Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

Fidelitas: a trafiktörvény a fiatalok körében is visszaszoríthatja a dohányzást

A magyar lakosság egészségi állapota rosszabb, mint ami az ország gazdasági fejlettségéből következne.
A Fidesz ifjúsági szervezete szerint a kedden elfogadott trafiktörvény alkalmas lehet arra, hogy a már dohányzó fiatalok is leszokjanak káros szenvedélyükről, a felnövő generációk pedig mind kisebb arányban gyújtsanak rá.

Erről Ágh Péter, a Fidelitas elnöke és Radnóti Ákos, a szervezet országos választmányának alelnöke beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón. Ágh Péter emlékeztetett, a magyar lakosság egészségi állapota rosszabb, mint ami az ország gazdasági fejlettségéből következne. Ez részben a dohányosok magas arányából is adódik, hiszen átlagosan tizennyolc percenként hal meg egy ember a dohányzással összefüggésben.

Mint mondta, a sajtóban trafiktörvénynek nevezett, hivatalos nevén a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló új jogszabály az egyik első lépés lehet a fenyegető egészségügyi válsághelyzet megelőzésére. A kormánypárti képviselő szerint ugyanis a hét elején elfogadott törvény ésszerű, racionális és átláthatóbb keretek közé szorítja a dohánytermékek árusítását, amely összesen hétezer családnak ad majd munkát a trafikokban. Radnóti Ákos felidézte, a Fidelitas már 2009-ben kampányt indított a játszótereken történő dohányzás betiltására, a Fidesz kormányra kerülése után pedig idén lépett életbe az a jogszabály, amely ezen túlmenően az aluljárókban, buszmegállókban és pályaudvarokon, továbbá a zárt szórakozó- és munkahelyeken is megtiltotta a dohányzást.

A politikus hangsúlyozta, a jövőben településenként csak kétezer lakosonként egy-egy trafikban árulhatnak majd dohánytermékeket, ami csökkenti a lakosság, így a fiatalok cigarettához jutási lehetőségeit. Radnóti Ákos emellett megjegyezte, a trafikban dolgozók akár igazoltathatják is a fiatalkorúnak tűnő vásárlókat, a szabályokat megszegő árusokra pedig 200 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírság lesz kiszabható, míg az engedély nélkül értékesítők akár 500 millió forint megfizetésére is kötelezhetők lesznek.

Az Országgyűlés kedden, fideszes javaslatra fogadta el a trafiktörvényt, amely a jövő év július 1-jétől állami monopóliummá teszi a dohánytermékek kiskereskedelmét, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A parlamentben kedden elfogadott trafiktörvény nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol. A dohányboltokban dohánytermékeken kívül mást nem lehet majd kapni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: az infláció fele a kormány döntéseiből fakad

Miközben Magyarországon az elmúlt egy évben átlagosan mintegy 6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói… Tovább olvasom