Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Fidesz-KDNP frakcióülés: Lázár beszámolt a döntésekről

Sajtótájékoztatón ismertette a kétnapos Fidesz-KDNP hajdúszoboszlói frakcióülésének döntéseit Lázár János fideszes frakcióvezető.

"Feszített tempójú, kiváló hangulatú" ülést tartott a Fidesz-KDNP frakciója Hajdúszoboszlón - mondta Lázár János, a Fidesz-frakció vezetője pénteken, a miniszterelnök szóvivőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján megjegyezve, hogy a tanácskozás a tájékoztató idején is folytatódik. A két frakció közös csoportjai a minisztereket és államtitkárokat hallgatják meg a három napos frakcióülés utolsó napján.

Tájékoztatása szerint a devizahitelesek megsegítését tartja az egyik legfontosabb tennivalónak a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciója, mivel " egymillió háromszázezer ember súlyos veszélyben van".

Ezért a frakció javasolja a kormánynak, tegye lehetővé a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését - jelentette be Lázár János.

A kihelyezett frakcióülés szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: javaslatuk szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, s tranzakció teljes költségét és pénzügyi következményeit a bankoknak kell viselniük.

A frakció véleménye szerint biztosítani kell a lehetőségét, hogy a devizahitelesek megtakarításaikból, vagy forint alapú hitel felvételével egy összegben szabaduljanak meg a devizahitelüktől.

A kormány vasárnap dönt a kérdésben, s amennyiben elfogadja, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják - tette hozzá Lázár János.

A frakcióvezető beszámolója szerint nyomatékosan felkérték a kormányt, vizsgálja meg, ki a felelős azért, hogy 2002 után "a szocialista kormányzat rászabadította az országra" a jelzálog alapú devizahiteleket.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hozzátette: a devizahitelek csökkenésével az ország kitettsége is csökken, ami Magyarország és a magyar családok szabadságát növeli.

Ismertetése szerint a két kormánypárti képviselőcsoport támogatja a kormány eddig megkezdett gazdaságpolitikáját, amelynek legfőbb célja az államadósság csökkentése. Jelezte: a kormány arra készül, hogy "esztendőkben lesz mérhető" az euró válság elhúzódása, így erre a gazdasági környezetre kell berendezkedni.

Óriási lehetőségnek nevezte, hogy Svédországon kívül csak Magyarország tudott az államadósság csökkentésének útjára lépni és, hogy Európa legstabilabb politikai rendszere áll a kormány mögött. Szerinte ez jó alapot teremt arra, hogy Magyarország erősebb legyen a válság elmúltával, mint annak kezdetén.

Leszögezte: mindenképp teljesítik az idei 3 százalékos költségvetési hiánycélt, amivel párhuzamosan csökken az államadósság és javul Magyarország nemzetközi megítélése. "Újabb és újabb lépésekkel igyekszünk növelni az ország szuverenitását és a családok szabadságát" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Lázár János a frakció döntéseit ismertetve kitért arra, hogy egyfordulós, vegyes választási rendszerre tesz javaslatot a Fidesz-frakció az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának.

Elmondta: egyetértés volt a képviselők közt arról is, hogy minden határon túli magyar is szavazati jogot kapjon, ahogyan a hazai kisebbségek képviselete is biztosítva lesz, de ezek részletes szabályozására nem tesznek javaslatot a bizottságnak. Mint mondta, arról nyitva hagyják a vitát, hogy a határon túli magyarok képviselete - például szavazataik száma és a voksolás mikéntje - miként jelenjen meg a várhatóan november-december fordulóján elfogadandó új választási törvényben.

A hazai kisebbségi képviselettel kapcsolatban megjegyezte: húsz éves vita végére kerülhet pont.

Hozzátette: 90-110 egyéni választókerület lesz, aminek határai nem lépik túl a megyehatárokat és az Alkotmánybíróság, valamint a Velencei Bizottság ajánlásának megfelelően nem lesznek közöttük 15 százaléknál nagyobb különbségek azok lakosságszámában. "Így biztosítva lesz, hogy az alkotmányosság mellett a nemzetközi ajánlásoknak is eleget tegyünk" - fogalmazott.

