Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Fidesz-KDNP frakcióülés - Orbán: ősszel lezárulhatnak az egyeztetések

Háromnapos frakcióülést tart Sárváron a Fidesz és a KDNP.
Harrach: családi csődvédelem, a családi adózás kiterjesztése a KDNP javaslatai között

A családi csődvédelemről szóló javaslatról, a családi adózás kiterjesztéséről, a polgári törvénykönyv módosításáról, a kegyeleti jog egyes rendelkezéseinek megváltoztatásáról kíván egyeztetni, és eredményeket elérni a kormánypártok közös frakcióülésén a KDNP - mondta el az MTI érdeklődésére szerdán Sárváron Harrach Péter frakcióvezető.

A családi csődvédelem azokat a családokat védené meg, amelyek már nem képesek segíteni magukon, de még rendezhető a helyzetük - mondta.

A családi adózás kiterjesztése javaslatuk szerint azokra vonatkozna, akik személyi jövedelemadójukból nem tudják levonni a kedvezményül szolgáló teljes összeget, náluk a munkavállalói járulékból tenné levonhatóvá a hiányzó részt a KDNP-s javaslat.

A frakcióvezető szerint ez a lehetőség sok családot érintene, és legalább 20 ezer forint juttatást jelentene egy-egy családnak.

A polgári törvénykönyv módosításával kapcsolatban Harrach Péter elmondta: módosító javaslataik között a család definíciójának egyértelmű meghatározása szerepel, a kereszténydemokraták ebben a kérdésben is hagyományos értékrendjüket képviselik és ragaszkodnak elveikhez.

A Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja szerdától tart háromnapos kihelyezett frakcióülést a Vas megyei Sárváron.

Orbán: ősszel lezárulhatnak az egyeztetések

Orbán Viktor közlése szerint már az ősszel lezárulhatnak az IMF/EU-tárgyalások. Elemzők szerint ugyanakkor a munkahelyvédelmi akcióterv forrása továbbra is vitapont lehet a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) folytatott hiteltárgyalásokon, így gyors megállapodás csak akkor várható, ha a kormány más területen kompromisszumot köt a nemzetközi szervezetekkel. A tárgyalásokról a Fidesz-KDNP szerdán kezdődött háromnapos, sárvári kihelyezett frakcióülésén is tájékoztatást várnak a miniszterelnöktől.

A kormányfő külföldi hírügynökségek tudósítóinak szerda délelőtt elmondta: a menetrend szerint haladnak az egyeztetések az EU és az IMF tárgyalóival, és a tárgyalások gyors lezárására számítanak, már az ősszel. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban az év végét jelölte meg a megállapodás határidejének.

Fidesz-KDNP frakcióülés Sárváron. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

A hitelkeret összegéről még nem esett szó, de 15 milliárd euró körüli összegre lehet számítani. "Az összegnek nincs nagy jelentősége, miután elővigyázatossági megállapodásról van szó" - monda Orbán Viktor, utalva a készenléti hitelnél kevesebb megkötéssel járó, a kormány által elérni kívánt hitelkerettípusra.

A hitelmegállapodás elővigyázatossági jellegét az ajánlásokat megfogalmazó uniós tárgyalási dokumentum is rögzíti.

A labda most a magyar térfélen van - jegyezte meg a kormányfő, utalva az ajánlásokra készülő magyar válaszra, amely néhány héten belül elkészül.

"Természetesen vannak nézetkülönbségek, de mind a magyar, mind a másik oldalon látom a megegyezési szándékot" - idézi a Dow Jones hírügynökség Orbán Viktort, aki hangsúlyozta, hogy "semmi nem veszélyezteti a kormány munkahelyvédelmi programját, még az IMF-megállapodás sem".

A hitelmegállapodásról a nap folyamán megszólalt Varga Mihály tárca nélküli miniszter, magyar főtárgyaló is, mondván, nem úszható meg az IMF-hitel, a valutaalap-program, ettől a lehetőségtől pedig nem félni kell, hanem okosan használni, hogy a magyar gazdaság szerkezetét javítsuk.
Varga Mihály úgy fogalmazott: a tárgyalások megkezdéshez kapcsolódó pozitív piaci hangulat, az országkockázat csökkenése, az erősebb árfolyam mind azt jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom fontos támpontja az újabb IMF-program lehetősége.

Fidesz-KDNP frakcióülés Sárváron. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője az MTI-nek elmondta: a strukturális intézkedések és a makrogazdasági pálya kapcsán vannak ellentétek a kormány és a nemzetközi szervezetek között, valamint annak kapcsán is, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv forrásai rendelkezésre állnak-e.

Kifejtette: abból, hogy a kormány kommunikációjából az látszik, meg lehet találni a gyors utat a megállapodáshoz, az sejthető, hogy valamely más területen kiadáscsökkentés vagy egyéb bevételnövelés lesz.

Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője pozitív üzenetnek nevezte, hogy a kormány több tagja megerősítette a megállapodási szándékot a tárgyalásokkal kapcsolatban, ugyanakkor kérdéses, a gyakorlatba hogyan ültetik ezt át. Kifejtette: a jövő évi költségvetés fő számainak tarthatóságával kapcsolatban megfogalmazott kételyeket nemcsak a Költségvetési Tanács, hanem az IMF is, és a munkahelyvédelmi akcióterv 300 milliárd forintos forrása is kétséges; legalábbis a piacok szerint.

