Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Fico varsói párbeszédét Orbánnal konstruktívnak nevezte

Konstruktív párbeszédet folytatott Robert Fico és Orbán Viktor kétoldalú találkozójukon csütörtökön Varsóban - jelentette a szlovák kormányfő közlése alapján a TASR szlovák hírügynökség.
Fico a Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórum alkalmából rendezett találkozó témái kapcsán elmondta: a kettős állampolgárság ügyéről nem folytattak megbeszélést.

"Mindnyájunknak sikerekre van szükségünk, most nincs szükségünk konfliktusokra és veszekedésre. Ezért minden energiánkat a közös gazdasági, infrastrukturális és energetikai projektekbe fektetjük majd" - jelentette ki Fico a rövid találkozó után, és hozzátette, hogy üdvözli Orbán Viktor ezzel egyező álláspontját.

A szlovák kormányfő szerint a kettős állampolgárság problémája a két ország vegyes bizottságának, illetve jogászainak ügye, erre nekik kell közös megoldást találniuk. "A legideálisabb az lenne, ha az állampolgárság kérdését a két ország közötti nemzetközi szerződés oldaná meg" - mutatott rá.

Robert Fico megjegyezte: most először volt alkalma személyes, kétoldalú tárgyalást folytatni Orbán Viktorral.

"Normális, konstruktív párbeszéd folyt két olyan kormányfő között, akik számára fontos, hogy országaik együttműködjenek, hogy sikeresen működjenek együtt" - véleményezte a találkozót Fico.

A TASR jelentése szerint a szlovák kormányfő nem utasította el azt a felvetést, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokban korábban tapasztalt feszültség kialakulásában szerepet játszott előző - 2006 és 2010 közötti - kormányának összetétele is.

Fico előző kormányában a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (LS-HZDS) is koalíciós partnerei voltak az Irány - Szociáldemokráciának (Smer-SD).

"Ma más a helyzet. A Smer egy normális, európai irányultságú párt. Olyan párt amelyik tudatosítja, hogy a nemzeti kisebbségeknek milyen hozadékai vannak egy ország számára. Világosan megmondtuk: meg akarjuk őrizni a nemzeti kisebbségek status quo-ját" - mutatott rá a szlovák kormányfő.

Robert Fico és Orbán Viktor a közkiadások konszolidációs lehetőségeiről, valamint a két ország közötti együttműködésről is tárgyalt.

A szlovák miniszterelnök ezzel összefüggésben elmondta: országát érdekelni fogják a magyar kormány tervei a pénzügyi tranzakciók adójának bevezetésével kapcsolatban. "Mivel néhány nagy ország elutasítja ezt a törvényt, ezért üdvözölném, ha tapasztalatokat tudnánk szerezni ebben a tekintetben" - mutatott rá.

A találkozón szó esett még a visegrádi négyek csoportján belüli kérdésekről is. Ezzel összefüggésben Fico megállapította: magyar partnerével azonos az álláspontjuk az unió közös agrárpolitikájával kapcsolatban. Hozzátette, védelmi kérdésekben is teret lát az együttműködésre, mivel a visegrádi négyek csoportjában egy országnak sincs a hadseregre fordított pénzből fölös többlete. Rámutatott, ezzel összefüggésben született meg az ötlet a V4 csoporton belül, hogy 2016-ig egy közös katonai egységet hozzanak létre.

Olvasóink írták

  • 2. babar 2012. április 27. 09:40
    „Kutyából nem lesz szalonna. Ez a Fico egy követ fúj slotával..”
  • 1. Jozsoci 2012. április 27. 03:15
    „Semmi gond nem látszik, ha homokba dugjuk a fejünket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól az OMSZ irányítja az összes betegszállítást

Májustól a betegszállításra vonatkozó megrendelések, hívások fogadását, a betegszállítók operatív irányítását is az OMSZ végzi. Tovább olvasom