Az alkotmányügyi bizottság szeptember 30-ai üléséig megteszik végleges javaslataikat és nyitottan állnak az egyeztetés, a többi parlamenti párt meglátásai elé.

Közlése szerint a választási rendszer átalakításáról szóló tanácskozáson részt vett Áder János, Szájer József, Navracsics Tibor és Semjén Zsolt is.

Átmeneti törvény készül a nyugdíjba vonuló bírók pótlására, amely gyorsabb pályáztatást fog lehetővé tenni a bírói előmenetelben - folytatta a frakcióülés döntéseinek ismertetését Lázár János.

Az átmenti törvényt Papcsák Ferenc nyújtja be az Országgyűlésnek és az az év elején komoly bírói átrendeződést tesz majd lehetővé, így nem fog fennakadást okozni a nyugdíjba vonuló bírók pótlása.

Ismertette: a kormány által az Országgyűlés elé terjesztendő igazságszolgáltatást érintő törvényjavaslat szerint a Legfelsőbb Bíróság helyét a Kúria veszi át. A Kúria elnöke lesz felelős a bíróságok szakmai munkájáért.

Egy újonnan felállítandó Országos Bírói Hivatal elnöke a rendszer igazgatását vezeti majd. Az Országos Bírói Hivatal volna az, amely megszervezné a bíróságok munkáját, munkáltatói kérdésekben döntene, bonyolítaná a bírói pályázatokat, élne a bírók kiválasztásának jogával. A frakció arra tesz majd javaslatot, hogy a testület elnökét a parlament 9 évre, kétharmados többséggel válassza meg.

A hivatal - folytatta - nem működne kontroll nélkül: az országos bírói tanács megváltozott összetétellel "véleményező, figyelemfelhívó" jogkört gyakorolna.

A szervezeti rend átalakítása kapcsán kitért rá, hogy a munkaügyi bíróságok bázisán létrehozzák a közigazgatási és munkaügyi bíróságokat, valamint a megyei és városi bíróságok helyett törvényszéki és járási bíróságok lesznek, a fővárosban pedig további kerületi bíróságok jönnek létre a hatékony igazságszolgáltatási munka biztosítására.

Lázár János leszögezte: az igazságszolgáltatásnak megmarad a mostani többszintű rendszere.

"Meggyőződésünk, hogy ezzel tudjuk korrigálni azt a hibát, amelyet az 1997-es bírósági reform hozott, amely áttekinthetetlenné, irányíthatatlanná tette a rendszert és aránytalanságokat szült, valamint azt a nézetet erősítette az emberekben, hogy az igazságszolgáltatás lassú és nem működik jól" - fogalmazott a frakcióvezető. Ezzel szemben - hangsúlyozta - gyors igazságszolgáltatást szeretnének és azt, hogy a ne kelljen sokszor éveket várni jogerős ítéletekre.

Javasolják a kormánynak azt is, mérlegelje a bíróságokon dolgozók előmeneteli rendszerét és a bírák jövedelmi viszonyait. A frakció kiszámítható és anyagi függetlenséget biztosító egzisztenciális pályát szeretne a bíráknak.

A kormány a bíróságok mellett az ügyészségre vonatkozó jogszabályokat is elő fogja terjeszteni. Ez a két szervezeti átalakítás lesz az igazságszolgáltatási reform gerince - mondta a politikus, hozzáfűzve, hogy ezt jövőre már új Büntető- és Polgári Törvénykönyv fogja ezt végérvényesen rendezni.

Lázár János beszámolt arról is, hogy elsöprő többséggel mondott igent a Fidesz-KDNP frakció Orbán Viktor miniszterelnöknek arra kérdésére, hogy újjá kell-e szervezni a közoktatást, s támogatta, hogy a következő tanévtől az önkormányzati óvodák kivételével állami fenntartásba kerüljenek az eddig önkormányzati fenntartású általános iskolák, a gimnáziumok és a szakközépiskolák.

A frakció ugyanakkor nyilvánvalóvá tette: nem az önkormányzatok felelősek azért, hogy az jelenlegi oktatási rendszer "szegregál, diszkriminál, növeli a különbségeket, nem biztosítja az esélyegyenlőséget, s ez alapvetően befolyásolja Magyarország versenyképességét."

