Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Fidesz-frakció: a különadót a képviselőknek is be kell fizetniük!

A végkielégítések után fizetendő különadót mindenkinek be kell fizetnie - közölte álláspontját a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja az MTI-vel kedden.
Mint írják, a Fidesz országgyűlési frakciójának és Lázár János frakcióvezetőnek, ahogy korábban, úgy most is egyértelmű az álláspontja a 98 százalékos különadóval kapcsolatban. "Adóügyi vitákba a frakció nem kíván belebonyolódni, az erkölcsi és politikai szándék azonban változatlan: akiknek kell – így a képviselők is – fizessenek! Ez alól senki sem mentesülhet!" - rögzítette a Fidesz.

A Fidesz ügyvezető alelnöke még a közlemény beérkezése előtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pártja szerint a parlamenti képviselőkre is vonatkozik a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló jogszabály, de ha az Országgyűlés Hivatala ezzel ellenkezően értelmezi a törvény passzusait, akkor a kormánypárt módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a képviselőkre is vonatkozzon a különadó.

Kósa Lajos ezt arra reagálva mondta, hogy a Népszabadság keddi számában arról írt: az Országgyűlés Hivatala úgy értelmezi a törvény rendelkezéseit, hogy azok nem vonatkoznak a parlamenti képviselőkre, mert a munkaviszonyuk speciális, valójában nem foglalkoztatottak, nem állnak munkavégzésre irányuló jogviszonyban sem.

Az Országgyűlés Sajtószolgálata - ezt megerősítve - a nap folyamán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a parlamenti képviselőket - az alkotmány, az országgyűlési képviselők jogállásáról, illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény alapján - nem érinti a különadó-fizetési kötelezettség, illetve maga az Országgyűlés sem tekinthető különadóval kapcsolatban érintett szervezetnek.

Olvasóink írták

 • 13. Hmmm... 2011. április 08. 09:03
  „Lehet, hogy a kepviselok is "megelhetesiek" es ezert nem kellet eddig fizetniuk a nagy raszorultsaguk miatt?
  Amennyivben ez igaz, szegyen a az allam es szomoru a nemzet szamara! Itt van a kutya elasva, a torvenyhozok mindig ugy formaljak a torvenyeket, hogy azok alol ok maguk kivetelek legyenek. A jovedelem minden formaja utan adozunk, hiszen az orokosodesi adot is fizetni kell, holott az orokolt ertek utan mar valaki egyszer adozott.
  nem az a baj, hogy adozni kell, hiszen az nelkul nem lenne allami jovedelem, de miert kell az allmi penzeket piszkos kezzel kezelni?”
 • 12. Hmmm... 2011. április 08. 08:47
  „A torvenyeknek az a celjuk es feladatuk, hogy rendet tartsanak a tarsadalomban. Minen torvenynek mindenkire egyforman kell ervenyesulnie. Enyhito korulmeny csupan sulyos egeszsegugyi alapon legyen lehetseges, persze az is szigoru vizsgalatok mellett. Ebben az esetben persze ilyenrol nem is lehet szo, hiszen jovedelemrol van szo, az pedig pontosan kimutathato.”
 • 11. Maki 2011. április 06. 12:17
  „Rossz a kérdésfelvetés! Most arról zajlik a vita, hogy kell-e különadót fizetniük a képviselőknek a végkielégítésük után, pedig az igazi kérdés az, hogy mi a bánatos fittyfenének jár egyáltalán nekik végkielégítés??? Fix 4 évre szerződnek el, örüljenek a munka és számla nélküli juttatásaiknak, milyen alapon tartják még a markukat végkielégítésért, ha 4 év után megbuknak? Ha meg nem indulnak újra, akkor pláne: nekem sem jár végkielégítés, ha felmondok a munkahelyemen...

  Szóval inkább ezt a felháborító végkielégítést kellene eltörölni, nem a különadójáról vitatkozni.”
 • 10. allwin 2011. április 05. 22:23
  „"Vagy jőni fog, ha jőni kell,
  A nagyszerű halál,
  Hol a temetkezés fölött
  Egy ország vérben áll.

  S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
  Népek veszik körűl,
  S az ember millióinak
  Szemében gyászköny űl.

  Légy híve rendületlenűl
  Hazádnak, oh magyar:
  Ez éltetőd, s ha elbukál,
  Hantjával ez takar.

