Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Fészekben a polgármesterjelöltek

A Győri Fészek Klub találkozóján sokan voltak kíváncsiak arra, hogyan mutatja be programját és önmagát Kovacsics Imre független győri polgármesterjelölt.
A beszélgetésből kiderült, a program részletesen nincs készen, azt a jelölt szakértői csapat segítségével (melyet megválasztása után hívna össze) alakítaná ki. Főbb irányokat azonban kijelölt a beszélgetésben Kovacsics: a vállalatok nyereségének bevonását a költségvetésbe, az összes győri cég iparűzési adóra kötelezését vagy mentesítését ez alól, valamint az idegenforgalom fellendítését.

Kovacsics Imre volt az első jelölt, aki jelentkezett a Fészek felhívására. A beszélgetést levezető Jancsó Péter elmondta, amint a Kisalföldben napvilágot látott az invitálás, amely minden jelöltnek szól, máris csörgött a telefon. Kovacsics Imre határozottan indult neki a kampányának, sok olyan szereplést, programot felvállalva, amilyenre eddig nem volt példa Győrött egy kampányban sem.

A klubtagoknak a jelölt elmondta, unja már, hogy a pártok határozzák meg, mi történik a városban. Unja, hogy mint vállalkozó csak négyévente, a támogatások megfizetésénél fontos számukra, ezért is indult el független jelöltként. Arról, hogy korábban a Pro Urbe, majd a Fidesz tagja volt, kifejtette, nem érzelmi alapon lépett be, illetve ki. Tudta, mit akar csinálni, úgy tűnt, ezek a szervezetek alkalmasak rá, hogy megvalósítsa programját, de kiderült, sok dologban nem tud egyetérteni velük.

Az így függetlenként induló jelölt szerint a jelenlegi győri költségvetésből (éves szinten 35 milliárd forint) két-három milliárd jut fejlesztésekre. Ez kevés, több kell. Ezért a város vállalatainak a hasznát, amely éves szinten csaknem másfél milliárd, be kellene vinni a közös kasszába. Azoknak a nagyvállalatoknak, melyek eddig nem fizettek, ezentúl fizetniük kellene iparűzési adót! Ekkor – ahogy elhangzott – méz folyna az utakon. Ha erre nincs lehetőség, akkor viszont a többi győri vállalkozást is mentesíteni kellene a befizetések alól, vagy legalábbis mérsékelni azokat.

Kovacsics Imre szerint Balogh Józsefnek köszönet jár, mert elvezette a várost a XXI. századba, ám itt Győr fejlődése megrekedt. Új, fiatal, modern gondolkodású, szakemberekből álló városvezetés kell. Friss polgármesterrel és friss jegyzővel. A jelölt úgy véli, az apparátust is meg kell újítani, és éppen az új győri főépítész példáját hozta fel arra, hogy egy ember is képes megváltoztatni rossz szokásokat, beidegződéseket. (A régi főépítész a termálszállót a fürdőtől messze tervezte, míg az új rámutatott, csakis közvetlen közelségben a fürdővel képzelhető el egy ilyen felépítése, szólt a jelölt konkrét példája.)

Kovacsics Imre úgy gondolja, független polgármesterként számon tudná kérni az országgyűlési képviselőkön, mit lobbiztak Győrért, mennyi pénzt hoztak a városba. Abba a városba, amelynek szerinte Graz lehetne a példaképe, ahol van egyetem, van gyártás, de nemcsak az autóiparra, hanem a kultúrára, az idegenforgalomra is építenek. Győrben nagyobb lehetőség van a turizmusban. A Győri Balettnek sokkal több pénzt adna a jelölt, hogy ne külföldön, hanem itthon játsszanak nyaranta, sok külföldit csábítva a megyeszékhelyre. A Mediawave is kiemelt lenne számára, színesítené a programot és annak szervezőit bevonná a többi kulturális hosszú hétvége szervezésébe.

A beszélgetésről elmondható, hogy Kovacsics Imre sokkal több pénzt adna szinte mindenre. A bérlakásépítéstől kezdve az informatikai fejlesztésekig, a kutatóbázis létrehozására az egyetemen és a turizmus fejlesztésére, egy jól működő városmarketing-csapat felállítására. Azt pontosan nem fejtette ki, mire mennyit, honnan, kik segítségével. Mint hangsúlyozta többször is, október elseje után szakértőket hív majd a városházára, ők mondják meg, mit és hogyan kell tenni. A Fészek tagjaira is számít. A szakértők munkájukat eleinte ingyen végeznék, és annak eredményét vinnék be a közgyűlés elé.

Kovacsics Imre szeptember 20-ig reprezentatív felmérést végeztet. Ha a jelöltek népszerűségi listájában elöl van, küzdeni fog a polgármesteri címért, ha nem, akkor egy esetleges megkeresés esetén megfontolná, hogy elfogadja valamelyik párt felkérését, hogy kerüljön fel az ő listájukra, illetve vállaljon alpolgármesteri posztot. Feltéve, ha az a gazdaságot felügyelő alpolgármesteri szék lenne.

Eddig négyen jelentkeztek

A Győri Fészek felhívására eddig négy polgármesterjelölt jelentkezett. Kovacsics Imre után a jövő héten Szabó József, az MDF, ezt követően egy hét múltán Borkai Zsolt, a Fidesz, majd szeptember 19-én Kun András, az MSZP polgármesterjelöltje látogat el a közéleti klubba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

spanyolok a kupáért

Biztosan spanyol győztese lesz az európai Szuperkupáért a Monte-Carlóban ma este (20.45) rendezett… Tovább olvasom