Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Fertőzés fenyegeti a növényeket Szolnokban

Az enyhe, csapadékos időjárás a szántóföldi növénykultúrákban és gyümölcsösökben is kedvez a gombabetegségek terjedésének Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte a helyi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője csütörtökön.
Jordán László szerint a legnehezebb helyzetben a kalászos gabonát termelő gazdák vannak. Ha a csapadékos, enyhe időjárás folytatódik, a gabonát a fuzáriumgomba fertőzése is fenyegeti. A fuzárium által okozott minőségromlás akár a súlyos veszteségeket elszenvedett gazdák maradék termését is értéktelenné, vagy eladhatatlanná teheti.

A termelők többsége mindezt felmérve felkészült a fertőzés megelőzésére – magyarázta az igazgató.

A gombabetegségek a megye gyümölcsöseit sem kímélik. A meggyesekben és a szilvaültetvényekben már most is gondot okoz a monília megjelenése, ami a cseresznyéseket eddig megkímélte.

Az almatermelőket nemrégiben a tűzelhalás megjelenésének lehetőségére figyelmeztette a hivatal.

A megyében mintegy 150 ezer hektárt elfoglaló kalászos gabona fejlődését és terméskilátásait sok helyen a tél vége óta szinte változatlan nagyságú területeket – több tízezer hektárt - borító belvíz is rendkívül kedvezőtlenül befolyásolja.

A felázott, munkagépekkel megközelíthetetlen táblákon helyenként a gyomirtást sem lehetett elvégezni. Nagyjából 2.500 hektáron pedig csak repülőgéppel tudták kijuttatni az ehhez szükséges permetszert – fogalmazott az igazgató.

Tájékoztatása alapján a rendkívül csapadékos tél egyetlen hasznának a rágcsálók csökkenésében kellett volna megmutatkoznia. Ez azonban elmaradt: jelentős mezei pocok és hörcsög-állományok találhatók Tiszafüred és Abádszalók, a Felső-, illetve az Alsó-Jászság térségében, valamint a Szolnoktól délre eső területeken.

A termelők egy részének várhatóan újabb problémákkal is szembe kell nézniük. A nyár folyamán felszáradó belvízfoltok rohamos felgyomosodásával, ami a parlagfű szaporodásához is ideális életteret biztosít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság előtt a rendbontó szlovák szurkolók

Megkezdődött a kedden bűnügyi őrizetbe vett tizenegy külföldi állampolgárságú - tíz szlovák, egy… Tovább olvasom