  A nagy világon e kívűl
  Nincsen számodra hely;
  Áldjon vagy verjen sors keze:
  Itt élned, halnod kell."”
 • 9. gardiola 2011. április 05. 20:03
  „Jobbik: A képviselőkre is vonatkozzon a különadó-törvény!

  A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a 2006-ban és 2010-ben a parlamentből kikerült egykori országgyűlési képviselők mentesüljenek a végkielégítéseik 98 százalékos különadójától.

  Ha a politikától önszántukból távozó vagy éppenséggel kibukó fideszes, MSZP-s, MDF-es és SZDSZ-es politikusok a elbocsátott tanárokkal, buszsofőrökkel, köztisztviselőkkel ellentétben megúszhatnák ezt az adóterhet, az égbekiáltó igazságtalanság lenne. Éppen az a politikai elit ne fizessen, aki hagyta, hogy az elmúlt években bizonyos párt közeli személyek mesebeli összegeket tehessenek zsebre végkielégítés gyanánt többek között a MÁV-nál, a BKV-nál vagy a közmédiumoknál?

  A Jobbik szerint az országgyűlési képviselőkkel sem lehet kivételt tenni, nem hiába szorgalmaztuk a mentelmi jog eltörlését is. A volt és jelenlegi parlamenti képviselőknek is ugyanolyan elbánás alá kell esniük az élet minden területén, mint a többi embernek. Ezért a Jobbik a különadó-törvény ennek megfelelő módosítását kidolgozza és beterjeszti, áll közleményükben!”
 • 8. queenmargareth 2011. április 05. 19:22
  „tényleg?eddig senki nem fizetett?20 év alatt?”
 • 7. palimadar 2011. április 05. 18:55
  „"azok nem vonatkoznak a parlamenti képviselőkre, mert a munkaviszonyuk speciális, valójában nem foglalkoztatottak, nem állnak munkavégzésre irányuló jogviszonyban sem"

  A Hivatal tudja jól.
  Én sem fedeztem fel munkavégzésre irányuló tevékenységet. :)”
 • 6. Larsson 2011. április 05. 18:39
  „Még ha véletlen befizetnék, más címszóval visszalopnák triplán!”
 • 5. achilleus 2011. április 05. 18:01
  „nem járulék, hanem járadék (nehogy már még ők fizessenek, szegények)”
 • 4. achilleus 2011. április 05. 18:00
  „3. deszkás 2011.04.05. 17:51
  Akár hiszed, akár nem, ez - a másik hírt olvasva - nekem is eszembe jutott, sőt még nevet is találtam neki a végkielégítés helyett, "regenerációs járulék", de lehetne éppenséggel "visszailleszkedési támogatás" is. Na, milyen?”
 • 3. deszkás 2011. április 05. 17:51
  „ACHILLEUS! Ez is úgy fog járni mint a Seres Mária inditvány mely ugye arról szólt volna hogy kevesebb legyen a fizetésük és addig csűrték csavarták véletlen "elszövegezték" hogy a végén jelentősen megnőtt a fizetésük. Vannak olyan okosak a kévviselőink (a két v-é nem véletlen) majd kitalálnak valami jogi fityfirittyet mikor a SAJÁT fizetésükről van szó.”
 • 2. egyszegedi 2011. április 05. 17:50
  „Én eddig úgy tudtam, az adótörvények mindenkire vonatkoznak. A jövedelem az jövedelem, a végkielégítés az végkielégítés, akárki is kapja azt. Vagy vannak egyenlőek és még egyenlőbbek, magunkfajták és maguk fajták?”
 • 1. achilleus 2011. április 05. 16:47
  „Országgyűlés Hivatala
  "Az Országgyűlés Hivatalában dolgozó köztisztviselőkkel szemben fokozottan igaz az a köztisztviselői törvényben is megfogalmazott elvárás, hogy hivatalukhoz méltó, pártatlan és befolyásmentes tevékenységet folytassanak." - http://www.parlament.hu/hivatal/hivbev.htm
  ----- na most akkor mi lesz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvannégy áramtolvaj bukott le

Hatvannégy áramtolvaj bukott le Nyírbátor környékén a rendőrség és a szolgáltató cég, az E-ON Zrt.… Tovább olvasom