevezetése szerintük alkotmányellenes és ellentétes a szociális törvényben foglaltakkal.

A koncepció problémája, hogy homogén egységként kezeli a segélyezettek különböző csoportjait, nem tesz különbséget a segélyeket szabályszerűen felhasználók és a segélyekkel visszaélők között. "Egységesen minden segélyért folyamodót munkakerülőnek, és az adófizetők pénzén élősködő embernek állít be" - közölte Kaderják Dániel, s kijelentette: ezzel szemben az igazság az, hogy a "segélyezettek körén belül a visszaélők elhanyagolható kisebbséget jelentenek".

Szepessy Zsolt szociális kártya bevezetését tervezi a segélyeket és egyéb pénzbeli juttatásokat igénybe vevő helyi lakosok számára. Mint a hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, a polgármester szándéka szerint a kártyával csak kijelölt elfogadóhelyeken és csak törvényben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehetne megvásárolni.

Szabó Máté október 16-án a civil szervezet nyílt levelére azt válaszolta, hogy csak a konkrét szabályozás ismeretében lehet állást foglalni az ügyben.

Olvasóink írták

 • 5. _palla_ 2009. október 24. 12:19
  „Elvileg liberális vagyok és többnyire nem értek egyet a szélsőjobbal, most viszont Ferge Zsuzsával nem értek egyet... Egy kalap alá veszi a segélyezetteket? De aki eddig is a megélhetésre költötte, annak tulajdonképpen nem fog jelenteni a dolog semmi változást! Azt kell mondjam, egyetértek a kártya bevezetésével. Most ha adok valakinek pénzt, jogom van tudni és ellenőrizni, hogy - a nagy részét - mire költi, mert a segélyezésnek motivációja van, és a segélyezett annak eleget kell, hogy tegyen.”
 • 4. lidocain 2009. október 19. 21:58
  „kössék közmunkához a segélyt akkor a c-tipusúak többsége szinte azonnal kiesik. és nem "homogén egészként" kezelni a segélyezetteket.
  de jobbat tudok: elegendő munkahely,tisztességes fizetés és már meg is lehet szüntetni a segélyeket.”
 • 3. Otaku 2009. október 19. 21:27
  „ezek a megélhetési fajvédők -mint általában a liberalisták- csak rombolni tudnak minden ésszerűt, alternatívát azonban képtelenek állítani.”
 • 2. Horton 2009. október 19. 20:26
  „Ha összeférhetetlen a szociális törvényben foglaltakkal, akkor csak törvényt kellene módosítani....vagy, tévedek?
  Vagy, az túl egyszerű lenne...?”
 • 1. dodó 2009. október 19. 17:12
  „A Magyar Nemzetben ma megjelent, kitűnő, összefoglaló jellegű cikk remekül helyreteszi a ferge(féreg)zsuzsák előszeretettel propagált ellenpropagandáját. Pár finomságra azért nem tér ki - pl. arra az ötletre, hogyan lehetne ellenőrizhetővé tenni a megvásárolt árucikkek utóéletét (azt, hogy nem cserélik be valami másra - piára, cigicigire, hasonlókra).
  Külön erénye az anyagnak, hogy kitér a nyugat-európai, jól bevált, Szepessy ötletétől alig különböző gyakorlatra. Jó kis pofon mindez a cigányfajvédőknek, akik hazudják azt, hogy sehol sincs szociális kártya.

  "HOVÁ LESZ A SEGÉLY?
  A támogatások célnak megfelelő felhasználása a szociális kártya bevezetését támogatói: szerint sok esetben csorbát szenved a segélyezettek életmódja miatt. A különböző jogcímen kifizetett támogatásokat az azokban részesülők élelem és más alapvető szükségletek helyett élvezeti cikkekre (alkoholra, dohányárura) és szerencsejátékra (játékgép) fordítják. További veszély - és az érintettektől igen sok visszajelzés érkezik arra nézve -, hogy a segély a mélyszegénységben élők szorult helyzetét, tájékozatlanságát kihasználó uzsorás bűnözői csoportok által nyújtott hitelek törlesztésére folyik el.

  Egyes becslések szerint éves szinten akár százmilliárdos nagyságrendű kár is éri a magyar államot azáltal, hogy a segélyek és egyéb juttatások jelentős része a szürke-, illetve feketegazdaságon keresztül bizonyos bűnözői körökhöz kerül, amelyek kivonják magukat az adófizetési kötelezettség alól, s egyre jobban megerősödve, egyre több bűncselekményt követnek el.

  A helyzet komoly gyermekvédelmi kérdéseket is felvet, amennyiben a szülők nem gyermekeik étkezésére, öltöztetésére, tanszereire költik az eredetileg e célra kiutalt pénzösszeget. A közelmúltban kapott komoly médiafigyelmet az a piricsei szülőpáros, amelynek egyéves gyermeke a krónikus éhezéstől meghalt. A vádirat szerint a szülők a velük élő hat gyermek után kapott segélyt alkoholra és cigarettára költötték (dodó: természetesen cigányokról van szó, a legendás "gyerekszeretetük" még nagyobb dicsőségére). Az esetből természetesen nem szabad általánosítani, de mutat egyfajta - különösen a ´mélyszegénységben´ élőknél tapasztalható - tendenciát."”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók tüntettek a Parlament közelében

A tűzoltóságokat érintő, jövő évre tervezett költségvetési megszorítások miatt mintegy 2500… Tovább olvasom