A miniszterelnök gyors megállapodásra utaló szavai mögött az húzódhat meg, hogy a kormányfő már tudja, milyen más területen köt kompromisszumot a kormány - vélte a szakértő, aki szerint azonban az ősz korai a megállapodásra, de jó lenne ha még az idén létrejönne a megegyezés. Hozzáfűzte: bár a piacon nem mutatkoznak a megállapodással kapcsolatos aggodalmak, a beruházások megindulása, a külföldi működőtőke beáramlása, vagyis összességében a gazdaság szempontjából célszerű lenne még idén megállapodni.

Teherautóra elhelyezett transzparenssel várta a frakcióülésére érkező képviselőket a helyi MSZP Sárváron

Egy a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének helyszínén hagyott, óriási molinóval ellátott teherautó várta a képviselőket szerdán Sárváron; az akciót a szocialista párt Vas megyei szervezete vállalta magára.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a "Simicska Lajos üdvözli részvényeseit és alattvalóit!" feliratú tehergépkocsit az MSZP Vas megyei szervezete "felejtette" a sárvári Park Inn Hotel bejárata előtt.

Fidesz-KDNP frakcióülés Sárváron. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

A kormánypárti képviselőknek szóló, gondolatébresztőnek szánt figyelemfelhívó akciót azért hajtották végre, hogy ráirányítsák a figyelmet arra, hogy a Vas megye és a nyugat-dunántúli régió legnagyobb beruházásának számító a vát-porpáci repülőtér megépítését pusztán a Simicska-Nyerges páros gazdasági ellenérdekeltsége miatt ejtette a kormány - áll a közleményben.

Rogán: éjszakába nyúló ülések lesznek

Éjszakába nyúló frakcióülésekre, csupán rövid szünetekkel megszakított intenzív munkára kell számítaniuk a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőinek a következő két napban - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdán Sárváron, a két kormánypárt közös frakcióülése előtt újságíróknak nyilatkozva.

Ismertetése szerint a Fidesz-frakció tájékoztatást kért a kormánytól és Orbán Viktor miniszterelnöktől arról, melyek azok a feltételek, amelyeket az IMF és az Európai Bizottság megfogalmazott a kormány felé.

Szavai szerint ezek alapján a frakció a következő két napban végig fogja gondolni a költségvetés tervezetét és dönteni kívánnak arról is, hogy milyen menetrendben és ütemben fogadják el azt az ősz folyamán a parlamentben.

Fidesz-KDNP frakcióülés Sárváron. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

A frakcióülés napirendjén szerepel egy a választási törvényről szóló tájékoztató, szeretnék elfogadni ennek a törvénynek az alapelveit, ezt követően készülhet el ugyanis a törvény benyújtásra alkalmas normaszövege - fűzte hozzá.

Csütörtökön a két frakció megvitatja a közigazgatás és a közoktatás átalakításának már meghozott döntései alapján a várható kormányzati lépések menetrendjéről szóló tájékoztatót is - jelezte.

Rogán Antal kiemelte: a közigazgatás átalakítása kapcsán fontos téma lesz az önkormányzati költségvetés, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott, szeretné ha ennek fő számairól a frakció hozna egy meghatározó döntést.

A frakcióülésen csütörtökön Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tájékoztatást ad arról, hogy a devizahitelesek megsegítése érdekében az elmúlt két évben meghozott kormányzati döntések hány embert érintettek Magyarországon, hány család tudott élni a felkínált lehetőségekkel - ismertette.

Ugyancsak tájékoztató hangzik el Borkai Zsolttól, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől olimpiai szereplésünkről és ennek kapcsán arról a sportfejlesztési tervről, amelyet a kormánynak már bemutatott - közölte a frakcióülés főbb témáit ismertetve Rogán Antal.

Fidesz-KDNP frakcióülés Sárváron. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

Hozzátette: a frakcióülésen természetesen a képviselők felvethetnek más témákat is és a KDNP is jelezte, hogy több kérdést meg kíván vitatni, erről már egyeztetett Harrach Péterrel.

A Fidesz-KDNP frakcióülése a tervek szerint este hét órakor kezdődik Sárváron a Pak Inn hotelben, ahová Orbán Viktor miniszterelnök délután fél öt tájban érkezett meg. A kormányfő Rogán Antallal, Kovács Ferenccel, a Vas Megyei Közgyűlés elnökével, valamint Vancsura Miklóssal, a Sárvári Gyógyfürdő vezérigazgatójával a szálloda teraszán kávézott.

A délutáni órákban a frakcióülés helyszínén egy kisteherautó jelent meg, amely platóján egy nagy méretű táblát vitt "Simicska Lajos köszönti részvényeseit és alattvalóit" felirattal. Mivel a jármű tiltott helyen várakozott, vezetőjét a rendőrök figyelmeztették, majd a sofőr máshová próbált leparkolni, de rövid idő múlva távozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukorelly Endre lemond parlamenti mandátumáról

A képviselő döntését a párt országos választmányának szerdai ülésén jelentette be. Tovább olvasom