Lázár János az elmúlt 20 év egyik legsúlyosabb hibájának nevezte a magyar oktatási rendszer lezüllesztését.

Beszámolója szerint erről a témáról hosszú vita folyt mind a Fidesz elnökségében, mint a frakcióban. A vita fontos elemének nevezte, hogy az állami szerepvállalás mellett milyen szerepe lesz az önkormányzatoknak a jövőben a közoktatásban.

Kósa Lajos debreceni polgármester vezetésével a frakció munkacsoportot hozott létre, amely javaslatot tesz az önkormányzati szerepvállalásra - fűzte hozzá.

A kormány nyitott az önkormányzatokkal való együttműködés kapcsán, abban, hogy "megmaradjon a jó kapcsolat". Ugyanakkor - mint kifejtette -, megfogalmazták kétségeiket is, miszerint az új állami oktatás akkor lesz sikeres, ha képes lesz professzionálisan fenntartani a szervezetet. Erre Orbán Viktor miniszterelnök garanciát vállalt - tette hozzá a frakcióvezető.

Magyarországon a jövőben állami feladat lesz a fekvő- és a járóbeteg-ellátás - ismertette a Fidesz-KDNP frakció egyhangú döntését Lázár János.

A frakció abban is állást foglalt, hogy a kórházak és a szakrendelők ne a kormányhivatalok felügyelete, hanem központi állami szerv irányítása alá tartozzanak. Erről rövidebb vita volt, mint az oktatásról, és egyhangú döntés született - fűzte hozzá.

"Koncentrált, jól fegyelmezett, partikuláris érdekeken kívüli irányítás kell az egészségügyben" - összegezte a frakciók álláspontját Lázár János.

A Fidesz-KDNP hajdúszoboszlói frakció ülésének napirendjén előzetesen nem szerepelt az önkormányzatok ügye, de a frakció váratlanul állást foglalt a kérdésben - jelentette be a frakcióvezető.

Lázár János szavai szerint a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja zöld utat adott az új önkormányzati rendszernek.

Álláspontjuk szerint szükség van új önkormányzati törvényre amely szabályozza egyebek mellett az egyesített hivatalok kérdését, a járási társulásokat és az egységes finanszírozást - jelezte a politikus.

Elmondta azt is, hogy Budapestről - a fővárosi és a kerületi önkormányzatok viszonyáról - nem született döntés. Megítélésük szerint ezt az önkormányzati törvényben kell szabályozni, s a kormánytól várnak további javaslatokat. Mi "jól működő Budapestet támogatunk" - összegezte a frakció álláspontját a politikus.

Kérdésre válaszolva Lázár János annak a meggyőződésének adott hangot, hogy azok az oktatási intézmények kaphatnak állami támogatást, amelyek hozzájárulnak a társadalmi felzárkóztatáshoz.

Véleménye szerint "az egyházi oktatási intézmények sem kaphatnak állami támogatást, ha a társadalmi felzárkóztatás érdekében nem tesznek".

Nehéz döntéseket hozott a frakció hajdúszoboszlói tanácskozásán, de "húsz éve ez az első kormánypárti frakció, amely képes volt a személyi érdekeket háttérbe szorítani az ország érdekében" - magyarázta a döntések hátterét Lázár János.

Az MTI érdeklődésére elmondta: a felsőoktatás átalakításáról Hajdúszoboszlón nem esett szó, erről és más témákról egynapos frakcióüléseket fognak tartani.

Bejelentette: a kormány vasárnap "a parlament számára munka-következményekkel járó döntéseket hoz, ezért hétfő délelőttre összehívta a Fidesz-frakciót."

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. igazságkereső 2011. szeptember 10. 15:40
  „Fontos javaslat a "devizahiteleseknek"! Olvassa el mindenki a nem létező devizahitelről szóló nagyon fontos terjedelmes cikket a Magyar Nemzet 2011. szeptember 9.-i számában!Írom a két cikkcímét is: 1./ "Milyen a devizahitel magatartása?" Szerzője: Varga István közgazdász, jegyzi: D.Horváth Gábor közgazdasági szakújságíró.
  2./ "A bankok visszaélnek erőfölényükkel!" Szerző: Kovács László ügyvezető,Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája,Révfülöp. Aki elolvassa,azonnal rá fog döbbenni, hogy a magyarországi bankok miként vezették meg a nem létező "devizahitelt" felvevőket!”
 • 34. macs 2011. szeptember 10. 13:29
  „4. Googyi,
  ne sajnáld a bankokat, megérdemlik. A gond csak az, ha a bankrendszer megrendül, akkor az ország is megrendül. Ezt pedig nagyon nem kéne!”
 • 33. 620829 2011. szeptember 10. 10:19
  „http://varanus.blog.hu/2011/09/10/szajfolyamrogzitest_lazar_janosnak

  http://www.mfor.hu/cikkek/Lazar_Janos_akcioban__Soros_ezert_felmilliardot_fizetett.html

  ÉRDEMES ELOLVASNI...ÖTLETELŐS BAGÁZSRÓL SZOLÓ VÉLEMÉNYEKET.”
 • 32. 620829 2011. szeptember 10. 09:57
  „20. gavallér 2011.09.09. 18:06
  De tényleg mi lenne akkor ha a devizahitelesek mindegyike bedobná a törölközőt?
  Mit csinálnának a rengeteg lakással?
  Úgy sajnálom a bankokat.

  Én meg úgy sajnálom szegény hiteleseket...meg kellett volna tanulni értelmezni amit olvasnak....ennnyi-----lesz vevő az ingatlanra.....főleg ha jó helyen van...attól nem kell félni...jönnnek majd a kinaiak és a zsidók is...lesznek itt nem is olyan sokára szépszámmal.”
 • 31. 620829 2011. szeptember 10. 09:54
  „34. skynet 2011.09.10. 01:21
  http://index.hu/velemeny/2011/09/09/a_legnagyobb_ellenzeki_part_a_fidesz/

  Ez egy nagyon jó cikk----ráveri a balhét a bankokra majd elvárja-hogy adjon még ft hitelt is szívjon már kétszer....nevetséges...majd a bank ad hitelt 20%-os ft-hitelt...egy gazdasági társaságot pedig nem kéne kivülről kényszeríteni-hogy hogyan is möködjön....REMÉLEM A BANKI-PÉNZPIACI LOBBY POFONVÁGJA EZT A BAGÁZST...CSAK AZA BAJ-HOGY AZ A NÉPNEK FOG JOBBAN FÁJNI.....sok fityiszes szavazótól hallom-hogy elég volt belőlük...a maszop idején jobban éltek.....na???????”
 • 30. 620829 2011. szeptember 10. 09:49
  „ÉN MÁR AZT HITTEM , HOGY LÁTTAM A POKOL BUGYRAIT EBBEN A KIS ORSZÁGBAN....de nem......ezt a dilettantizmust-hozzánemértéses ötletelést.....hát aki marad megérdemli .”
 • 29. X_Y 2011. szeptember 10. 05:07
  „"...és még kevesebb ember marad ebben az országban, mert aki csak tud, elmenekül."
  Én is áldom az eszemet hogy nem a magyarisztáni fülkeforradalmi banánköztársaságban élek... most még fizethetnék majd adót a diplomám után, majd esetleg még kitalálják a nyelvvizsgaadót - abból rögtön háromszorosan is támogathatnám a kormányzati luxusautó-vásárlásokat :)”
 • 28. skynet 2011. szeptember 10. 01:21
  „http://index.hu/velemeny/2011/09/09/a_legnagyobb_ellenzeki_part_a_fidesz/”
 • 27. újratöltve 2011. szeptember 09. 20:48
  „Nesztek 263 osok! erre varrjatok most nagykabátot!"http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110909-nagyot-esett-az-otp-a-budapesti-tozsden-es-jelentosen-sullyedt.html"""""!”
 • 26. Hód 2011. szeptember 09. 20:42
  „Nem a bankokat kell sajnálni, hanem a magyar átlagembereket, akik a legnagyobb vesztesei lesznek annak, hogy a kormány elüldözi innen a bankokat, ugyanis hitel nélkül, bármilyen furcsa nincs fejlődés csak leépülés, és a hitel bizony külföldről jön (pl. állampapírok legnagyobb része külföldiek kezében van!!). És persze ezek után még rosszabb lesz a forint árfolyama, az ingatlanok még inkább eladhatatlanok lesznek, még kevesebb lesz a munkahely.....és még kevesebb ember marad ebben az országban, mert aki csak tud, elmenekül.”
 • 25. Power 2011. szeptember 09. 20:35
  „"az egyházi oktatási intézmények sem kaphatnak állami támogatást, ha a társadalmi felzárkóztatás érdekében nem tesznek". Pokorni nyilatkozatai után ez elég furcsán hangzik.”
 • 24. kukachuszar 2011. szeptember 09. 20:33
  „Manapság mindenben ellenségképet látunk, pedig csak mer álmodni egy nagyot. Csak ne mondaná ki hangosan.

  Alázattal kérem az országot, higgyjétek meg, mi minden erőt, ami a haza javára akar és tud lenni, nem eltiporni, hanem együvé fogni kívánunk. Mire roppant s egetverő vivát támadott, s a rendek boldogan és lelkesen csodáltak az új vezérre.
  Móricz Zsigmond”
 • 23. kukachuszar 2011. szeptember 09. 20:22
  „Te választottál engemet,
  te bamba, arctalan tömeg,
  elszívom lassan életed,
  nem lesz házad, se gyermeked,
  nem lesz hazád, nem lesz hited,
  minden szavamat elhiszed,
  mindenhol szózatom sziszeg.
  Szentmihályi Szabó Péter”
 • 22. tatár 2011. szeptember 09. 20:00
  „Már megint sikerült bedönteniük a forintot és a tőzsdét a fülkeforradalmároknak. Legalább a szállodai menüt hoznák nyilvánosságra.:-)”
 • 21. studyfy 2011. szeptember 09. 19:40
  „Most látszik igazán, hogy a múlt heti 13 vezető közgazdásszal történt egyeztetés csak egy színjáték volt a Matolcsy stratégia elfogadtatására. Ott szó sem volt a devizahitel ilyenképpen történő megoldásáról.z. A nemzetközi pénzpiac és a multibankok nyomására ezt így biztos nem tudják megvalósítani - szerintem.”
 • 20. cselac 2011. szeptember 09. 19:18
  „Lázárbácsi, a jó hangulatú egyeztetés abból állt, hogy ki tud nagyobb marhaságot mondani és ezen röhögtek a képviselő urak?”
 • 19. kukachuszar 2011. szeptember 09. 19:12
  „Lázár elvtársnak üzenjük mi devizahitelesek, hogy ha volna megtakarításunk akkor már rég előtörlesztettünk volna. Akinek meg van (nevek nélkül csak említsük gyűjtőnéven őket a politikai elit) azok szeretnének minél alacsonyabb áron megszabadulni devizahitelüktől. Több maradjon a téglákra amelyekből tégláról téglára építkezhetnek.”
 • 18. DMagóg 2011. szeptember 09. 19:06
  „Ne arra figyeljenek amit mondanak, hanem arra amit tesznek! Nos, az egyik rosszabb, mint a másik!”
 • 17. gavallér 2011. szeptember 09. 18:06
  „De tényleg mi lenne akkor ha a devizahitelesek mindegyike bedobná a törölközőt?
  Mit csinálnának a rengeteg lakással?
  Úgy sajnálom a bankokat.”
 • 16. papika56 2011. szeptember 09. 17:46
  „Akár Lézer Jani akár szíjjgyártó gyerek szólal meg , már meg se kellene hallgatni őket. Hiteltelen az egész bagázs.
  Aki hitelt vett fel ---miből fizeti egyben vissza ? Akinek havi fizuja több milla --mint nekik. Kockáról-kockára építenek !
  Vajon a bank miért nem engedi ,hogy az adós chf -ben fizesse ki a tartozást ??
  MIÉRT kellett kihelyezett ülés ?? 3 nap, 2 éjjszaka : ez az adófizetőknek : 7 millió Ft-be került !!! Spórolás --és az új autó flotta kivonulás ---hááát nem semmi !
  Megszorítás : népnek , dőzsölés, jó lét : ov. és bandájának !
  MUNKAHELY teremtésről MIKOR esik szó ????”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ˝Leghősiesebb Város˝ címet adományoznák Szigetvárnak

Adományozza a "Leghősiesebb Város" címet Szigetvárnak az Országgyűlés - kezdeményezik fideszes… Tovább olvasom